Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα και φωνές για πραξικόπημα μετά την επιστολή των 103 κεμαλικών ναυάρχων

banner roots

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα και φωνές για πραξικόπημα μετά την επιστολή των 103 κεμαλικών ναυάρχων
04.04.2021 | 17:38

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα και φωνές για πραξικόπημα μετά την επιστολή των 103 κεμαλικών ναυάρχων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Να τους συνδέσει με απειλή πραξικοπήματος επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν - Μιλούν για προσπάθεια «ισλαμοποίησης» του στρατεύματος και αντιτίθενται στην κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου

Πολιτική παρέμβαση σε ένα πολύ θολό τοπίο επιχείρησαν οι 103 Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι, που συνυπέγραψαν κείμενο εναντίον του Ερντογάν, κατάλογίζοντάς του επιχειρήση ισλαμοποίησης των ενόπλων Δυνάμεων , αλλά και διάθεση κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, του 1936, που δίνει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία.

Η κίνηση των «103», που συναντά την έντονη αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν - ήδη ξεκίνησε έρευνα από την Εισαγγελία της Άγκυρας για την υπόθεση, ενώ γίνεται λόγος για «απειλή πραξικοπήματος» - έρχεται σε μία στιγμή που το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας εμφανίζεται να πιέζεται στις δημοσκοπήσεις,ενώ και η τουρκική λίρα κινείται καθοδικά, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των πολιτών. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, που δημοσιοποιείται μία τέτοια μαζική παρέμβαση από αποστράτους - στους οποίους μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιούρντενιζ. 

Η πρώτη προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, πέρα από την εντολή για δικαστική έρευνα,  ήταν να μιλήσει για απειλή «πραξικοπήματος». Μάλιστα, στελέχη που κρατούν την ανωνυμία τους, φτάνουν να κάνουν συγκρίσεις με το 2016 - υπενθυμίζοντας ότι τότε, ο Τζο Μπαιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν  έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ είπε: «Άλλο να εκφράζεις την άποψη κι άλλο να δημοσιεύεις ανακοίνωση με χροιά πραξικοπήματος. Η Τουρκία την 15η Ιουλίου έχει θάψει τους λάτρεις πραξικοπημάτων».
erdogan-stratiwtesΟ αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ με μήνυμα του στο twitter αναφέρει ότι « οι λάτρεις πραξικοπημάτων επιχείρησαν να κουνήσουν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις στους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα τους δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε κάθε πεδίο. Σας προκαλούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά

 

Τέλος, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μίλησε για επανεμφανισθέντες «παράγοντες της 5ης φάλαγγας», προς τους οποίους αναφέρει: «Καθίστε εκεί που είστε. Να ξέρετε τα όρια σας. Στις 15 Ιουλίου, ο λαός έδωσε την απάντηση του σε όσους επιθυμούν πραξικοπήματα. Ποιοι είστε; Όσοι επιθυμούν τέτοια πράγματα δεν θα μπορέσουν να πλήξουν τη δημοκρατία μας. Τα πιόνια των ξένων δυνάμεων δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την πορεία της Τουρκίας που μεγαλώνει και ενισχύεται».

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν προωθεί το σχέδιό του για την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ένα φαραωνικό έργο που έχει ως στόχο την παράκαμψη των Στενών. Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να επιβάλει διόδια στα πλοία που θα περνούν από τη νέα διώρυγα- άλλωστε, το προαναγγέλλει συνεχώς στις τελευταίες ομιλίες του.

 

Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί ως το 2023 - θα έχει μήκος 45-50 χιλιόμετρα, βάθος 25 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα.Υπολογίζεται ότι από τα στενά διακινείται το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ετησίως - και ο Ερντογάν στις ομιλίες του δεν παύει να υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν παίρνει τίποτε ως αντάλλαγμα.

Υπενθυμίζεται ότι με την προπολεμική συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία έχει τον πλήρη έλεγχο των Στενών - και μάλιστα, απέκτησε και την ευχέρεια να τα στρατιωτικοποιήσει.Ωστόσο, η Άγκυρα είχε υποχρεωθεί να υπογράψει ότι θα επέτρεπε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά, ανεξαρτήτως φορτίου.

Η απειλή Ερντογάν ότι θα αποχωρήσει από την Συνθήκη - και θα αλλάξει το διεθνώς κατοχυρωμένο καθεστώς των Στενών με ...προεδρικό διάταγημα - βρίσκει απέναντι τις «κεμαλικές» δυνάμεις στην τουρκική κοινωνία - καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ,στο τραπέζι μπαίνουν πολύπλοκα νομικά ζητήματα.

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες αρχές που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και είναι αυτή η πρόταση που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως απειλή πραξικοπήματος.

Το δεύτερο θέμα που περιλαμβάνεται στο κείμενο των απόστρατων ναυάρχων, είναι ο «κίνδυνος ισλαμοποίησης» των Ενόπλων Δυνάμεων - μετά από την πρόσφατη εικόνα εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι σε ισλαμικό τέμενος. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερνρτογάν είχε συστηματικά απόμακρύνει από το στράτευμα τους «κεμαλικούς» αξιωματικούς, οι οποίοι τώρα αντιδρούν στα σχέδιά του.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το