Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Λέσβος: Έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου (photos)

banner roots

Λέσβος: Έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου (photos)
20.09.2017 | 16:53

Λέσβος: Έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποίησε, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2017, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε Πρόεδρος από την ίδρυσή της, το 1997, ως τον θάνατό του.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, που έγινε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας στη Λέσβο, διοργανώθηκε, στον ίδιο χώρο, μεγάλη Έκθεση Φωτογραφιών και Τεκμηρίων από τη ζωή και τη δημιουργική πορεία του Νίκου Κούνδουρου, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου 2017 (Ώρες λειτουργίας: 10.00-20.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας).

Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στις 100 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από το έργο του σκηνοθέτη, ενώ σε 6 μεγάλες προθήκες εκτίθενται μικρότερες φωτογραφίες, εικαστικά έργα, αποκόμματα εφημερίδων, αλλά και σημειώματα και προσωπικά αντικείμενα που αποτυπώνουν μια καλλιτεχνική πορεία 60 χρόνων. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται σε διαρκή επανάληψη, video με αποσπάσματα από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.

Η Ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου, Επιμελήτρια της Έκθεσης, σημειώνει: H Έκθεση βλέπεται στο σύνολο της σαν μια σύνθεση ντοκουμέντων, έργων, εικόνων, αρχείων και προσωπικών αντικειμένων που σκιαγραφούν τον ανυπότακτο Κουνδουρικό κόσμο»… Και προσθέτει: «Αντλώντας  τα θέματα του από την πληγή της Μακρονήσου, τον εμφύλιο, τη Μικρασιατική καταστροφή, τα ταραγμένα  χρόνια της  χούντας, τη βία και την τρομοκρατία που συνοδεύουν τα τέλη του 20ου αιώνα, θέλησε -  όπως λέει ο ίδιος - «να σπάσει την αδιαφορία  του θεατή», προκαλώντας κραδασμούς της σκέψης. Αγέρωχος μέσα στο διασαλεμένο ετούτο κόσμο προχώρησε με μια αλλοτινή περπατησιά, δημιουργώντας πρακτικές ελευθερίας. Και μέχρι το τέλος της ζωής του, ακούραστα παρών στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, εξακολούθησε να δημιουργεί».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel