Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Aποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO

banner roots

Aποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO
12.10.2017 | 17:10

Aποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από τις επαναλαμβανόμενες κριτικές στις αποφάσεις της UNESCO, τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο  Ισραήλ.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφείο του προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω.

Η αποχώρηση επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί η ανωνυμία τους καθότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ενόσω η UNESCO ψηφίζει αυτή την εβδομάδα για τον νέο της σε μια τεταμένη ψηφοφορία η οποία αναμένεται να επισκιαστεί τόσο από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός όσο και από τις διαφωνίες για τη παλαιστινιακή συμμετοχή.

Πολλοί μεταφράζουν μάλιστα την απόφαση της ένταξης της Παλαιστίνης ως απόδειξη μια μακροχρόνιας προκατάληψης κατά του Ισραήλ στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται εδώ και μήνες για μια πιθανή αποχώρηση, ενώ αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές ότι περίμεναν η απόφαση να έχει ληφθεί πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει ξανά από την UNESCO το 1980 καθώς η Ουάσινγκτον έβλεπε ότι ο οργανισμός ενεργεί για πολιτικούς λόγους. Το 2003 οι ΗΠΑ εντάχθηκαν εκ νέου στην UNESCO.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel