Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός – Βρετανία: Επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χαλάρωση των περιορισμών

banner roots

Κορονοϊός – Βρετανία: Επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χαλάρωση των περιορισμών
31.05.2020 | 17:58

Κορονοϊός – Βρετανία: Επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χαλάρωση των περιορισμών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Στις εφημερίδες της Κυριακής γίνεται ευρεία αναφορά στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική της για την ανίχνευση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στο αρχικό στάδιο της επιδημίας καθώς και στον αρνητικό αντίτυπο που είχε στην κοινή γνώμη το ταξίδι του Ντόμινικ Κάνινγκς - του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού – στην κομητεία του Ντάραμ κατά την περίοδο του lockdown.

Εξετάζοντας πρόσφατα αποδεσμευμένα έγγραφα της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης – της ομάδα SAGE – η Sunday Telegraph αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει τους σύνηθεις ελέγχους για τον κορονοϊό ήδη από τον Μάρτιο επειδή το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η Sunday Telegraph δημοσιεύει επίσης ένα άρθρο του επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς, ο οποίος υπερασπίζεται του δικαιώματος του πρωθυπουργού να αποφασίζει πότε και πώς θα προχωρήσει στην άρση του lockdown.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η παρέμβαση του σερ Πάτρικ γίνεται ακριβώς τη χρονική περίοδο που ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αντίδραση ορισμένων επιστημόνων οι οποίοι θεωρούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να συνεχισθούν.

Ο Observer δημοσιεύει επιστολή 26 επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας που προειδοποιούν ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει υποστεί “καταστρoφικό πλήγμα” από τις ενέργειες του Ντόμινικ Κάμινγκς .

Η επιστολή - η οποία εστάλη στη Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή - αναφέρει ότι η άρνηση του επικεφαλής των συμβούλων του πρωθυπουργού να παραιτηθεί και η άρνηση του Τζόνσον να τον απολύσει - "θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές" - καθώς τα περιοριστικά μέτρα αλλάζουν αυτή την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η συνεχής συμμόρφωση του κοινού με τις νέες οδηγίες.

Ο Observer χαρακτηρίζει την επιστολή προς τη Ντάουνινγκ Στριτ -“έκτακτη παρέμβαση” - και επισημαίνει ότι η ομάδα των επιστημόνων που συνέταξε την επιστολή αμφισβητεί επίσης την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τα τεστ και την ιχνηλάτηση με αποτέλεσμα , όπως γράφει ο Observer , “οι ειδικοί να είναι πολύ ανήσυχοι για την ασφάλεια του κοινού”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το