Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι ΗΠΑ «κήρυξαν πόλεμο» στον Μαδούρο: Στηρίζουμε τον αγώνα σας να τον διώξετε, λέει ο Πενς στους Βενεζουελανούς

banner roots

Οι ΗΠΑ «κήρυξαν πόλεμο» στον Μαδούρο: Στηρίζουμε τον αγώνα σας να τον διώξετε, λέει ο Πενς στους Βενεζουελανούς
23.01.2019 | 09:25

Οι ΗΠΑ «κήρυξαν πόλεμο» στον Μαδούρο: Στηρίζουμε τον αγώνα σας να τον διώξετε, λέει ο Πενς στους Βενεζουελανούς

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Νικολάς Μαδούρο απάντησε δίνοντας εντολή για «πλήρη και απόλυτη αναθεώρηση» των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ - Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες - Νέο κύμα κινητοποιήσεων ξεκινά από σήμερα

Την «αμέριστη στήριξη» των ΗΠΑ στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλακατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε χθεσινές του δηλωσεις, προκαλώντας την αντίδραση του Καράκας. 

Μιλώντας απευθείας στην κάμερα, ο Πενς προέτρεψε εχθές για πρώτη φορα τους Βενεζουελανούς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή τις διαθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο «παράνομο» καθεστώς του Καράκας.

 

«Είμαστε μαζί σας. Στεκόμαστε στο πλευρό σας και εκεί θα παραμείνουμε μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία και να ανακτήσετε το δικαίωμα στην ελευθερία, που έχουν όλοι οι άνθρωποι από τη στιγμή που γεννιούνται» έγραψε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο Twitter, ένα μήνυμα που φρόντισε να στείλει και στα ισπανικά.

 

 
Embedded video
Vice President Mike Pence
@VP
 
 

As the good people of Venezuela make your voices heard tomorrow, on behalf of the American people, we say: estamos con ustedes. We are with you. We stand with you, and we will stay with you until Democracy is restored and you reclaim your birthright of Libertad.

 
30K people are talking about this
 
 


Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα βίντεο στο οποίο ο Πενς ανέφερε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Τραμπ, στηρίζουν τον λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του για την ελευθερία. 

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που κατέχει παράνομα την εξουσία. Δεν κέρδισε ποτέ την προεδρία σε ανεπηρέαστες και δίκαιες εκλογές και παραμένει στην εξουσία φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιταχθεί», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στις δηλώσεις του. 

Ο Βενεζουελανός αντιπρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι έχει δώσει εντολή «για πλήρη και απόλυτη αναθεώρηση» των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, έθεσε - εμφανώς εκνευρισμένος - το ερώτημα: «Ποιος εκλέγει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας; Ο Μάικ Πενς;»

 

Κάλεσμα για νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο απηύθυνε εκ νέου ο Χουάν Γκουάιντο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ο Γκουάιντο, ο οποίος ορκίστηκε στις 5 Ιανουαρίου, επικαλέστηκε σχεδόν άμεσα ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας που εκχωρεί την εξουσία στον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, του νομοθετικού σώματος του κράτους, στην περίπτωση που η προεδρία μείνει κενή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνοσυνέλευση είχε κηρύξει την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο την περασμένη χρονιά παράνομη και είχε ζητήσει την επανάληψη των εκλογών.

Ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε την δεύτερη προεδρική του θητεία στις αρχές του μήνα, αψηφώντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λατινικής Αμερικής που τον αποκαλούν καταχραστή της εξουσίας σε μία χώρα όπου το οικονομικό χάος έχει προκαλέσει γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 

Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους της Βενεζουέλας σήμερα και τις επόμενες μέρες, σε ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων κατά του Μαδούρο και της κυβέρνησής του.

Το «σύνθημα» για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων έδωσε η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, ο μοναδικός θεσμός που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, και προέτρεψε τον λαό να αγωνιστεί ώστε να δοθεί τέλος στην καταστροφική «δικτατορία» του Μαδούρο.

Τα πρώτα δείγματα της έντονης αναταραχής που πρόκειται να ξεσπάσει εμφανίστηκαν ήδη στο Καράκας στις αρχές της εβδομάδας, όταν μικρή ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να στασιάσει. Οι στρατιωτικοί ηχογράφησαν ένα βίντεο, το οποίο διένειμαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο δήλωναν πως δεν αναγνωρίζουν τον Μαδούρο και καλούσαν τον κόσμο να τους υποστηρίξει.Τελικά οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν, όχι όμως προτού ξεσπάσουν αιματηρά επεισόδια στους δρόμους του Καράκας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel