Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών: «Αρμαγεδδών, αν μας κάνετε Ελλάδα»

banner roots

Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών: «Αρμαγεδδών, αν μας κάνετε Ελλάδα»
07.10.2018 | 10:33

Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών: «Αρμαγεδδών, αν μας κάνετε Ελλάδα»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό με τη Ρώμη να προειδοποιεί την Κομισιόν ότι σε περίπτωση που σκοπεύουν να τους κάνουν... Ελλάδα, θα επέλθει Αρμαγεδδών.

Ο ιταλικός προϋπολογισμός φαίνεται ότι δεν παίρνει πράσινο φως από την Κομισιόν, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του να καλεί τη Ρώμη να διπλασσιάσει τις προσπάθειές της προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες στη ρώμη. «Εχει επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες και επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται μετά την επιστολή των Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, με την οποία απέρριπταν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς με μία πρώτη ανάγνωση διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε η ΕΕ. «Αυτό είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας», υπογράμμιζαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Από την άλλη, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν απορρίφθηκε ο ιταλικός προϋπολογισμός.

Ντι Μάιο: Δεν υπάρχει plan B

Η Ρώμη πάντως φαίνεται να εμμένει στις γραμμές της, με τον υπουρό Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματο των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο να δηλώνει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω και συνεργάτη του Σαλβίνι να προειδοποιεί για παγκόσμια καταστροφή αν οι Βρυξέλλες επιχειρήσουν να κάνουν την Ιταλία Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», είπε ο Ντι Μάιο.

«Αρμαγεδδών αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα»

Εντωμεταξύ, ο ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph πως «αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

«Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών».

Ο Μπόργκι δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Γιούνκερ: Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, στην συνέντευξή του στα αυστριακά μέσα απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά... Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού

Στην επιστολή του με τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του ιταλικού υπολογισμού, ο Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κοινωνικο- οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αμετάβλητο φόρο για τις μικρές επιχειρήσεις και ένα πλάνο οικονομικής ενίσχυσης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σημειώνει το Bloomberg.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το