Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης καθώς αυξάνονται τα επιτόκια

banner roots

Βρετανία : Στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης καθώς αυξάνονται τα επιτόκια
06.05.2022 | 13:43

Βρετανία : Στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης καθώς αυξάνονται τα επιτόκια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια "απότομη οικονομική επιβράδυνση" φέτος, καθώς αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 1% από 0,75%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Είναι η τέταρτη συνεχής αύξηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός -ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές- είναι σε υψηλό 30 ετών και πρόκειται να φθάσει το 10% μέχρι το φθινόπωρο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους, γεγονός που πλήττει την ανάπτυξη.

Μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν άμεση αύξηση των μηνιαίων αποπληρωμών των στεγαστικών τους δανείων, ενώ και άλλα δάνεια ενδέχεται να γίνουν πιο ακριβά.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι υπερασπίστηκε την αύξηση των επιτοκίων σε μια εποχή που το κόστος ζωής αυξάνεται, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο είναι μεγαλύτερος.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 7% τον Μάρτιο - υπερτριπλάσιος του στόχου της Τράπεζας για 2%.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας - η οποία καθορίζει τα επιτόκια - υπογράμμισε ότι σημειώθηκε "σημαντική επιδείνωση των προοπτικών" για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας προβλέπουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί αντί να επεκταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Αναμένεται επίσης να συρρικνώνεται κατά 0,25% το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,25%.

Αν και τεχνικά αυτό δεν θα συνιστούσε ύφεση - η οποία ορίζεται ως η μείωση της οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα – ο κίνδυνος της ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προ των θυρών, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η MPC εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να δυσκολεύονται. Από 3,6% φέτος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 5% το 2024.

Ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και, με τη σειρά τους, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να έχουν μικρή επίδραση, δεδομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 9% τους επόμενους μήνες – η προηγούμενη πρόβλεψή ήταν για 8% - και στο 10,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την MPC , ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του πληθωρισμού. Η αύξηση του ανώτατου ορίου των τιμών ενέργειας τον Απρίλιο και μια περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση τον Οκτώβριο, είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος λογαριασμός για τα νοικοκυριά να ανέλθει στο επίπεδο των 2.800 λιρών ετησίως.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το