Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Υπουργός Παιδείας: Καταθέτω το video για τα πρακτικά - Να είχαμε τότε μία κάμερα στην αίθουσα!!!

banner roots

Υπουργός Παιδείας: Καταθέτω το video για τα πρακτικά - Να είχαμε τότε μία κάμερα στην αίθουσα!!!
15.05.2020 | 19:43

Υπουργός Παιδείας: Καταθέτω το video για τα πρακτικά - Να είχαμε τότε μία κάμερα στην αίθουσα!!!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Του Κ. Σκούρα, συνταξιούχου εκπαιδευτικού

Κάμερες θέλει να βάλει στις αίθουσες διδασκαλίας η Υπουργός Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν. Ένα μικρό μου αφήγημα ίσως σας φανεί χρήσιμο. Τα ονόματα είναι φανταστικά για ευνόητους λόγους, οι καταστάσεις όμως και τα γεγονότα αληθινά.

Αναμνήσεις και συγκίνηση από μία τυχαία συνάντηση

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην αγορά του Μούδρου, στο γυμνάσιο του οποίου υπηρέτησα για 15 χρόνια, από το 1996 έως το 2011. Η ειδικότητά μου χημικός. Με συναντά έξω από ένα κατάστημα τροφίμων ένα ψηλό ωραίο παλικάρι. Με κοίταξε καλά.

-Δάσκαλε, δάσκαλε! Τόσα χρόνια που είσαι; Έχω να σε δω από τότε που ήμουν στο γυμνάσιο. Άσπρισες και πάχυνες. Είσαι καλά; Το σταρλετάκι το πράσινο το έχεις ακόμα; Ήταν καινούριο τότε και το χάζευα. Με γνωρίζεις;

Και βέβαια τον γνώρισα. Ήταν ο Πέτρος. Ήταν μαθητής μου και τις τρεις χρονιές , τον είχα μαλώσει αρκετές φορές αλλά ήταν παιδί έξυπνο, πρόθυμο και συμπαθητικό.

-Τώρα είμαι μόνιμος στο στρατό και έχω δύο παιδιά. Παντρεύτηκα την Άννα…... τη θυμάσαι ; Από το γυμνάσιο την είχα ερωτευτεί.

Χάρηκα ιδιαίτερα που μου μίλησε.

-Θέλω να σε φιλήσω δάσκαλε αλλά απαγορεύεται για τον κορωνοιό είπε ο Πέτρος, και άρχισε να μου λέει παλιές ιστορίες από τα μαθητικά του χρόνια.

- Θυμάσαι δάσκαλε που μου ζήτησες το τετράδιο των ασκήσεων και σου είπα ότι μου έπεσε πίσω από τη ντουλάπα και δεν μπορούσα να το πάρω; Στην αρχή νευρίασες αλλά μετά αρχίσαμε όλοι τα γέλια. Την άλλη φορά σου είπα ότι το είχα πάνω στο τραπέζι και πλημύρισε το δωμάτιο αλλά δεν είχα μπότες να μπω. Πάλι γελάσαμε αλλά μου είπες: για τελευταία φορά. Όπως πας θα καταστρέψεις το σπίτι για να μην φέρνεις τετράδιο μου είπες στο τέλος! Ωραία δεν περνάγαμε δάσκαλε;  

-Εκείνο το πρόγραμμα που κάναμε, μου φαίνεται ότι λεγόταν οικοξεναγοί, το θυμάσαι ; Τότε που πήγαμε σε όλα τα χωριά ακόμα και στη Σκανδάλη; Από τότε έχω να πάω εκεί….

Μου είπε και άλλα περιστατικά, μιλήσαμε και για τους άλλους καθηγητές και για τις εκδρομές. Εκεί στα όρθια στη μέση του δρόμου. Για γεγονότα είκοσι χρόνια πριν. Έκανε να φύγει αλλά ξαναγύρισε.

-Εκείνο το περιστατικό με το Κώστα ….. στο εργαστήριο, τότε με την εξάτμιση το θυμάσαι; Ακόμα γελάω και όταν τον δω του το θυμίζω. Λέμε για το σχολείο και τα πειράματα που κάναμε….

Μου το είπε με κάθε λεπτομέρεια. Εγώ το είχα σχεδόν ξεχάσει.

Αχ δάσκαλε να είχαμε τότε μια κάμερα και να τραβούσαμε βίντεο εκείνη την ημέρα! Θα έκανε θραύση στο youtube. Αξέχαστα ωραία χρόνια είπε ο Πέτρος και με αποχαιρέτησε.

Μια διδακτική ώρα στο μάθημα χημείας

Να τι θυμόταν τόσο ζωηρά ο Πέτρος. Ήταν γύρω στο 2000. Είχαμε μάθημα στην αίθουσα του εργαστηρίου Φυσικής και Χημείας. Το είχαμε ονομάσει ΄΄ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ΄΄, έτσι για να τιμήσουμε το φιλόσοφο και να το βλέπουν τα παιδιά με σοβαρότητα. Την πρώτη φορά που μπήκαν μέσα μιλήσαμε όλη την ώρα για το Δημόκριτο. Τους μίλησα για την καταγωγή του τα Άβδηρα και ότι οι θεωρίες του ήταν τόσο πρωτοποριακές, που οι άλλοι τις θεωρούσαν βλακείες και ότι η λέξη Αβδηριτισμός σημαίνει ανοησίες. Τόσο εντύπωση τους έκανε που ένας μάλιστα ρώτησε την επόμενη ώρα τη φιλόλογο για να δει αν το ξέρει. Τα άκουγα καμιά φορά που λέγανε με καμάρι: τώρα έχουμε μάθημα στο Δημόκριτο. Βρίσκεται στον Α΄ όροφο και η μια πλευρά του έχει τζαμαρία που βλέπει στον κεντρικό δρόμο.

Το μάθημα εκείνη τη μέρα ήταν για τα φυσικά και χημικά φαινόμενα. Έβαλα σε κάθε πάγκο ένα κερί, ένα χάρακα, ένα στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων, και τα παιδιά κάθισαν ανά δύο. Στον κεντρικό πάγκο του καθηγητή είχα έναν αναπτήρα. Θα καίγαμε το κερί και θα παρατηρούσαμε ότι η καύση είναι χημικό φαινόμενο. Μπαίνω μέσα και βλέπω δύο αγόρια να κρατάνε αναμμένα κεριά και άλλους δύο να ψέλνουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Τους μάλωσα λίγο και αρχίσαμε.

Ο Κώστας , ένα Μουδρινό ζωηρό παιδί ασχολείται συνέχεια με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Στο εργαστήριο και στο δικό μου μάθημα τα πάει σχετικά καλά, αλλά στα άλλα μαθήματα ακούω παράπονα. Εκείνη τη μέρα λοιπόν έπιασε ο Κώστας με το φίλο του τον πάγκο που είναι δίπλα στο παράθυρο, και δεν έπαιρνε το μάτι του από το δρόμο.

  • Κώστα όλο στο δρόμο κοιτάς τον παρατήρησα. Έλα να κάτσεις σε άλλο πάγκο μακριά από το παράθυρο. Δεν θα καταλάβεις τίποτα από αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε.
  • Σας παρακαλώ κύριε δεν θα ξανακοιτάξω . το υπόσχομαι αφήστε με εδώ σας παρακαλώ…….

Έμεινε στη θέση του ο Κώστας. Προχωρούσαμε στο πείραμα, τα παιδιά ήταν χαρούμενα. Με την άκρη του ματιού μου έβλεπα τον Κώστα να ξανακοιτάζει έξω. Είχαμε σχεδόν τελειώσει και ακούμε ένα θόρυβο από το δρόμο.

-Τι συμβαίνει Κώστα; τον αιφνιδίασα

- Ο κ Μιχάλης ήταν κύριε. Ερχόταν με φόρα από το Μούδρο. Είχε το παλιό μπλε αμάξι. Αυτό με το σπασμένο φτερό. Στη στροφή, του έφυγε η εξάτμιση και σερνόταν. Έβγαζε σπίθες. Μάλλον το πήγαινε στο συνεργείο! γνωμάτευσε ο Κώστας.

Γελάσαμε όλοι.

- Μα Κώστα πως το είδες; Δεν μου υποσχέθηκες ότι δεν θα βλέπεις έξω; Έκανα τον νευριασμένο αλλά με δυσκολία συγκρατούσα τα γέλια.

- Και πως θα ξέραμε τώρα τι έγινε, κύριε; Θα νομίζαμε ότι έγινε τρακάρισμα. Κάποιος πρέπει να βλέπει και τι γίνεται έξω!

Τα γέλια όλων μας ήταν ασυγκράτητα. Το κουδούνι θα χτυπούσε σε πέντε λεπτά

- Μαζέψτε τα και βγείτε έξω αθόρυβα τους είπα. Τι αθόρυβα! Το σχολείο ολόκληρο ξεσηκώθηκε από τα γέλια και τα πειράγματα που συνεχίστηκαν και στο προαύλιο στο διάλειμμα.

Αν το είχαμε τραβήξει σε video!

Σήμερα τόσα χρόνια μετά που η κυρία υπουργός θέλει τις κάμερες στις τάξεις, αναρωτιέμαι πως θα χρησιμοποιούσε αυτό το video που ο Πέτρος μου είπε ότι έπρεπε να έχουμε τραβήξει. Θα το έφερνε στη Βουλή για να επιχειρηματολογήσει πόσο ανεξέλεγκτοι είναι οι καθηγητές στα δημόσια σχολεία. Το καταθέτω για τα πρακτικά θα έλεγε με στόμφο. Ύστερα θα το έστελνε στα αγαπημένα της κανάλια. Οι καθηγητές δεν σέβονται ούτε τη θρησκεία θα ούρλιαζαν οι πληρωμένοι της δημοσιογράφοι. ΣΟΚ στην Ελληνική κοινωνία. Διακωμωδούσαν και την ανάσταση με την ανοχή των καθηγητών τους θα έγραφαν στους υπότιτλους. Οι εξαγορασμένες φυλλάδες ίσως έβαζαν στην πρώτη σελίδα την εικόνα με τα παιδιά που παίζουν με τα κεριά. Μπορεί να καλούσαν και   κάποιον μητροπολίτη να ρίξει αναθέματα και κατάρες.

Δεν θα το αγνοούσε βέβαια και ο Φάνης Παπαθανασίου στην ΕΡΤ που υποτίθεται είναι σοβαρή και αντικειμενική. Και προχτές που είχε στην εκπομπή του τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ και τον κατσάδιαζε, θα του έδειχνε και το video. Δεν ντρέπεστε τώρα για αυτούς τους συναδέρφους σας; θα τον ρωτούσε. Βλέπετε και μόνος σας. Έκαναν την τάξη παράσταση κωμωδίας και αντί να μαθαίνουν στα παιδιά γράμματα πάνε εκεί και γελάνε. Άσε που δεν ολοκληρώνουν ποτέ τη διδακτική ώρα. Δεν είδατε που βγήκαν πριν χτυπήσει το κουδούνι; Γίνεται αυτό σε κανένα ιδιωτικό σχολείο; Εκεί δεν χάνεται ούτε… λεπτό από τη διδασκαλία……

Που να καταλάβει ο κάθε …Φάνης ότι σχολείο χωρίς χαρά και γέλια είναι νεκρό σχολείο, παιδιά χωρίς σκανδαλιές είναι ήδη γερασμένα και δάσκαλοι χωρίς ανοχή, χωρίς υπομονή , χωρίς αγάπη και χωρίς φαντασία είναι απλά   παιδοφύλακες. Αν θέλουν τέτοιο σχολείο τότε τους χρειάζονται και οι κάμερες.

dimokritos

gymnasio moudrou limnos

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το