Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δεκαπενταύγουστος στο Μετόχι της Παναγίας Τρύγης στο Προπούλι | Το επίσημο πρόγραμμα

the roots web banners 06

Δεκαπενταύγουστος στο  Μετόχι της Παναγίας Τρύγης στο Προπούλι | Το επίσημο πρόγραμμα
24.07.2017 | 09:45

Δεκαπενταύγουστος στο Μετόχι της Παναγίας Τρύγης στο Προπούλι | Το επίσημο πρόγραμμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το μετόχι της Παναγίας της Τρύγης όπως ονομάζεται, λόγω των αμπελιών που υπήρχαν και υπάρχουν στην περιοχή, βρίσκεται στην περιφέρεια των χωρίων Προπούλι και Ατσική.

Είναι αφιερωμένο στην Παναγία, στην κοίμηση της οποίας τιμάται ο κύριος ναός, ο οποίος ανάγεται στον 14ο αιώνα αλλά στην πορεία του χρόνου έγιναν διαφορές ανακαινίσεις.

Την σημερινή μορφή πήρε μετά την ανακαίνιση του από τον μοναχό Αγάπιο Αξιώτη και η οποία τελείωσε το 1706 όπως αναφέρει η μαρμάρινη επιγραφή στη είσοδο του.

Το μετόχι έχει μια σπάνια θαυματουργή εικόνα γνωστή ως «Παναγιά της Τρύγης» η οποία έχει αγιογραφηθεί το 1709 μαζί με άλλες δυο εικόνες του τέμπλου, του Χριστού και της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι η Παναγιά μας έχει αγιογραφηθεί με λευκό εξωτερικό ένδυμα αντί για πορφυρό, γεγονός που την κάνει μια από τις σπάνιες θεομητορικές εικόνες.

Η Παναγιά της Τρύγης απολαμβάνει τον σεβασμό και την τιμή όλων των κατοίκων της Λήμνου. Κατά την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο τελείται πανηγύρι με την συμμέτοχη πλήθους κάτοικων του νησιού και προσκυνητών από άλλες περιοχές.

20370790 1357412624355785 156668430 n

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το