Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Νευρική Ανορεξία και Βουλιμία: Όταν η τροφή γίνεται αντικείμενο φόβου και το σώμα εχθρός

banner roots

Νευρική Ανορεξία και Βουλιμία: Όταν η τροφή γίνεται αντικείμενο φόβου και το σώμα εχθρός
29.06.2017 | 16:55

Νευρική Ανορεξία και Βουλιμία: Όταν η τροφή γίνεται αντικείμενο φόβου και το σώμα εχθρός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου, ΜΑ
Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Η αύξηση του βάρους δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, αν και μπορεί να βασίζεται σε ψυχοκοινωνικά αίτια. Αντίθετα, δύο σχετικά ασυνήθιστα προβλήματα, η ανορεξία και η βουλιμία, αποτελούν ψυχικές διαταραχές, καθώς τα άτομα που πάσχουν χρησιμοποιούν ακραίες μεθόδους προκειμένου να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν το βάρος τους χαμηλά.

Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται, κατά κύριο λόγο, από δραματική μείωση της πρόσληψης τροφής και από μη υγιές σωματικό βάρος. Τα άτομα με ανορεξία έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός του και έναν έντονο φόβο μην παχύνουν. Και τα δύο εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Η μείωση της τροφής μπορεί να είναι τόσο δραστική, ώστε να οδηγήσει το άτομο στο θάνατο, προκαλώντας για παράδειγμα πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα. 

Η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας ακολουθούμενα από βίαιη αποβολή της τροφής μέσω της πρόκλησης εμετού, τη χρήση διουρητικών, την υπερβολική άσκηση, ή άλλων τρόπων για να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους. Και αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα και καρδιακά νοσήματα. Τα βουλιμικά άτομα συνήθως γνωρίζουν ότι η διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι φυσιολογικές και υποφέρουν από κατάθλιψη.

Κοινά χαρακτηριστικά των δύο διαταραχών είναι η τριχόπτωση, η απώλεια των δοντιών, η υπολειτουργία ζωτικών οργάνων, αλλά και η άρνηση να αναζητήσουν και να δεχτούν βοήθεια.

Τι προκαλεί όμως αυτές τις ακραίες διατροφικές συμπεριφορές; Αν και η απάντηση δεν είναι απλή, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αίτια είναι βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Κάποια ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από κληρονομικότητα.

Μεγαλύτερό όμως ρόλο παίζουν τα ψυχοκοινωνικά αίτια. Τα στερεότυπα που κυριαρχούν στο δυτικό κόσμο για την ομορφιά και η πίεση που δέχονται τα κορίτσια και οι έφηβες να συντονιστούν με αυτά είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.  Επιπλέον, η συνεχής κριτική από το οικογενειακό περιβάλλον, όχι μόνο για θέματα βάρους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το άτομο σε προβληματικές διατροφικές συνήθειες. Όταν το άτομο νιώθει ανίκανο ή ότι δεν ελέγχει τη ζωή του, μπορεί να εστιάσει στο φαγητό και στο βάρος προκειμένου να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου. Επιπλέον, η κακή διαχείριση των συναισθημάτων συχνά οδηγεί σε υπερφαγία, η οποία στη συνέχεια σε τύψεις και ενοχές και τελικά σε βίαιη αποβολή της τροφής ή δραστική μείωση αυτής. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, το οποίο το άτομο δεν μπορεί να σπάσει μόνο του.  

Όταν το άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή είναι απαραίτητη η αναζήτηση βοήθεια από ειδικό. Παρ’ όλα αυτά, η θεραπευτική διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη, εξαιτίας των άμυνων που έχει υψώσει το άτομο και την ύπαρξη συνοδών διαταραχών, όπως κατάθλιψη. Στην περίπτωση παιδιών και εφήβων, η συνεργασία των γονιών με τον θεραπευτή και η βελτίωση της επικοινωνίας με το παιδί και των συνθηκών στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά για τη θεραπεία και την αποφυγή παλινδρόμησης.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel