Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Σε κωματώδη κατάσταση η Υγεία στη Λήμνο

banner roots

Σε κωματώδη κατάσταση η Υγεία στη Λήμνο
16.04.2016 | 14:30

Σε κωματώδη κατάσταση η Υγεία στη Λήμνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει την ΥΓΕΙΑ στη Λήμνο όχι βαρύτατα πάσχουσα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης άλλα δυστυχώς έχει πλέον κακοήθη εξαλλαγή και είναι σε κωματώδη κατάσταση χωρίς να μπορούμε να την διασωληνώσουμε γιατί δεν έχουμε το 2016 αναισθησιολόγο στο Νοσοκομείο μας.

Πάντως το πρόβλημα της υποστελέχωσης ή τα προβλήματα γενικώς είναι υπερκομματικά διαχρονικά και συνυπεύθυνο είναι όλο το πολιτικό σύστημα το οποίο υπηρέτησα και εγώ ενώ ουδέποτε πίστεψε η ελληνική πολιτεία στις ολοκληρωμένες δομές υγείας στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, σε προσωπικό, και βασικά μέσα λειτουργίας του Νοσοκομείου. Επίσης ως πολίτης αυτού του νησιού κατέχω... τη πιο προνομιούχο θέση, ώστε να γνωρίζω το Νοσοκομείο αυτό, και ως γιατρός, άλλα και το πιο σημαντικό και ως ασθενής ,αφού τρεις φορές επειγόντως έχω εισαχθεί με σοβαρά προβλήματα υγεία. Τέλος ως πατέρας ένοιωσα την αγωνία του νησιώτη γονιού, όταν μεσάνυχτα επειγόντως ,ο αείμνηστος χειρουργός Ν. Γλυνατσης χειρούργησε το μεγάλο μου το γιο Γιάννη με οξεία σκωληκοειδίτιδα και τότε λόγω ειδικών συνθηκών με τη βοήθεια στρατιωτικού αναισθησιολόγου.

Έχω επίσης το δικαίωμα και κυρίως την υποχρέωση ως πολίτης να εκφράσω την ανησυχία και το φόβο μου, ότι πλέον η παραμονή μας στο νησί είναι γεμάτη κινδύνους για την υγεία μας ,διότι νησί με νοσοκομειακό κτίριο μόνο, χωρίς οργάνωση εξοπλισμό στελεχιακό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών όταν μάλιστα το νησί, θέλει να είναι τουριστικός προορισμός αφού βασικός παράγων για την ανάπτυξη ενός νησιού είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Με φοβίζουν και αγωνιώ γιατί οι δηλώσεις από τα υπεύθυνα χείλη του πρόεδρου των γιατρών του Ε.Σ.Υ στο Νοσοκομείο της Λήμνου, με τρομάζουν γιατί περιγράφουν την πραγματικότητα, την υποβάθμιση και την επικινδυνότητα, που καθημερινά εδραιώνεται από τις ελλείψεις και μάλιστα πριν και μετά και την απώλεια της ζωής ενός αγέννητου μωρού Αυτές οι δηλώσεις είναι το ξέσπασμα της αγωνίας και της υπευθυνότητας των γιατρών. Ο γιατρός αναφέρετε επίσης σε τραγικές ελλείψεις και ότι το νοσοκομείο σήμερα πρέπει μόνο κατ ευφημισμό μπορεί να το χαρακτηρίζεις έτσι και μάλιστα στην ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Εμένα ως μόνιμο κάτοικο και συνταξιούχο γιατρό με φοβίζουν αλλά κυρίως με εξοργίζει αυτή η τραγική πραγματικότητα γιατί εμείς που γνωρίζουμε τι είναι ΕΠΕΙΓΟΝ φοβόμαστε όταν το Νοσοκομείο δεν είναι στελεχωμένο σωστά. Σε αυτή την περίπτωση και σε κάθε επείγον περιστατικό, δεν μπορεί να αφήνεις να περνά ο χρόνος, η ετοιμότητα, η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση και η οργάνωση σωστή και κυρίως να υπάρχουν αποθέματα σε σωματική και ψυχική δύναμη εις το προσωπικό καθώς και αποθέματα ΑΙΜΑΤΟΣ. Γιατί όταν υπάρχει έλλειμμα αίματος και υλικών πρώτης προτεραιότητας και κυρίως ειδικών γιατρών όπως αναισθησιολόγου εις το δήθεν νοσοκομείο με αυτή τη τακτική της λιτότητας γίνεται σταθμός πρώτων βοηθειών και ανίκανο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας μέσο πέλαγα.

Πάντοτε το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δοκιμάζεται πολύ, το άγχος, η αγωνία, η ευθύνη είναι στο κόκκινο και η προσφορά υπηρεσιών είναι μόνο το αποτέλεσμα της συγκροτημένης συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής επάρκειας των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού. Εκείνη την ώρα του επείγοντος αλλά και στο καθημερινό ιατρείο στη νησιωτική Ελλάδα, της επιστημονικής μοναξιάς αντιμέτωπος με το περιστατικό είναι ο γιατρός, το νοσηλευτικό προσωπικό, ο άρρωστος και ο θεός μέσα σε ένα πέλαγος τεράστιας ευθύνης για τη ζωή των πολιτών.

Λυπούμαι και εξοργίζομαι για την διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε γιατρών και των Διοικήσεων στην οργάνωση και συστηματική λειτουργία γιατί εδώ το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργεί με ελλείψεις πειράματα και με τις θυσίες την αξιοπρέπεια, και τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, γιατί όλοι ξέρουν ότι εδώ στο νησί η ιατρική είναι μάχιμη και η περίθαλψη δεν γίνεται με αυτοσχεδιασμούς και μπαλώματα. Νοσοκομείο σημαίνει οργάνωση ετοιμότητα. Η υγεία των πολιτών φαίνεται ότι είναι σε επικίνδυνες κατευθύνσεις και κινδυνεύει ζωή μας χωρίς βασικούς γιατρούς πρώτης γραμμής ενώ από το 2014 αναφέρουν ότι πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Ήμουν Γιατρός 50 χρόνια και τελείωσα μια ολόκληρη ζωή εδώ και αγωνιζόμαστε για να γινόμαστε στα θέματα της περίθαλψη και της διάγνωσης καλύτεροι και πιο υπεύθυνοι και τώρα συνταξιούχος με προβλήματα υγείας φοβάμαι όπως όλοι.

Δεν είναι πολιτικά τίμιο ανεύθυνοι πολιτικοί και παράγοντες στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης με τη λιτότητα και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων να δολοφονούν πολίτες κυρίως αυτούς που αποκαλούν ΑΚΡΙΤΕΣ. Γιατί δεν δίνουν κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για τα νοσοκομεία στα νησιά; Φοβάμαι για τους συμπολίτες μου τους οποίους υπηρέτησα και αγάπησα φοβάμαι για την οικογένεια τα παιδιά μου τα εγγόνια μου γιατί τώρα τα πράγματα είναι ποιο χειρότερα από τότε που αγωνιζόμαστε για καλύτερο νοσοκομείο με περισσότερους γιατρούς καλές υπηρεσίες υγείας είμαστε λίγοι, είχαμε όμως παθολόγο χειρούργο.

Είναι το νοσοκομείο όπου 32 χρόνια παλεύαμε και παλεύουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις εις το οποίο έζησα τις χαρές και τις λύπες των συμπολιτών μου, από τη γέννηση και την απώλεια μιας ζωής, είναι μια τεράστια ζωή για μένα, και δεν μπορώ να καταλάβω πως η εξέλιξη η πρόοδο στην επιστήμη και εις τον εξοπλισμό να μηδενίζεται από το Ευρώ. Πρέπει το νοσοκομείο να έχει το ρόλο του δημόσιου φορέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτοθυσίες όπως κάναμε και εμείς. Το άγχος η ευθύνη η επιστημονική μοναξιά του κάθε γιατρού στο νοσοκομείο είναι τεράστια και δεν τη καταλαβαίνει κάποιος όταν δεν τη ζήσεις από μέσα και όχι να λες "έχετε δίκιο, αλλά τι να κάνουμε δεν έχουμε λεφτά".

Η υποβάθμιση νοσοκομείου ή διάλυση είναι ιεροσυλία δεν επιτρέπεται γιατί προσβάλει τον άνθρωπο. Η ιατρική στη νησιωτική Ελλάδα είναι μάχιμη είναι δυνατή είναι πρώτης γραμμής και χρειάζεται ετοιμότητα με ολοκληρωμένες στοιχειώδεις μονάδες επείγουσας ιατρικής και νοσηλείας. Δεν μπορεί η λιτότητα να εγκυμονεί κινδύνους στην υγεία των πολιτών άλλο καταπολεμήσει της σπάταλης και άλλο λιτότητα τη να κάνουμε με την λιτότητα δεν μπορεί να αποκλείει το αναγκαίο και απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιβάλλεται να υπάρχουν κίνητρα κατ εξαιρέσει στα νησιά για να έλθουν γιατροί έμπειροι. Η μέσο πέλαγα απομόνωση μας δίδαξε εμάς όπου 45 χρόνια ήμουν γιατρός στο νησί ότι είμαστε στη πρώτη γραμμή για τη υγεία των πολιτών. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα περιστατικά και να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή με πολύ μεγάλη ευθύνη και πολλή σοβαρότητα. Γιατί σε περιστατικά τα οποία είναι επείγοντα γίνονται ακόμη ποιο δύσκολα όταν ο καιρός είναι πολύ άσχημος και το νησί μας να μη μπορεί να το προσεγγίσει ούτε από θάλασσα ούτε από αέρα μέσο διακομιδής του περιστατικού.

Το Νοσοκομείο της Λήμνου χρειάζεται μόνο ανάπτυξη αυτοτέλεια αυτοδυναμία στις βασικές ειδικότητες έτσι όπως προβλέπει το οργανόγραμμα σήμερα που μετά από πολλούς αγώνες δημιουργήσαμε, όταν εγώ τότε το 1970 μεγάλωσα τα παιδιά μου χωρίς παιδίατρο, χωρίς αναισθησιολόγο και χωρίς ακτινολόγο (!!!) για αρκετό καιρό.

Η βελτίωση των Νοσοκομείων των νησιών όπως της Λήμνου γίνεται με ορθολογιστικό προγραμματισμό της συγκρότησης και της λειτουργικότητας, με πληθυσμιακά και αναπτυξιακά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ο μοναδικός μας στόχος να έχουμε παροχή υπηρεσιών υγείας ενός κάποιου επιπέδου προς τους κατοίκους μας.

Αυτό είναι το ζητούμενο το οποίο ενδιαφέρει τους νησιώτες και αυτός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου. Νοικοκύρεμα συμμάζεμα ναι, ώστε να παρουσιάζει το Νοσοκομείο τον προβλεπόμενο εξοπλισμό για την επάρκεια υπηρεσιών υγείας έχοντας το αναγκαίο σε λογικά πλαίσια ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, προσωπικό, καθώς επίσης ξενοδοχειακό και μηχανολογικό εξοπλισμό για να νοιώθουν οι κάτοικοι αίσθημα ασφάλειας και προστασίας για την υγεία τους.

Απρίλιος 2016

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το