Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πανδημία Covid: Σε “σημείο καμπής” το πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ

the roots web banners 06

Πανδημία Covid: Σε “σημείο καμπής” το πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ
29.01.2021 | 15:32

Πανδημία Covid: Σε “σημείο καμπής” το πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η Βρετανία δεν θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Φυλακών Λούσι Φρέιζερ, αν και η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα το πράξει. “Η κυβέρνηση δεν κρύβει τίποτα απολύτως, εξ όσων κατανοώ γίνεται για λόγους ασφαλείας”, επεσήμανε η κ. Φρέιζερ μιλώντας στο BBC.

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορονοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε σήμερα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Αρκετά από τα βρετανικά πρωτοσέλιδα αφορούν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων Covid- 19.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το σχέδιο εμβολιασμού της ΕΕ βρίσκεται σε "σημείο κρίσης", με τους εμβολιασμούς να έχουν διακοπεί σε Παρίσι, Μαδρίτη και Πορτογαλία. Η οργή των κρατών μελών επικεντρώνεται στην εταιρεία φαρμάκων AstraZeneca, σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην παραγωγή.

Ο Guardian προειδοποιεί ότι τα σχέδια της ΕΕ που δίνουν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών μελών τη δυνατότητα να παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Βρετανία.

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα που αναφέρει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε εμβόλια εγχώριας παραγωγής, ο στόχος ανοσοποίησης του 75% του πληθυσμού θα επιτευχθεί τρεις μήνες αργότερα από την χρονική περίοδο που προβλέπεται από το σχέδιο εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

Η Daily Telegraph μας ενημερώνει ότι η πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει την ΕΕ. Η κ. Στέρτζον δεσμεύθηκε να δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων προκειμένου - αναφέρει η Telegraph- να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Σκωτία συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε την Νίκολα Στέρτζον να επανεξετάσει την απόφασή της λόγω των φόβων ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις προμήθειες εμβολίων θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να ασκήσει πίεση στους κατασκευαστές για να εκτρέψουν τις δόσεις των εμβολίων. Άρθρο-γνώμης της εφημερίδας σημειώνει ότι η κ. Στέρτζον δεν θα πρέπει να αποκλείεται να θέσει τις φιλοευρωπαϊκές συμπάθειές της πάνω από τα συμφέροντα των Σκωτσέζων ψηφοφόρων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το