Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ο Τραμπ βλέπει τον Ερντογάν, λέει ξανά όχι στο κουρδικό δημοψήφισμα

banner roots

Ο Τραμπ βλέπει τον Ερντογάν, λέει ξανά όχι στο κουρδικό δημοψήφισμα
21.09.2017 | 07:25

Ο Τραμπ βλέπει τον Ερντογάν, λέει ξανά όχι στο κουρδικό δημοψήφισμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμη και διεξάγεται υπό το βάρος της διεξαγωγής του κουρδικού δημοψηφίσματος και των κατηγοριών ότι η Αμερική εξοπλίζει εχθρούς του προέδρου της Τουρκίας, στη Συρία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο ξενοδοχείο New York Palace, και θα διαρκέσει 35 λεπτά (με τη μετάφραση). Αν και πρόκειται για μία γρήγορη συνομιλία (17 λεπτών), οι δύο ηγέτες καλούνται να επιλύσουν σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, και που αφορούν και μία κίνηση στη Γερουσία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα καταθέσει αίτημα για ακύρωση της αγοραπωλησίας των πυραύλων. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για παιγνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν για να προκαλέσει διχασμό στο ΝΑΤΟ.

Αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, αλλά και σημαντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία και ο πρόεδρός της δεν τιμωρήθηκαν ως έπρεπε για τα αποτρόπαια επεισόδια του περασμένου Μαΐου, όταν οι άνδρες της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν, κακοποίησαν αθώους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για το λόγο αυτό επιθυμούν να προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε την εισήγηση των συνεργατών του για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς στοχεύει να ξεκαθαρίσει μία "ερμαφρόδιτη κατάσταση", όπου μία χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας συναγελάζεται με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ "αυτά είναι ασυγχώρητα λάθη", όπως τονίζεται.

Σε όλες τις συνεντεύξεις του, στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν κατηγορεί την Αμερική για τη στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας (YPG) τους οποίους χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" και παρακλάδι του PKK, και των ανταρτών που πολεμούν εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Η υπόθεση για την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας ξεκίνησε μετά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποσύρει πρόταση για ενίσχυση με αμερικανικό οπλισμό της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν. Ως γνωστόν, ο τελευταίος ζητά επιμόνως την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν, κάτι που απορρίπτει προς το παρόν η αμερικανική Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή δύο συνεργάτες του Τούρκου προέδρου κρατούνται στις αμερικανικές φυλακές με τις κατηγορίες για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και για την παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Ο ένας εξ αυτών θεωρείται ταμίας της οικογένειας Ερντογάν.

Στο μεταξύ: Η αμερικανική κυβέρνηση, με νέα ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κερδίσει το "ναι" με συντριπτική πλειοψηφία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν, αντί του δημοψηφίσματος, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Προκάλεσε εντύπωση ότι η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ προχώρησε σε μία ισχυρή παρέμβαση πριν από το δημοψήφισμα που προβλημάτισε τους διπλωματικούς παρατηρητές. Τόνισε συγκεκριμένα: «Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel