Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Νέο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Τίρανα

banner roots

Νέο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Τίρανα
19.02.2019 | 09:04

Νέο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Τίρανα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία, μετά τις παραιτήσεις 62 από τους 140 βουλευτές προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Μετά την παραίτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» (DP) του Λουλζίμ Μπάσα, που αποτελείται από 43 βουλευτές, τον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη» (LSI), που είναι τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία και αποτελείται από 19 βουλευτές.

Με ανακοίνωση της η πρόεδρος του κόμματος Μόνικα Κρεμάδι, σύζυγος του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, γνωστοποίησε πως παραιτούνται και οι βουλευτές του κόμματός της, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρές εκλογές και να μπει τέλος στη συνεχιζόμενή πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα και σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, για τα οποία ο Ράμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ως υποκινητή.

Είναι πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Αλβανίας, που παραιτούνται κοινοβουλευτικές ομάδες και δεν ακολουθούν την τακτική του «μποϊκοτάζ», δηλαδή της αποχής, όπως συνέβαινε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ωστόσο, οδηγεί τη χώρα στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης, αφού απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα δεν βρίσκονται μόνο τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Στο μεταξύ νέο συλλαλητήριο έχει ανακοινώσει για την Πέμπτη έξω από τη βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα, με μοναδικό αίτημα την παραίτηση της και τη ανάληψη υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το περασμένο Σάββατο, υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο, ζητώντας την παραίτηση Ράμα. Γρήγορα το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν οι διαδηλωτές διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες και προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων είναι και αστυνομικοί.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel