Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Για την ιστορία...

banner roots

Για την ιστορία...
05.09.2016 | 19:39

Για την ιστορία...

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει η Λίνα Μένδωνη, Κύρια Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε δελτίο Τύπου με τις πρώτες εντάξεις έργων πολιτισμού στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της περιόδου 2014-2020.

Αφορούν σε παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης έξι σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη Λήμνο -προϊστορικός οικισμός Πολιόχνης, Ιερό των Καβείρων-, τη Λέσβο -Κάστρο Μυτιλήνης- και τη Χίο -Νέα Μονή, Κάστρο Χίου, Ναός Αγίου Γεωργίου Συκούση-, και σε αντίστοιχα έργα στη Ρόδο -Μόντε Σμιθ- και στη Σίκινο -Ναός Επισκοπής-, καθώς και στη μετατροπή του παλαιού σχολείου της Κύθνου σε μουσείο.

Οι εντάξεις των εννέα έργων είναι προφανώς ένα πολύ θετικό γεγονός, με ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνον για τα ίδια τα μνημεία, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Εχει αποδειχθεί και απολύτως τεκμηριωθεί δια των χιλίων τριακοσίων εννέα έργων, που έχουν υλοποιηθεί στις προηγούμενες χρηματοδοτικές περιόδους, ότι τα έργα πολιτισμού συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Δικαίως το δελτίο Τύπου διαπνέεται από ικανοποίηση για τις «πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου». Η ικανοποίηση όμως, που αισθάνεται κάποιος, για κάτι που επιτυγχάνει, είναι απολύτως συναρτώμενη από το ύψος του πήχη, που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του. Από τα πεπραγμένα των είκοσι μηνών στο ΥΠΠΟΑ αβίαστα συνάγεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τοποθετήσει τον πολιτισμό πολύ χαμηλά. Η ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ακολουθεί έναν αργό και μακρόσυρτο ρυθμό. Ολα γίνονται με καθυστέρηση μηνών. Τα συγκεκριμένα εννέα έργα, και άλλα πολλά, είχαν συμπεριληφθεί σε καταλόγους έργων ώριμων προς ένταξη, που είχαν αποσταλεί από το ΥΠΠΟΑ προς τους περιφερειάρχες τον Νοέμβριο 2014.

Τα έργα, που σήμερα προτείνονται στις Περιφέρειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιέχονται στη δεξαμενή την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Γενάρη 2015. Ομως, ποιος είναι ο σχεδιασμός της νυν πολιτικής ηγεσίας; Ποια έργα προετοιμάζουν; Από ποια ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα διεκδικούν χρηματοδοτικό μερίδιο για τον πολιτισμό, τις υπηρεσίες και τους φορείς του οι «τεθλιμμένοι και ολοφυρόμενοι» του μνημονίου Τσίπρα και με ποιον τρόπο; Πότε διαπραγματεύθηκαν για συμπερίληψη του πολιτισμού σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία; Ποια δεξαμενή έργων και πόρων διαχειρίζονται, πέραν αυτής που κληρονόμησαν από τους «σκληρούς γερμανοτσολιάδες» των μη αριστερών μνημονίων; Η απάντηση στα ερωτήματα δίνεται στο ίδιο δελτίο Τύπου του υπουργείου: «Πάντα με βάση τη διαθέσιμη χρηματοδότηση»... Ομως τα χρήματα τα κερδίζεις όταν τα διεκδικείς. Αρκεί να ξέρεις να διεκδικείς και να απαιτείς, με αναπτυξιακό όραμα, σύστημα, μεθοδικότητα, κύρος. Στοιχεία μη ανιχνεύσιμα σήμερα στο ΥΠΠΟΑ...

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το