Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ο Τραμπ διέλυσε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ | Απειλές, προσβολές και νταηλίκια

banner roots

Ο Τραμπ διέλυσε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ | Απειλές, προσβολές και νταηλίκια
12.07.2018 | 13:54

Ο Τραμπ διέλυσε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ | Απειλές, προσβολές και νταηλίκια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Η κρίση που όλοι φοβόντουσαν στο ΝΑΤΟ τελικά δεν απετράπη καθώς η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμμάχους κλιμακώθηκε δραματικά σε ένα πρωτόγνωρο για τη Συμμαχία σκηνικό, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη σύνοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση με θέμα τη Γεωργία και την Ουκρανία για να εξαπολύσει μύδρους επί είκοσι ολόκληρα λεπτά κατά εκείνων των συμμάχων, που ξοδεύουν πολύ λίγα, κατά τη γνώμη του, για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Έστρεψε μάλιστα τα πυρά του και πάλι στη Γερμανία για την απόφασή της να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.

Σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε μάλιστα κάποια στιγμή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να δώσει ένα χαϊδευτικό χτύπημα στην πλάτη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να δώσει ένα χαϊδευτικό χτύπημα στην πλάτη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ

Ενώ κάλεσε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επενδύουν από τις αρχές του ερχόμενου έτους το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνά της, στέλνοντας το τελεσίγραφο, ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στις ΗΠΑ με κάτι άλλο στα χέρια -κάτι που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή αποχώρησης από τη Συμμαχία.

Μετά απ’ αυτά ο Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των μελών του ΝΑΤΟ καλώντας τους εκπροσώπους Γεωργίας και Ουκρανίας να αποχωρήσουν ενώ στην αίθουσα έμειναν μόνον οι στενοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι τέτοιο τεταμένο κλίμα στο ΝΑΤΟ έχουν χρόνια πολλά να δουν.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν ο Τραμπ απείλησε με αποχώρηση. «Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών του.

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», σχολίασε μία πηγή. «Οι σκληρότερες εκφράσεις του απευθύνονταν στη Γερμανία. Αποκάλεσε (τη Γερμανίδα καγκελάριο) με το μικρό της όνομα: “Εσύ, Άγγελα”».

Εκτός από τη Μέρκελ, στόχος του Τραμπ ήταν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες και ο Βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ.

Επί 20' τα έψαλλε ο Τραμπ στους εταίρους

Επί 20' τα έψαλλε ο Τραμπ στους εταίρους

Τις άγριες διαθέσεις του κατά των συμμάχων για τις αμυντικές τους δαπάνες και τις εμπορικές πρακτικές των Ευρωπαίων εταίρων τις είχε δείξει, πάντως,  ο Τραμπ από το πρωί μέσω Twitter:

«Οι πρόεδροι έχουν προσπαθήσει εδώ και πολλά χρόνια ανεπιτυχώς να καταφέρουν η Γερμανία και άλλα πλούσια έθνη του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα. Πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους. Η Αμερική πληρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτήσει την Ευρώπη και χάνει πολλά στο Εμπόριο», έγραψε.

Και συνέχισε τα πυρά κατά του Βερολίνου με μια δεύτερη ανάρτηση:

«Και κυρίως... η Γερμανία ξεκίνησε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία χαίρει προστασίας ενεργειακά, δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, που προέρχονται από νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία. Μη αποδεκτό! Όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές τους δαπάνες».

Ικανοποιημένος ο Τραμπ μετά την έκτακτη συνεδρίαση- Πέρασαν τα νταηλίκια του

Μετά τα νταηλίκια και τις διαβεβαιώσεις των συμμάχων ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ο Τραμπ εμφανίστηκε ικανοποιημένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη Συμμαχία.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», είπε κάνοντας λόγο για «τεράστια πρόοδο». «Το ΝΑΤΟ είναι τώρα μια καλολαδωμένη μηχανή».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά.

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.

Αναφερόμενος δε στην κόντρα με το Βερολίνο, επεσήμανε ότι η Γερμανία δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Πηγή: Ο Τραμπ διέλυσε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ -Απειλές, προσβολές και νταηλίκια | iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel