Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γαλλικές εκλογές: Ιστορική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά η Γαλλία έχει διχαστεί

banner roots

Γαλλικές εκλογές: Ιστορική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά η Γαλλία έχει διχαστεί
25.04.2022 | 11:27

Γαλλικές εκλογές: Ιστορική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά η Γαλλία έχει διχαστεί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε άλλα πέντε χρόνια ως πρόεδρος της Γαλλίας μετά από μια πειστική νίκη επί της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν η οποία ωστόσο συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό της ακροδεξιάς σε γαλλικές προεδρικές εκλογές μέχρι σήμερα.

Ο Μακρόν κέρδισε με ποσοστό ψήφων 58,55% έναντι 41,45% της Λεπέν - με τη διαφορά να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο κεντρώος ηγέτης τόνισε στους ένθερμους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τον Πύργο του Άιφελ ότι “τώρα που τελείωσαν οι εκλογές θα είμαι πρόεδρος για όλους”.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στη Γαλλία εδώ και 20 χρόνια που επανεκλέγεται, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρά την εκλογική ήττα , η κ. Λεπέν , 53 ετών, δήλωσε ότι το σημαντικό ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε το κόμμα της γι’ αυτήν “αποτελεί νίκη”.

Οι ιδέες που εκπροσωπεί το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης - “έχουν φτάσει σε νέα ύψη” - υπογράμμισε η κ. Λεπέν. Αλλά ο ακροδεξιός αντίπαλος Ερίκ Ζεμούρ επεσήμανε ότι τελικά απέτυχε, ακριβώς όπως ο πατέρας της στο παρελθόν. "Είναι η όγδοη φορά που το όνομα Λεπέν έχει χτυπηθεί από την ήττα", παρατήρησε ο κ. Ζεμούρ.

Το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Γάλλοι έγινε το νούμερο ένα ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας και οι αντίπαλοι του Μακρόν τον κατηγόρησαν για αλαζονεία και ότι ενεργεί “ως πρόεδρος των πλουσίων”.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε μια περίοδο που η Γαλλία αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση με "πολλές διαιρέσεις και έλλειψη κατανόησης".

Για τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, ο επόμενος στόχος είναι οι κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Ο κ. Μακρόν μπορεί να έχει την πλειοψηφία προς το παρόν, αλλά οι ηττημένοι υποψήφιοι από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη αρχίσει την εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουνίου και μια δημοσκόπηση δείχνει ότι το 63% των Γάλλων ψηφοφόρων θέλει ο Μακρόν να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Εάν συμβεί αυτό, θα υποχρεωθεί σε "συγκατοίκηση" με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία άλλων κομμάτων.

Ο κ. Ζακ - Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Κόμματος φιλοδοξεί να νικήσει το κεντρώο κόμμα του προέδρου και να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Στην ομιλία της το βράδυ της Κυριακής, η κ. Λεπέν επεσήμανε στους υποστηρικτές της ότι “ο αγώνας δεν έχει τελειώσει εντελώς” και ότι “o κίνδυνος να διατηρήσει ο κ. Μακρόν την πλήρη εξουσία είναι μεγάλος”.

Μακρόν : Ένας πετυχημένος πρόεδρος

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δείχνουν ότι “κρυμμένοι” κάτω από τη διστακτική μάζα και τις καρικατούρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – “οι αλαζονικοί πλούσιοι του Παρισιού, ο θυμωμένος επαρχιακός όχλος” - υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι του κεντρώου χώρου που θεωρούν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν υπήρξε καθόλου κακός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Παρίσι, Χιού Σκόφιλντ, αυτοί οι άνθρωποι εκτιμούν ότι η ανεργία δεν είναι πλέον μείζον πολιτικό ζήτημα, κυρίως λόγω των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν. Πιστεύουν ότι ο χειρισμός της επιδημίας Covid από την πλευρά του προέδρου ήταν ικανοποιητικός και συμφωνούν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν αναπόφευκτη.

Διακρίνουν επίσης έναν ηγέτη που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα του στη διεθνή σκηνή. Είναι ευτυχείς που υπάρχει κάποιος στα Ηλύσια με το ανάστημα του Μακρόν που συνομιλεί απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν, ακόμη και αν οι προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης αποδείχθηκαν άκαρπες.

Θεωρούν ότι υπό τον Μακρόν η Γαλλία μπορεί να φιλοδοξεί να ηγηθεί στην Ευρώπη, σε μια εποχή που το όραμά του για μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική αυτονομία για την ΕΕ φαίνεται όλο και πιο σχετικό. Η αντίθεση σε αυτό το μέτωπο με την Μαρίν Λεπέν δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να μην συμπαθούν ιδιαίτερα τον Εμμανουέλ Μακρόν – επειδή διαφέρει πολύ από αυτούς - αλλά αρκετοί σέβονται τις απόψεις του.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες

Ωστόσο, η δεύτερη πτυχή της στρατηγικής Μακρόν είναι πιο προβληματική - και εδώ ελλοχεύουν οι κίνδυνοι.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν έβαλε ένα δύσκολο στοίχημα με τον εαυτό του με στόχο την αλλαγή της σύγχρονης πολιτικής στη Γαλλία.

Με την επικράτηση του στον κεντρώο χώρο , “εξόντωσε” το παλιό πολιτικό ζεύγος συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και χρησιμοποιώντας τις εγγενείς εξουσίες   της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας του Ντε Γκολ, εγκατέστησε ένα εξαιρετικά εξατομικευμένο, συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης εκπορευόμενο από τα Ηλύσια Πεδία.

Η αντιπολίτευση αναγκάστηκε να περιοριστεί στα “άκρα” της αριστεράς και της δεξιάς, όπου ο Μακρόν ήταν της γνώμης δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει απειλή για τη διακυβέρνησή του. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί σωστός, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αλλά αυτές οι εκλογές απέδειξαν και κάτι άλλο: ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γαλλία είναι πλέον έτοιμοι να στηρίξουν και να συμπράξουν με τα "άκρα". Το κάνουν επειδή - χάρη στην επιτυχημένη “επανάσταση” του Μακρόν - δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε αν θέλουν να του αντιταχθούν.

Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους - ειδικά τα εκατομμύρια που επέλεξαν τον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν - Λυκ Μελανσόν - θέλουν τώρα να πάρουν την εκδίκησή τους.

Ελπίζουν ότι μπορούν να το κάνουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Αλλά αν δεν το πετύχουν, ονειρεύονται έναν “τρίτο γύρο” κοινωνικής αντιπαράθεσης τον Σεπτέμβριο με τη μορφή διαδηλώσεων κατά του Μακρόν στους δρόμους, ειδικά εάν έχει ξεκινήσει μέχρι τότε ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμφίβολα θα ξεκινήσει αυτή τη δεύτερη θητεία υποσχόμενος ένα νέο είδος διακυβέρνησης. Θα είναι περισσότερο πρόθυμος να ακούσει. Ξέρει ότι υπάρχουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Το πρόβλημα είναι ότι έχει ξαναπεί ότι θα το κάνει αυτό , αλλά πολλοί Γάλλοι απλά δεν τον πιστεύουν πλέον. Επομένως γι’ αυτόν οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο Εμμανουέλ Μακρόν το γνωρίζει, καταλήγει η ανταπόκριση του Χιού Σκόφιλντ από το Παρίσι.    

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το