Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>10 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία στον χώρο εργασίας

banner roots

10 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία στον χώρο εργασίας
10.10.2017 | 18:00

10 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία στον χώρο εργασίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολογίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφιερώσει την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη ψυχική υγεία αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της και τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο με τη σωματική υγεία.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα εστιάζει στην αλληλεπίδραση της ψυχικής υγείας με την επαγγελματική ζωή, καθώς οι μελέτες και η σχετική έρευνα καθιστούν σαφές το γεγονός ότι το εκάστοτε επαγγελματικό πλαίσιο, οι απαιτήσεις της εργασίας και το καθημερινό πρόγραμμα ενός επαγγελματία/εργαζομένου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του ατόμου, ή από την άλλη να την οδηγήσει σε ανάπτυξη, εξέλιξη και πληρότητα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα ποσοστά της κατάθλιψης και του άγχους που σχετίζονται με το χώρο εργασίας δείχνουν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα η συχνότητα αυτών των διαταραχών στον γενικό πληθυσμό παρουσιάζει κι αυτή αυξητικές τάσεις καθιστώντας την κατάθλιψη σε έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν αναπηρία παγκοσμίως. Ειδικότερα, σε περιοχές και χώρες που χαρακτηρίζονται από οικονομικές δυσκολίες, κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, καταπιεστικές εργασιακές σχέσεις, άδικο σύστημα απολαβών, διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, κ.ά. η συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικών δυσκολιών είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, όπου το εργασιακό και οικονομικό καθεστώς παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, το «εργασιακό στρες» πλήττει τόσο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, άτομα με αισθητηριακές ή κινητικές δυσκολίες, μέση ηλικία, άτομα για τα οποία επικρατούν στερεότυπα), όσο και τις πλέον παραγωγικές ομάδες (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεαροί ενήλικες, έμπειροι επαγγελματίες). Το εργασιακό στρες επιδεινώνεται από τις ασταθείς και απρόβλεπτες συνθήκες που επικρατούν, τόσο σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο όσο και σε μικρότερο εργασιακό, οι οποίες παραχωρούν έδαφος στο να εκφράζονται συμπεριφορές όπως είναι ο εργασιακός εκφοβισμός και η υποτίμηση, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, οι συστηματικές αδικίες, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας ή η άμετρη διάρκεια της ενασχόλησης. Μακροπρόθεσμα, τέτοιες συμπεριφορές ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση ψυχολογικών δυσκολιών, πέρα από τα συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και φόβου που μπορεί να βιώνει κάποιος εργαζόμενος καθημερινά.

Αν θα ήθελε κάποιος να παρατηρήσει το πως η εργασία του ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική του υγεία, θα μπορούσε να αξιολογήσει εάν υπάρχει η επιθυμητή ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής, είτε εάν είναι ικανός να απομονώσει τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος που προκαλούνται στην εργασία του, ώστε να μην επιδρούν πάνω του μόλις τελειώσει από αυτήν.

Όταν διαταράσσεται η παραπάνω ισορροπία ή μειώνονται οι ψυχικές αντοχές του ατόμου και το εργασιακό στρες παίρνει σταδιακά τη θέση της ικανοποίησης, τότε συχνά εμφανίζονται κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα τα οποία σηματοδοτούν την ανάγκη να υπάρξει αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε:

- Αλλαγές στη συμπεριφορά, εμφάνιση καταχρήσεων ή εθισμών, μειωμένη παραγωγικότητα

- Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ανησυχία και υπερδιέγερση, εκνευρισμός και οξυθυμία

- Μεταπτώσεις στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και του φαγητού

- Σωματικά συμπτώματα όπως υπέρταση, ενοχλήσεις στο στομάχι, πονοκέφαλοι, εύκολη κόπωση

- Γνωστικές αλλαγές στη μνήμη, την συγκέντρωση, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, το τρίτο σε συχνότητα εμφάνισης πρόβλημα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, μετά τα μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου το 60% των εργαζομένων έχει βιώσει έντονο εργασιακό στρες κάποια στιγμή. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν είναι μονόδρομος μιάς και η προφύλαξη της ψυχικής υγείας στην εργασία προστατεύεται νομικά και διεκδικείται επιστημονικά.

Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως ένας από τους σκοπούς της φετινής παγκόσμιας ημέρας υγείας είναι να υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα των ψυχικά πασχόντων στην απασχόληση και να καταρρίψει τα στερεότυπα για τη μη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Οι ψυχικά πάσχοντες που λαμβάνουν συστηματική και επαρκή βοήθεια καθίστανται ικανοί και παραγωγικοί και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι μίας κοινωνίας ή ενός εργασιακού πλαισίου.

_______________________________________

Ο Πέτρος Κεχαγιάς είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολογίας και Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos
www.psychologoslimnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το