Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Αποσύρεται ο "σταρ" του βρετανικού κοινοβουλίου | Νέα ήττα της κυβέρνησης

banner roots

Brexit: Αποσύρεται ο "σταρ" του βρετανικού κοινοβουλίου | Νέα ήττα της κυβέρνησης
10.09.2019 | 11:37

Brexit: Αποσύρεται ο "σταρ" του βρετανικού κοινοβουλίου | Νέα ήττα της κυβέρνησης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η φωτογραφία του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου που υπέβαλε χθες την παραίτηση του κυριαρχεί σήμερα στις πρώτες σελίδες των περισσότερων εφημερίδων. Στις δηλώσεις με τις οποίες ανακοίνωσε την απόφασή του, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όποιον τον διαδεχτεί, ενώ μετά τις δηλώσεις του καταχειροκροτήθηκε, κυρίως όμως από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Οι Financial Times και ο Guardian σημειώνουν ότι ο ρόλος του κ. Μπέρκοου στην ενδυνάμωση του ρόλου των βουλευτών ήταν σημαντικός ενώ η Daily Mirror σημειώνει ότι η ιστορία ίσως αποδειχθεί πιο φιλική για το πρόσωπό του απότι οι εχθροί.

Ο Ιαν Νταντ του ιστότοπου Politics.co.uk εκτιμά ότι ο Μπέρκοου ήταν "ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή: ένας ακτιβιστής ομιλητής όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει και τελικά να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου".

Αλλά οι Times θεωρούν ότι ο κ. Μπέρκοου με τις ενέργειες του και τις δηλώσεις του "προκάλεσε την πόλωση στους κόλπους του κοινοβουλίου", ενώ η Daily Telegraph σημειώνει ότι αφήνει πίσω του "μια κληρονομιά δυσπιστίας".

Ο Ρίτσαρντ Λίτελτζον της Daily Mail θεωρεί ότι ο Τζον Μπέρκοου ως πρόεδρος της Βουλής "δεν τίμησε το αξίωμα του" και κατά την άποψη της Sun είναι "μία πομπώδης προσωπικότητα που εκπροσωπεί ένα παράνομο, αντιδημοκρατικό κατεστημένο".

Η Daily Express προτιμά να επικεντρωθεί στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν ισχύσει η αναστολή των εργασιών της Βουλής ως τη 14η Οκτωβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εναντιώνονται "στη βούληση των πολιτών".

Ο Ρόμπερτ Σρίμσλει στους FT γράφει ότι "οι όλο και πιο συγκρατημένες δηλώσεις του πρωθυπουργού" δείχνουν ότι είναι "ένας αδύναμος άνθρωπος που προσπαθεί να φανεί ισχυρός". Ο πολιτικός συντάκτης της HuffPost θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι "ένας πρωθυπουργός ζόμπι σε ένα κοινοβούλιο ζόμπι".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel