Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία: 15 νεκροί και ο Τραμπ «νίπτει τας χείρας του»

banner roots

Η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία: 15 νεκροί και ο Τραμπ «νίπτει τας χείρας του»
10.10.2019 | 09:03

Η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία: 15 νεκροί και ο Τραμπ «νίπτει τας χείρας του»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» λέει το υπ. Άμυνας της Τουρκίας - 181 οι στόχοι που επλήγησαν σύμφωνα με τους Τούρκους - Και άμαχοι ανάμεσα στους νεκρούς λένε οι Σύροι - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εξαπολύοντας την τελική φάση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» όπως την έχει ονοματίσει η Άγκυρα.

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η οποία συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών.

 
T.C. Millî Savunma Bakanlığı
@tcsavunma
 
 

Barış Pınarı Harekâtına katılan Kahraman Komandolarımız, Fırat’ın Doğusunda ilerlemeye devam ediyor.
?? ??

 
Ενσωματωμένο βίντεο
 
3.720 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 
 

«Ο στρατός μας συνεχίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών, ενώ η βασική προτεραιότητά του είναι να μην προκλήθεί κακό σε αμάχους» έγραψε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «ενεργεί στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα"».

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Συριακού Πρακτορείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έχει - μέχρι στιγμής - στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι. Δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

xartis-syria
 

Σε δική του μακροσκελή δήλωση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριζει ότι «μοναδικός μας στόχος είναι τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι PKK/KCK/PYD-YPG. {...} Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός θύλακα τρομοκρατίας κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων μας. Δεν αποδεχόμστε την παρουσία των τρομοκρατών εκεί».

T.C. Millî Savunma Bakanlığı
@tcsavunma
 
 

Statement by Minister of National Defence, Hulusi Akar, on Operation Peace Spring.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 
557 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

NBC News
@NBCNews
 
 

WATCH: Turkish airstrikes rock Kurdish targets in Tel Abyad, as Turkey attacks into northern Syria on Wednesday.

 
Ενσωματωμένο βίντεο
 
332 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν συνολικά 181 στόχους — θέσεις κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία.

Από την πλευρά της η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία κατήγγειλε ότι αεροπορικός βομβαρδισμός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που εξαπολύθηκε χθες Τετάρτη έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του ΙΚ επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Baderkhan Ahmad@baderkhanahmad
 
 

A house been bombarded in city, the lost her life, the with the got injured.

 
Ενσωματωμένο βίντεο
 
182 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 


Κουρδικά «αντίποινα»

Την ίδια ώρα, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή. «Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα» τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσει την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία. Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσει μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών, στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.

Και ο Τραμπ νίπτει τας χείρας του μέσω... Νορμανδίας

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί μια αλλοπρόσαλλη στάση καθώς μέσα σε λίγες ώρες από τη μια χαρακτήρισε «κακή ιδέα» τις ενέργειες της Άγκυρας επαναλαμβάνοντας τις απειλές του για εξολόθρευσης της τουρκικής οικονομίας και από την άλλη υποστήριξε ότι «μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».

Donald Trump says Kurds ‘didn’t help us with Normandy’

Ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και την έντονη αντίδραση τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών που χαρακτήρισαν «προδοσία» κατά των «συμμάχων» Κούρδων την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός. Διακομματική επιτροπή βουλευτών πρότεινε στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και σε οντότητες, με τα ονόματα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, έως ότου η Άγκυρα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Lena Argiri
@lenaargiri
 
 

Γίνεται νομος του αμερικανικού κρατους, χωρίς δικαίωμα βέτο από τον Πρόεδρο αν ψηφιστει από τα δυο τρίτα Βουλης κ Γερουσίας. Σε αντίθετη περίπτωση πάει για απλή πλειοψηφία αλλά ο Πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο. https://twitter.com/lenaargiri/status/1182036095967600640 

Lena Argiri
@lenaargiri
 

Breaking: Νομοσχέδιο κυρώσεων για Τουρκία από Γερουσιαστές @LindseyGrahamSC @ChrisVanHollen με διακομματική στήριξη #Kurds #NorthSyria

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Lena Argiri
 

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Τι επιδιώκει η Τουρκία;

Η Τουρκία θέλει να εκδιώξει τις μονάδες του κουρδικού YPG που χαρακτηρίζει απειλή για την εθνική της ασφάλεια και δεύτερον να δημιουργήσει μία περιοχή εντός της Συρίας όπου θα εγκατασταθούν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), θεωρούνται από τους νικητές του εμφυλίου της Συρίας αφού πέτυχαν να δημιουργήσουν μία δική τους αυτόνομη περιοχή εντός της Συρίας. Αυτή η αυτονομία απειλείται από την τουρκική επιθετικότητα αφού είναι ορατός ο κίνδυνος της ανάφλεξης της περιοχής. Μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν θα δώσει το έναυσμα στην Τουρκία και τις συριακές δυνάμεις ανταρτών να καταλάβουν τα εδάφη που ελέγχουν.

Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τονίζοντας πως οι πράξεις της Άγκυρας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.

«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel