Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ολη η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν κατά Ερντογάν | Στο κενό οι απειλές της Αγκυρας

banner roots

Ολη η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν κατά Ερντογάν | Στο κενό οι απειλές της Αγκυρας
26.10.2020 | 19:00

Ολη η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν κατά Ερντογάν | Στο κενό οι απειλές της Αγκυρας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται από τους ηγέτες της Ευρώπης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμπλέκεται σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέρκελ, Κόντε, Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολόκληρη η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την απόφαση του Μακρόν να φωτίσει κτίρια με σκίτσα του «Charlie Hebdo», επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».
 
Η κόντρα των δύο πλευρών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή από νεαρό υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκληθεί σοβαρή διπλωματική κρίση. Η κίνηση του Μακρόν να βάλει σκίτσα του Μωάμεθ σε κτίρια, δείχνοντας πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου, ενόχλησε την Αγκυρα, που προχώρησε σε προσβλητικές αναφορές κατά του Γάλλου προέδρου.
 
Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων
Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον κ. Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Μακρόν», όπως υποστήριξε.
 
Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Μακρόν «χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Ο Ερντογάν, μιλώντας για τον Μακρόν, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας».
 
Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».
 
«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν. «Δεν βλέπουμε τα πρόσφατα περιστατικά και τις εφόδους της αστυνομίας σε τεμένη κατά την πρωινή προσευχή ως συνηθισμένα περιστατικά. Ως πρόεδρος μιας χώρας με έξι εκατομμύρια πολίτες της που ζουν στην Ευρώπη, θεωρώ χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας. Δεν θα πετύχετε τίποτε μετατρέποντας σε εχθρούς τους μουσουλμάνους. Ακόμη κι αν δεν του αρέσει του Μακρόν, θα επαναλάβω την έκκληση που έκανα: ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη θέση τους και τα καθήκοντά τους».
 
Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας και υποστήριξε ότι στη χώρα του υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία».
 
Βερολίνο: Απολύτως απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.
 
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».
 
Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Γερμανία: «Φυσικά είναι δείγμα αλληλεγγύης η υποστήριξη της Γαλλίας»
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».
 
Μάας: «Η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών»
Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Αγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
 
Ζάιμπερτ: «Η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών»
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά επισήμανε ότι, γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».
 
Κόντε: Απαράδεκτα τα λόγια Ερντογάν
Στις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών προστέθηκε σήμερα και εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έγραψε, στα γαλλικά:
 
«Τα λόγια που απευθύνει ο πρόεδρος Ερντογάν στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν τη θετική ατζέντα που η ΕΕ θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».
 
 
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η ρητορική μίσους της Τουρκίας κατά του Μακρόν
Χθες, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, μέσω Twitter, απέστειλε μήνυμα υποστήριξης προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έγινε στόχος του Τούρκου ομολόγου του. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς «τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».
«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτες, τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί ένα ειδεχθές έγκλημα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.
 
Κομισιόν: Εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε
H ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη»
 
«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel