Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός: Στη Βρετανία εκφράζονται ελπίδες ότι η επιδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της

banner roots

Κορονοϊός: Στη Βρετανία εκφράζονται ελπίδες ότι η επιδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της
16.04.2020 | 11:56

Κορονοϊός: Στη Βρετανία εκφράζονται ελπίδες ότι η επιδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πολλές εφημερίδες της Πέμπτης εκφράζουν την ελπίδα ότι η επιδημία του κορονοϊού στη Βρετανία έχει φθάσει την κορύφωσή της .

Οι Times αναφέρονται στις τελευταίες εκτιμήσεις του καθηγ. Κρις Γουίτι που υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού “εξισορροπείται” γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα σημαίνει ότι σύντομα το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τα σχέδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

H Daily Mail εν τω μεταξύ κάνει εκτενή αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας.    

Η εφημερίδα περιγράφει πως 18 ένοικοι του γηροκομείου Philia Lodge στο Πίτερμπορο πέθαναν σε 10 μόλις μέρες. Περίπου το 85% των ανθρώπων που φρόντιζαν τους ηλικιωμένους είτε είχαν αρρωστήσει είτε έπρεπε να τεθούν στην απομόνωση επειδή είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό.  

Κατά την Daily Mirror, o υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης στους οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Αναρωτιέται ο συντάκτης του σχετικού άρθρου γιατί δεν έγιναν νωρίτερα οι διαγνωστικοί έλεγχοι για τους ένοικους και το προσωπικό των γηροκομείων.

“Είναι αδύνατο να αντιληφθούμε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τα διαγνωστικά τεστ” , σημειώνει η Mirror.

Η Daily Telegraph εκφράζει τις ανησυχίες της ότι θα συνεχισθεί η μεταφορά ασθενών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό Covid-19 από τα νοσοκομεία σε οίκους φροντίδας.

Φιλανθρωπικοί φορείς και στελέχη των τοπικών αρχών υπογραμμίζουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι “τελείως παράλογη” επειδή πολλά γηροκομεία δεν έχουν τους πόρους για να διατηρήσουν ασφαλείς τους ηλικιωμένους.

Η Daily Mail χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το έργο όλων εκείνων που φροντίζουν τα θύματα του κορονοϊού.

Όμως η Mirror καυτηριάζει έντονα την ιδέα απονομής μιας κονκάρδας στο προσωπικό φροντίδας ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς. “Πρόκειται για μια απίστευτη πρόταση”, γράφει η Mirror.

H Sun προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο αναγνώρισης του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού στο NHS . Θα ήθελε να απονεμηθεί σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας το παράσημο του τάγματος του Αγίου Γεωργίου για την ανδρεία.  

“Το θάρρος που δείχνουν όταν διακινδυνεύουν την υγεία τους σε κάθε βάρδια δεν πρέπει να ξεχαστεί όταν η ασθένεια ηττηθεί ” , υπογραμμίζει η Sun .

"Μέρα με τη μέρα αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες κάνουν τη Βρετανία περήφανη" , προσθέτει η Sun .

Αρκετές εφημερίδες πλέκουν το εγκώμιο του απόστρατου λοχαγού Τομ Μουρ που συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες για το NHS περπατώντας κατά μήκος του κήπου του 100 φορές πριν γιορτάσει τα 100α γενέθλια του στο τέλος αυτού του μήνα.

Η Daily Express αναφέρει ότι η χώρα εκφράζει τον σεβασμό της στον “ήρωα που συγκέντρωσε τα χρήματα” , ενώ η Daily Star γράφει ότι η απονομή του τίτλου του ιππότη στον 99χρονο Μουρ θα ήταν ένας κατάλληλος τρόπος αναγνώρισης των προσπαθειών του.

Οι Times εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το κυβερνητικό σχέδιο για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού αφήνει εκτός ορισμένες από αυτές και για το γεγονός ότι αργεί η παροχή των χρημάτων.

Ζητεί να ενισχυθεί η διαδικασία - και καλεί τον υπουργό των Οικονομικών να ακολουθήσει την Ελβετία και τη Γερμανία, διασφαλίζοντας το 100% των δανείων και όχι μόνο το 80% .

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν επικρίνει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Guardian εκτιμά ότι με την απόφασή του αυτή ο πρόεδρος Τραμπ θα τιμωρήσει μόνο τους πιο ευάλωτους στην πανδημία του κορονοϊού.

Στην online έκδοση του New Statesman, η αρθρογράφος Έμιλι Τάμκιν αναγνωρίζει ότι ο Π.Ο.Υ έχει κάνει λάθη και οι σχέσεις του με την Κίνα αξίζουν διερεύνησης – αλλά δεν φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε λόγω του κορονοϊού .           

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το