Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Διανομή κουτόχορτου για το λιμάνι του Μούδρου

banner roots

Διανομή κουτόχορτου για το λιμάνι  του Μούδρου
02.04.2019 | 12:53

Διανομή κουτόχορτου για το λιμάνι του Μούδρου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κώστας Σκούρας
Συν/χος εκπαιδευτικός- πρώην διευθυντής Γυμνασίου Μούδρου

Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν μπροστά. Να ακούνε τους πολίτες και όχι να τους παραμυθιάζουν. Η πραγματική αξία των ηγετών είναι να μπορούν να βλέπουν τις συνέπειες των πράξεών τους στο μέλλον.

Κρουαζιερόπλοια θα μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι του Μούδρου. Τα πλοία της γραμμής θα σταματούν για λίγο στη Μύρινα θα αποβιβάζουν όσους προτιμούν την πρωτεύουσα, και θα συνεχίζουν μετά για το λιμάνι του Μούδρου. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει νέες ανάγκες. Οι Τράπεζες θα ξανάρθουν στο Μούδρο. Τουριστικά γραφεία θα κάνουν χρυσές δουλειές. Το Τελωνείο θα ξανανοίξει. Τα μαγαζιά θα γεμίσουν κόσμο και το εμπορικό του Θασίτη με τα υφάσματα θα πάρει τη θέση που είχε. Να μη σας πω ότι θα ξαναλειτουργήσει ο κινηματογράφος του Σεβδαλή και του Ζαμπέτα… Για το ΚΑΡΝΑΓΙΟ – το ωραίο μαγαζί της παραλίας- ούτε λόγος. Την επομένη των εκλογών θα προσφέρει τα ωραία του σφηνάκια ΔΩΡΕΑΝ. Τώρα οι ..κω…Μυριναίοι μας τα πήραν όλα.

Για γέλια και για κλάματα. Αυτή τη φαντασίωση ορισμένων Μουδρινών θέλησε να εκμεταλλευτεί η υποψήφια Περιφερειάρχης. Ένα μήνα πριν τις περιφερειακές εκλογές θα εκπονήσει μελέτη για το λιμάνι του Μούδρου. Είναι σχεδόν γεγονός ότι θα γίνει λένε οι δικοί της αλλά κάποιοι δεν θέλουν. Τώρα αν κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να πιάσουν ούτε στη Μύρινα , στο κεντρικό λιμάνι του νησιού λόγω μικρού βάθους, αυτό είναι λεπτομέρεια. Θα κάνουμε εκβαθύνσεις στο Μούδρο . Είναι ιστορικό το λιμάνι… Το αξίζουν οι Μουδρινοί που έχουν και τα συμμαχικά νεκροταφεία και περιέθαλψαν τους τραυματίες του Α παγκοσμίου πολέμου. Αυτοί οι γενναίοι Μουδρινοί το δικαιούνται. Φιλοξένησαν τους εξόριστους όπως το Ρίτσο , τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Άρη Αλεξάνδρου και άλλους (ας βάλουμε και κάτι να συγκινήσουμε τους αριστερούς και τους εκπαιδευτικούς).

Λεπτομέρεια είναι επίσης και το ποιος ταξιδιώτης, ακόμα και Μουδρινός, θα προτιμήσει να παρατείνει για δύο περίπου ώρες το ταξίδι του από το Λαύριο, την Καβάλα ή τη Μυτιλήνη για να αποβιβαστεί στο Μούδρο. Δυο ώρες περίπου χρειάζονται για να ξεφορτώσει το καράβι στη Μύρινα και να φτάσει στο Μούδρο. Δεν είναι όμως λεπτομέρεια ότι με την ίδια λογική φτιάχτηκε το λιμάνι στα Μεστά της Χίου με δαπάνη 20 εκατομμυρίων Ευρώ και τώρα παραμένει αναξιοποίητο. Μόνο ταλαιπωρεί καμιά φορά τους Λημνιούς που αναγκάζονται να κάνουν αθέλητη κρουαζιέρα από τα Μεστά, έτσι για να πιάνει και εκεί κανένα καράβι και να δικαιολογήσουμε στους κουτόφραγκους τα χρήματα που δώσαμε στους εργολάβους μας τάχα για την ανάπτυξη. Τα απορροφήσαμε , αλλά και κείνοι μας ρουφάνε τώρα το αίμα.

Για όσους δεν ξέρουν τι θα πει λαϊκισμός και υποσχεσιολογία , η υποτιθέμενη μελέτη της ευφάνταστης υποψήφιας , είναι ένα παράδειγμα. Αυτοί που τα λένε εκτός από άσχετοι, είναι και επικίνδυνοι κόλακες. Μαυρογιαλούροι μιας άλλης εποχής.

Ο Σπιλάνης, και όσοι άλλοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες δεν έχουν σκεφτεί το μεγαλόπνοο έργο, άλλοι μελετητές και   πολίτες που λένε κάτι άλλο αντί για το λιμάνι, είναι ανεπιθύμητοι στο Μούδρο, φωνάζουν οι διακινητές του κουτόχορτου στους εύπιστους και τους αφελείς. Να μην πατήσουν εδώ. Εμείς θέλουμε ξανά τα μεγαλεία μας που μας τα πήραν οι Μυριναίοι και μείναμε πίσω. Ξέρουν αυτοί καλύτερα από μας;

Ας σοβαρευτούμε όμως διότι το θέμα δεν σηκώνει άλλη ελαφρότητα. Ο Μούδρος έχει λιμάνι και είναι το ωραιότερο στη χώρα. Ασφαλές, μαγευτικό, κοντά σε αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους. Να βελτιωθεί ΝΑΙ . Να πιάνουν μικρότερα σκάφη με ασφάλεια ΝΑΙ. Να πιάνουν κότερα , να διευκολύνονται οι ψαράδες και οι ερασιτέχνες. Να γεμίσει με τουριστικά σκάφη αναψυχής και σκάφη για θαλάσσια σπορ. Να γίνουν και οι υπόλοιπες εργασίες και να αξιοποιηθεί ο χώρος που είναι δίπλα του. Να συνεχισθεί η ανάπλαση μέχρι τον Άγιο Παύλο σε αυτό το υπέροχο σημείο της Λήμνου , αλλά και του πλανήτη ολόκληρου. Να αξιοποιηθεί η ΄΄αλάνα ΄΄ στο νέο λιμάνι, και να γίνει ο Μούδρος τόπος πραγματικής αναψυχής. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έχουν την αίσθηση ότι ζουν στο ωραιότερο μέρος του κόσμου.

Και αν έχουμε χρήματα να μην τα φέρουμε στο Μούδρο; Προγράμματα είναι και θα πάνε αλλού θα αντέτεινε κάποιος. Όχι να μείνουν εδώ . Αλλά με σχέδιο και να είναι αποτελεσματικά. Να βοηθούν πραγματικά την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν ευημερία. Θα πω τις ιδέες μου και σας παρακαλώ να μην τις πάρετε για παραμύθια και αυτές. Δεν ζητώ την ψήφο κανενός τάζοντας λιμάνια και ποτάμια, ούτε φοβάμαι μήπως χαρακτηριστώ και εγώ ανεπιθύμητος . Ο Μούδρος είναι ο τόπος μου , το σπίτι μου και εδώ ζει η οικογένειά μου και οι φίλοι μου.

Θα μπορούσε π.χ να γίνει το φράγμα στη Μενάλπη που είχε προταθεί παλιά για να αξιοποιηθούν τα χωράφια σε Μούδρο , Ρουσσοπούλι, Ρωμανού, Ρεπανίδι ,Καλλιόπη, Κοντοπούλι. Η Χορταρόλιμνη που από ΄΄λίμνη΄΄ κατέληξε σε κρανίου τόπο πρέπει να αποκατασταθεί. Το πρόβλημα του νερού θα είναι έντονο τα επόμενα χρόνια. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει πολύ στην περιοχή μας. Ας γίνει κάτι άλλο που θα προτείνουν οι πολίτες και οι ειδικοί. Ας αφήσουμε τα εύκολα ψηφοθηρικά αιτήματα και ας δούμε λίγο τα ουσιαστικά.

Απευθύνομαι στους λίγο παλιότερους. Ανεπιθύμητο είχαν χαρακτηρίσει και το Νίκο Σηφουνάκη τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ για το νόμο περί παραδοσιακών οικισμών το 2003. Σήμερα όμως όλοι επικαλούνται τους παραδοσιακούς οικισμούς σαν πόλο έλξης επισκεπτών. Πανέμορφο το χωριό μας ,όπως παλιά, γράφουν στα φυλλάδια.

Μας χάλασε το λιμάνι και την αγορά ο Χατζηδιαμαντής έλεγαν κάποιοι στη Μύρινα. Σήμερα το λιμάνι και η αγορά είναι ένα στολίδι. Θέλει κανείς να γυρίσει στην παλιά κατάσταση; Θα μας καταστρέψει το natura στο Κέρος φώναζαν μερικοί Καλλιοπίτες σε κάθε συγκέντρωση. Το 1999 ακόμα που στο Γυμνάσιο του Μούδρου κάναμε προγράμματα για το NATURA, κάποιοι γονείς δεν άφηναν τα παιδιά τους να συμμετέχουν. Σήμερα μπορούν να πουν το ίδιο;

Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν μπροστά. Να ακούνε τους πολίτες και όχι να τους παραμυθιάζουν. Η πραγματική αξία των ηγετών είναι να   μπορούν να βλέπουν τις συνέπειες των πράξεών τους στο μέλλον. Η λογική το να πούμε κάτι ευχάριστο για να μας ψηφίσουν τώρα και μετά βλέπουμε, είναι ξεπερασμένη και την πληρώσαμε ακριβά. Αυτή μας οδήγησε στη χρεωκοπία. Είναι αυτή που κρατά τη χώρα μας – και τη Λήμνο- στην υπανάπτυξη και στο μαρασμό. Σαν βυθισμένες άγκυρες επάνω στο κορμί μας που τραγουδά και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

https://www.dailymotion.com/video/x2cnxmy

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel