Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Η ενεργειακή “καταιγίδα” απειλεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά
Βρετανία : Η ενεργειακή “καταιγίδα” απειλεί  περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά
18.01.2022 | 12:10

Βρετανία : Η ενεργειακή “καταιγίδα” απειλεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το ποσοστό των Βρετανικών νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με τους λογαριασμούς ενέργειας θα τριπλασιαστεί τον Απρίλιο όταν οι ρυθμιζόμενες τιμές μετά από κρατική παρέμβαση κατά τα φαινόμενα θα αυξηθούν περισσότερο από 50%, αναφέρει έκθεση του Ιδρύματος Εξυγίανσης (Resolution Foundation) που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια λίρες το 2022 εάν θέλει να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, υποστηρίζει η δεξαμενή σκέψης (Resolution Foundation).

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα φτάσει στο ανώτερο επίπεδο της τελευταίας τριακονταετίας και υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 6% τον Απρίλιο.

"Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προκαλεί αύξηση των λογαριασμών ενέργειας με αποτέλεσμα ο αριθμός των οικογενειών που θα υποφέρουν από "το άγχος των καυσίμων" να τριπλασιαστεί και να υπερβεί τα έξι εκατομμύρια νοικοκυριά αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε ο οικονομολόγος του Ιδρύματος Εξυγίανσης Τζόνι Μάρσαλ.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δαπανούν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης - ένα όριο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της φτώχειας εξαιτίας του ενεργειακού κόστους στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία - θα τριπλασιαστεί και θα ανέλθει στο 27% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης.

Πολλές μικρότερες εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν καταρρεύσει καθώς οι τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τα μέγιστα τιμολόγια που επιτρέπεται να χρεώνουν και τα οποία ενημερώνονται δύο φορές το χρόνο.

Ο μέσος λογαριασμός οικιακής ενέργειας είναι πιθανό να αυξηθεί σε 2.000 λίρες το χρόνο τον Απρίλιο, σημειώνει η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Εξυγίανσης.

Η μείωση των συνεπειών της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τα φτωχότερα νοικοκυριά θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 2,5 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο , μετά την αύξηση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για καύσιμα για τα φτωχότερα 8,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το μέτρο αυτό θα μείωνε τον αριθμό των νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα – “πίεση καυσίμων” - κατά 1 εκατομμύριο.

Ένα περαιτέρω μέτρο - η μείωση του κόστους λόγω της κατάρρευσης των εταιρειών κοινής ωφέλειας με το οποίο επιβαρύνονται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και η χρήση της γενικής φορολογίας και όχι των λογαριασμών ενέργειας για τη χρηματοδότηση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής - θα κόστιζε στην κυβέρνηση επιπλέον 4,8 δισεκατομμύρια λίρες και θα μείωνε τον αριθμό των νοικοκυριών υπό “καθεστώς ενεργειακού άγχους” κατά 1,7 εκατομμύρια.

O χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση”  

Οι Financial Times γράφουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλλει το επιπλέον κόστος στους προμηθευτές ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η μετακύληση της αύξησης των τιμών χονδρικής στους πελάτες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δέσμευση για τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρήματα εάν οι τιμές πέσουν κάτω από το συμφωνημένο επίπεδο. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι αυτή η πρόταση έχει προτεραιότητα έναντι του κρατικού δανεισμού λόγω των φόβων ότι οι προμηθευτές ενέργειας δεν είναι σε θέση να αναλάβουν περαιτέρω πιστωτικό κίνδυνο.

Η Daily Express προτρέπει τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση "ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα".

Το κύριο άρθρο της Mirror κατηγορεί την κυβέρνηση του κ. Τζόνσον ότι επιδεινώνει την κατάσταση “με τη λήψη κακών αποφάσεων”, αναφέροντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση “μιας κληρονομιάς μειωμένου βιοτικού επιπέδου” στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018