Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ενωση | Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο

the roots web banners 06

Φωτογραφία: AP Φωτογραφία: AP
10.05.2021 | 09:48

Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ενωση | Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ρίξει τους «τίτλους τέλους» για το εμβόλιο της AstraZeneca στους εμβολιασμούς στα κράτη - μέλη της.

Η ΕΕ αποφάσισε να τελειώσει τη συνεργασία της με την AstraZeneca για το εμβόλιο της εταιρείας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ήταν ξεκάθαρος για το «τέλος εποχής», καθώς δήλωσε χθες ότι η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της πανδημίας του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο.

Μακρόν: Βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά

Ξεκάθαρος ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μην παραγγείλει νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο.

Απαντώντας χθες σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με θετικά λόγια για την εν λόγω απόφαση.

«Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», είπε ο Μακρόν και συμπλήρωσε: «Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».

Μεγάλες καθυστερήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέματα με την εν λόγω εταιρεία για τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχαν παρουσιαστεί στην παράδοση των εμβολίων από την AstraZeneca. Μάλιστα η ΕΕ τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Ηδη η Νότια Αφρική σταματήσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι μπορεί να είναι ελάχιστα αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής που κυριαρχεί στη χώρα.

Εχουν εξασφαλιστεί οι δόσεις για όσους έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο της εταιρείας

Τον Ιούνιο λοιπόν, τα εμβόλια της AstraZeneca «τελειώνουν» και το ερώτημα που έυλογα έρ5χεται στο μυαλό είναι: «τι γίνεται με όσους έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας;». Ο Υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γραπετρίτης, είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας και διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα μέχρι και 87% μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια των AstraZeneca και Pfizer

Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, αλλά και της Pfizer έχουν 86,6% αποτελεσματικότητα κατά του τον κορωνοϊού σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Νότια Κορέα.
Τα δεδομένα από την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ εκείνο της AstraZeneca 86%.
Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότια Κορέα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε διάστημα δύο μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και περιέλαβε 521.133 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας, στα δεδομένα περιλαμβάνονταν 1.237 κρούσματα κορωνοϊού και μόνο 29 ήταν από την κατηγορία των εμβολιασμένων.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το