Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το πρόγραμμα της παρέλασης την Ημέρα των ANZACs στη Μελβούρνη

banner roots

Το πρόγραμμα της παρέλασης την Ημέρα των ANZACs στη Μελβούρνη
19.04.2018 | 20:30

Το πρόγραμμα της παρέλασης την Ημέρα των ANZACs στη Μελβούρνη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Το Ελληνικό Παράρτημα RSL καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην παρέλαση του ANZAC Day στο κέντρο της Μελβούρνης την επόμενη Τετάρτη, 25 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ελληνικού Παραρτήματος, Στ. Κυρίτση, τα μέλη του παραρτήματος που θέλουν να μεταβούν στην παρέλαση με λεωφορείο θα πρέπει να βρίσκονται στην έδρα του Παραρτήματος στις 10.00 το πρωί. Η διεύθυνση του Παραρτήματος είναι 14A’ Ferrars Places, South Melbourne, ενώ το λεωφορείο θα αναχωρήσει από εκεί στις 10.30 το πρωί.

Όσοι θέλουν να πάνε απευθείας στον χώρο συγκέντρωσης των τμημάτων που θα παρελάσουν, θα πρέπει να μεταβούν στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται στην οδό Flinders (μεταξύ των οδών Swanston και Flinders) στις 12.00 το μεσημέρι.

Η παρέλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 1.00 το μεσημέρι. Στον χώρο κατάληξής της που θα είναι κοντά στο Μνημείο Shrine of Remembrance επί της οδού St. Kilda, θα βρίσκεται ναυλωμένο λεωφορείο αποκλειστικά για τα μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος RSL, το οποίο θα τους μεταφέρει στην λέσχη του Ελληνικού Παραρτήματος όπου και θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα.

Στις 25 Απριλίου, εορτάζεται η επέτειος της απόβασης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών και της μάχης που ακολούθησε, στην Καλλίπολη το 1915.

Πάνω από 50.000 στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης (1915). Στόχος της συμμαχικής εκστρατείας ήταν η κατάληψη της χερσονήσου της Καλλίπολης για να μπορέσουν οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στα στενά των Δαρδανελίων.

Συνολικά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν περίπου 330.000 Αυστραλοί εκ των οποίων 62.000 έχασαν τη ζωή τους ενώ μεταξύ των πεσόντων συμπεριλαμβάνονται και 80 ελληνικής καταγωγής.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη διήρκεσε οκτώ μήνες, στη διάρκεια των οποίων τα στρατεύματα των ANZACs αντιμετώπισαν την αντίσταση των Οθωμανών. Οι συμμαχικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν στο τέλος του 1915. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες και σκληρές κακουχίες, με πάνω από 8.000 Αυστραλούς στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους 19.000 τραυματίες.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, απέναντι από τις ακτές της Καλλίπολης, η Λήμνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία καθώς ήταν ο τόπος αποβίβασης, ανάπαυσης, ανεφοδιασμού και ιατρικής περίθαλψης για χιλιάδες στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1915, το αυστραλιανό ιατρικό στρατόπεδο που ιδρύθηκε στη Λήμνο φιλοξένησε σχεδόν 100.000 τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από 200 Αυστραλές νοσοκόμες άσκησαν τα καθήκοντά τους στο νησί.

 

Πηγή: neoskosmos.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το