Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σεισμός στην Αλβανία: Στους 35 οι νεκροί | «Επεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας», συγκλονίζουν οι ιστορίες

banner roots

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 35 οι νεκροί | «Επεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας», συγκλονίζουν οι ιστορίες
28.11.2019 | 09:03

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 35 οι νεκροί | «Επεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας», συγκλονίζουν οι ιστορίες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ στην Αλβανία, ανέβηκε στη διάρκεια της νύχτας στους 35.

Τα ξημερώματα, βρέθηκαν νεκρά τρία μέλη μιας οικογένειας: ένα ζευγάρι και η κόρη τους, με τους φόβους για να μεγαλώσει ο αριθμός των θυμάτων να εντείνεται, όσο περνούν οι ώρες και δεν έχουν απεγκλωβιστεί όσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 20 (τουλάχιστον 685 οι τραυματίες), με τα σωστικά συνεργεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με 2 ομάδες της ΕΜΑΚ) να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα.

Σεισμός Αλβανία: Κάτοικοι διηγούνται πως γλίτωσαν τελευταία στιγμή
Χιλιάδες κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν από τα σπίτια τους πριν τα 6,4 Ρίχτερ, από έναν προειδοποιητικό σεισμό 4,4 Ρίχτερ, που έγινε μία ώρα νωρίτερα και που λειτούργησε ανέλπιστα ως σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους.
Υπάρχουν ωστόσο και ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Μεταξύ αυτών ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος στεκόταν χθες πάνω από τα ερείπια της κατοικίας που έμενε. Αυτός πρόλαβε να βγει από εκεί την ώρα του σεισμού, όχι όμως και η γυναίκα του και το παιδί του που ακόμη αγνοούνται, όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ.

Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιοχής, η οικογένεια Τοροτσίνο, μένει πλέον σε σκηνές. Η τετραμελής οικογένεια ζούσε στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε. Πρόλαβαν και βγήκαν στον αρχικό σεισμό, αλλά κάποιοι γείτονές τους δεν τα έχουν καταφέρει.

 

«Είμαστε σε σοκ. Τα παιδιά μας ακόμη τρέμουν. Εγώ και ο άντρας μου τα πήραμε και τρέξαμε προς την πόρτα, αλλά από την δόνηση είχε κλείσει από μία ντουλάπα που μετακινήθηκε. Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και είδαμε να πέφτει στο πάτωμα η δεξαμενή νερού και να σπάει στο δωμάτιό μας. Καταφέραμε να βγούμε έξω και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε το κτίριο», είπε η Ιμπίγε Τοροτσίνι στην DW.

Ο Κλέβις Τότσι πρόσθεσε: «Εμείς καταφέραμε να βγούμε, την ώρα που έτρεμε η γη. Πολλοί γείτονές μου όμως δεν πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα και προσευχόμαστε να είναι καλά».

Κάτοικοι στο Δυρράχιο: «Επεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας»

Μία άλλη κάτοικος του Θουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού, στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον 4ο όροφο. «Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πως καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.

Αλβανία: 300 οι μετασεισμοί, δύο σε διάστημα ενός λεπτού!
Εν τω μεταξύ, οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν, με τους κατοίκους του Δυρραχίου να τρέμουν για έναν νέο ισχυρότατο σεισμό. Συνολικά μετά τον σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί πάνω από 300 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί. Χθες μόνο, στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Αλβανία: Το έδαφος ανυψώθηκε 8,4 εκατοστά
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της Τρίτης, το έδαφος σε περιοχή κοντά στο Δυρράχιο, υψώθηκε κατά 8,4 εκατοστά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δείγμα της σφοδρότητας του σεισμού.

«Το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)», ανέφερε σε ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο, στα σόσιαλ.

Δυρράχιο: 2.000 άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές και αυτοκίνητα
Την ίδια ώρα, πάνω από 2.000 άτομα παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και κοιμούνται είτε στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε ανοιχτούς χώρους, είτε σε αυτοκίνητα. Όσοι έχουν συγγενικά πρόσωπα που τα σπίτια τους δεν υπέστησαν ζημιές, φιλοξενούν κόσμο.

Οικογένειες αρνούνται να πάνε σε ξενοδοχεία στη παραλία και μένουν στις σκηνές / Φωτογραφία: AP
Ο Εντι Ράμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός, λέγοντας στα ΜΜΕ πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν οι άστεγοι τον χειμώνα σε τέντες και πως μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου «να τα περάσουν κάτω από μια στέγη».

Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania) στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.

Δυρράχιο: Ο κόσμος φοβάται να πάει στα ξενοδοχεία

Οι αρχές της Αλβανίας, βλέποντας πως είναι δύσκολο και χρονοβόρο να στήσουν σκηνές για όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του, πρότεινε να πάνε σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παραλιακό δίκτυο της πόλης. Ο υπουργός Τουρισμού, Μπέλντι Κλόσι, ανέφερε πως σύντομα το ένα καμπ θα κλείσει, με λεωφορεία να περιμένουν κατοίκους να επιβιβαστούν και να πάνε σε ξενοδοχεία και καταφύγια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι αρνούνται να πάνε, καθώς αυτά βρίσκονται κοντά στην παραλία κι εκεί είναι το επίκεντρο των σεισμών. Ενα από αυτά εξάλλου, κατέρρευσε, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.

«Τα ξενοδοχεία είναι κοντά στην ακτή και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πάλι ένας δυνατός σεισμός», είπε ο 35χρονος Ντάσιμιρ, την ώρα που εθελοντές πρόσφεραν κουβέρτες και νερό στους άστεγους. Ο αριθμός τους ωστόσο είναι μεγάλος και οι τέντες έχουν ήδη γεμίσει, κάτι που ανάγκασε κάποιους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να πάνε σε καταφύγια, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για να πάρουν μια σκηνή.

Συγκλονιστικές οι προσπάθειες των ΕΜΑΚ στην Αλβανία
Τα σωστικά συνεργία από 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ρουμανία Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία και Τσεχία συμμετέχουν επίσης), συνέχιζαν να ψάχνουν στα κατεδαφισμένα κτίρια για τυχόν επιζώντες.

Στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ερευνών, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια στην κωμόπολη Θουμάνε και απεγκλώβισαν έξι άτομα, από τα οποία ωστόσο, δυστυχώς μόνο τα δύο ήταν ζωντανά.

Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ που έχει έδρα στην Ελευσίνα και της 5ης ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βγάλουν εγκλωβισμένους από τα κτίρια, κάτι για το οποίο μίλησε και ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Λέκκας, ο οποίος παρακολουθούσε χθες από κοντά τις προσπάθειές τους.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Με ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική έδωσε μια πλήρη καταγραφή του έργου της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, τονίζοντας πως συνεχίζει τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό κατοίκων.

«Η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 που έφτασε στην γειτονική χώρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η Ελληνική Αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Thumane. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η Ελληνική Αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει τέσσερα νεκρά άτομα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel