Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Zeytinlik Κερασούντας: Από εδώ ξεκινούσε το μίσος για τους Έλληνες του σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν

banner roots

Zeytinlik Κερασούντας: Από εδώ ξεκινούσε το μίσος για τους Έλληνες του σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν
12.12.2019 | 20:09

Zeytinlik Κερασούντας: Από εδώ ξεκινούσε το μίσος για τους Έλληνες του σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κ. Σκούρας, εκπαιδευτικός

100 περίπου Ελληνικά αρχοντικά, άλλα ανακαινισμένα και άλλα ερειπωμένα αποτελούν μία πανέμορφη συνοικία στο κέντρο της Κερασούντας. Κατασκευασμένα στα τέλη του 19ου αιώνα ανήκαν σε πλούσιους Έλληνες εμπόρους. Τα υλικά και τα έπιπλα προερχόταν κυρίως από τη Μασσαλία.

Όλα αυτά ανήκουν πλέον σε Τούρκους.

Σήμερα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και κάποια έχουν αποκατασταθεί με φροντίδα του συλλόγου αρχιτεκτόνων της πόλης. Το ιστορικό ενός από αυτά που έχει αποκατασταθεί, αναγράφεται σε πινακίδα στην είσοδό του. Στην περιοχή αυτή γίνεται τον τελευταίο καιρό προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γειτονιά με τουριστικό ενδιαφέρον.

Η Κερασούντα θεωρείται από τις ωραιότερες πόλεις του Πόντου. Τόσο εδώ όπως και στην Τραπεζούντα, τα ίχνη της παρουσίας και του πλούτου που κατείχαν οι Έλληνες είναι εμφανέστατα. Ευτυχώς πολλά από αυτά έχουν διατηρηθεί και μαρτυρούν την νοικοκυροσύνη και την αρχοντιά των Ελλήνων του Πόντου.

Από την Κερασούντα καταγόταν ο αιμοσταγής διώκτης των Ποντίων ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ . Ο Δήμος Κερασούντας του έχει στήσει μνημείο στο ωραιότερο σημείο της πόλης. Όσοι βλέπετε "το Κόκκινο ποτάμι" παίρνετε μία ιδέα για την αγριότητα των εγκλημάτων που διέπραξε. Το τέλος του όμως ήταν ανάλογο των εγκλημάτων του. Σε ηλικία 40 ετών απαγχονίστηκε προδομένος από τους ίδιους τους συντρόφους του.

Στις φωτο που ακολουθούν φαίνονται ανακαινισμένα σπίτια με τις πινακίδες που τα συνοδεύουν .

Ευχαριστώ το κ. Δημήτρη Μπουλώτη για τη βοήθειά του.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel