Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Η κρίση αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει

the roots web banners 06

Βρετανία: Η κρίση αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει
29.09.2022 | 13:08

Βρετανία: Η κρίση αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στις περισσότερες από τις πρώτες σελίδες αναγράφεται ο αριθμός 65 δισ. στερλίνες - το μέγεθος του πακέτου που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Βρετανίας.

Ο Guardian γράφει ότι η άμεση παρέμβαση ήταν απαραίτητη για να ανακοπεί o "φαύλος κύκλος” - όπως σημειώνει η εφημερίδα -   στις αγορές ομολόγων και μια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008, στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού της περασμένης εβδομάδας.

Ανώτερος τραπεζίτης του Σίτι δηλώνει στους Financial Times   ότι το πρωί της Τετάρτης εκτιμούσε ότι ήταν "η αρχή του τέλους", επειδή δεν υπήρχαν αγοραστές για κρατικά ομόλογα μακράς διάρκειας.

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να "μαζέψει τα κομμάτια από έναν απερίσκεπτο μίνι προϋπολογισμό". Προειδοποιεί ότι ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να στηρίξει τις αγορές προς το παρόν, η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει την οικονομική αξιοπιστία της Βρετανίας.

Η Sun αναφέρει ότι οι αγορές φοβήθηκαν από την απόφαση να μειωθούν οι φόροι για τους πλουσιότερους, και ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο υπουργός των Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ - "άφησαν ανεξήγητα ένα κενό για να το καλύψουν οι επικριτές" - μη παρέχοντας ανεξάρτητες προβλέψεις για τον αντίκτυπο των φορολογικών περικοπών.

Οι Times χαρακτηρίζουν την ενέργεια της Τράπεζας ως εξαιρετικά ασυνήθιστη και επισημαίνουν ότι οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απόφαση να αγοραστούν δισεκατομμύρια λίρες κρατικού χρέους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν επιτόκια έως και 7% για να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα ενυπόθηκο δάνειο, επειδή οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, με το βασικό επιτόκιο να προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 5,5% την επόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα με την i, η κ. Τρας και ο κ. Κουάρτενγκ αντιμετωπίζουν τώρα την "οργή των Συντηρητικών". Η Telegraph μας ενημερώνει ότι πρώην υπουργός των Τόρις εξέφρασε την άποψη ότι η πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών ακολουθούν "οικονομική πολιτική τύπου καουμπόη". Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε κάθε πρόταση "αλλαγής πλεύσης" και ότι ο κ. Κουάρτενγκ "ίσως θα έπρεπε να έχει υποβάλλει την παραίτησή του".

Η Express προβάλλει τη διαβεβαίωση των υπουργών ότι οι φοροελαφρύνσεις της πρωθυπουργού είναι το σωστό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το κύριο άρθρο της Telegraph σημειώνει ότι η κ. Τρας δεν έχει άλλη επιλογή από “το να διατηρήσει το θάρρος της και να συνεχίσει”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το