Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών δείχνει η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών δείχνει η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας
03.04.2022 | 10:34

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών δείχνει η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Είναι προ των πυλών η ειρηνευτική συμφωνία; Ο επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας διαπραγματεύσεων Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε χθες βράδυ ότι η Μόσχα έχει ήδη «αποδεχθεί προφορικά τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας». Πλέον, το Κίεβο αναμένει και τη γραπτή επιβεβαίωση.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί, πυροδοτεί και συζητήσεις και για μία πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου, ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Μόσχα εξαρχής υποστήριζε ότι θα υπάρξει τετ-α-τετ Πούτιν - Ζελένσκι, μονάχα εφόσον το κείμενο συμφωνίας θα ήταν έτοιμο. Όλα συνηγορούν στο ότι αυτό δεν θα αργήσει... Οι δύο ηγέτες έχουν ήδη επιλέξει το μέρος, στο οποίο θα συναντηθούν και αυτό δεν είναι άλλο από την Τουρκία. «Ο Τούρκος πρόεδρος μας τηλεφώνησε, όπως και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση. Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως, πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», επιβεβαίωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αραχάμια.

Όσο κοντά και αν βρίσκεται μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός, άλλο τόσο μακρινή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό αποτυπώνεται και στην έκκληση Ζελένσκι να μην επιστρέψει ακόμα πίσω ο κόσμος. «Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μία φυσιολογική ζωή», σχολίασε. Πράγματι, τίποτα φυσιολογικό δεν υπάρχει στον ενταφιασμό 300 ατόμων στη Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου. Ούτε στο γεγονός ότι οι εναπομείναντες πολίτες προχωρούν, πατώντας ή προσπερνώντας διασκορπισμένα πτώματα.

Όπως και να έχει, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανέκτησε τον έλεγχο τουλάχιστον 30 περιοχών. Μεταξύ αυτών είναι και η πόλη του Κιέβου. Ανακοινώθηκε, όμως, ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαλύπτουν διαρκώς ευρέως διαδεδομένα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Δολοφονίες αμάχων, ομαδικοί τάφοι και δολοφονημένα παιδιά συγκαταλέγονται σε αυτή την φρικιαστική λίστα. Οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι εργάζονται πυρετωδώς για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανάρτησε στο Twitter ότι «εξετάζει όλες τις νέες πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή του Κιέβου». Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι εγκαταλείποντας εδάφη, οι Ρώσοι τοποθετούν νάρκες...ακόμα και στα πτώματα! Μόνο στο Ιρπίν εντοπίστηκαν 643!

Η λίστα των δολοφονημένων δημοσιογράφων μεγαλώνει. Κοντά στο Κίεβο έχασε στη ζωή του ένας ακόμα δημοσιογράφος. Ο Ουκρανός φωτογράφος Μακσίμ Λεβί φαίνεται να πυροβολήθηκε δύο φορές από Ρώσους στρατιώτες.

Η Ουκρανία δεν έχει να αντιμετωπίσει μονάχα τα ερείπια του πολέμου, ειδικά από τη στιγμή που αυτός συνεχίζει να μαίνεται. Ο Ζελένσκι επανέλαβε χθες αργά, την πεποίθησή του ότι ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να καταλάβουν το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία. Στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο, ο πρόεδρος είπε «γνωρίζουμε ότι ο εχθρός έχει αποθέματα για να αυξήσει την πίεση στα ανατολικά». Παραπονέθηκε, μάλιστα, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν στείλει αρκετά αντιπυραυλικά συστήματα. Στη Νοτιοδυτική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό, η Κυριακή ξεκίνησε με πυραυλικές επιθέσεις, ενώ υπάρχουν και αναφορές για πυρκαγιές. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα χτυπήθηκε η βιομηχανική ζώνη. Μια σειρά εκρήξεων ακούστηκε και παρατηρήθηκε καπνός τα ξημερώματα. Στην Οδησσό είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Νίκου Δένδια ως επικεφαλής αποστολής από την Αθήνα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν πάντως ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταστρέψει την αεροπορία και την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Αυτή η αποτυχία έχει «εμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειές της να αποκτήσει ευρύ έλεγχο του αέρα, κάτι που με τη σειρά του έχει επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά της να υποστηρίξει την προέλαση των χερσαίων δυνάμεών τους σε διάφορα μέτωπα».
Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πολίτες από την πολύπαθη πόλη. Ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε: «η ομάδα μας βρίσκεται σε κίνηση σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια στη Μαριούπολη. Δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο».

Οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά. Ο ρωσικός στρατός μοιάζει να στοχεύει στην εδραίωση της παρουσίας του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας. Γίνεται, μάλιστα, λόγος ότι οι θα δοκιμάσουν να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το