Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός – Βρετανία: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες με το εμβόλιο της Οξφόρδης

banner roots

Κορονοϊός – Βρετανία: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες με το εμβόλιο της Οξφόρδης
24.11.2020 | 10:45

Κορονοϊός – Βρετανία: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι πιο αποτελεσματικό (έως 90%), όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις τους χορηγηθεί μισή. Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές φάνηκε αρκετά χαμηλότερη (μόνο 62%).

Όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3, το εμβόλιο εμφάνισε μια αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι δύο δόσεις χορηγήθηκαν με διαφορά ενός μηνός και η αποτελεσματικότητα αφορούσε την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι να αρρωστήσουν από Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασέμπο).

“Ένα μεγάλο μπράβο για το νέο εμβόλιο αλλά πρώτα απ’ όλα η εφαρμογή των μέτρων προστασίας”, γράφει σήμερα η Daily Mail μετά την ευχάριστη είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον “να μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι” και ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι “σκληροί”. Είναι πολύ πιθανό οι αυστηροί περιορισμοί να ισχύσουν μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα, εκτιμά ο κ. Τζόνσον.

Η Metro προβάλλει επίσης την προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού μαζί με την παρότρυνση που έκανε “όλοι οι Βρετανοί με την πρώτη ευκαιρία να σπεύσουν να εμβολιαστούν”. Επισημαίνει επίσης η εφημερίδα ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης “κοστίζει λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ”.

“Ο κόσμος έχει πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά για να μπει τέλος στην πανδημία του κορονοϊού”, σημειώνει στην εφημερίδα The Guardian η καθηγήτρια Σάρα Τζίλμπερτ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης. O Guardian γράφει ότι η “σημαντική ανακάλυψη χαιρετίστηκε επίσης ως συναρπαστική είδηση και από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά από τις φτωχές λόγω του χαμηλού κόστους”. “Μια δόση του εμβολίου της Οξφόρδης κοστίζει μόνο £3”, τονίζει ο Guardian.

“Σκληρός χειμώνας, φωτεινότερη άνοιξη” – ο χαρακτηριστικός τίτλος στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κατά τόπους αυστηροί περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τον Απρίλιο ενώ υπογραμμίζει “τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα” που προέρχονται από την είδηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κορονοϊού του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το