Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αλτσχάιμερ: Νέο πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου
Αλτσχάιμερ: Νέο πειραματικό  φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου
30.11.2022 | 12:00

Αλτσχάιμερ: Νέο πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι ερευνητές χαιρέτησαν την αυγή μιας νέας εποχής στις θεραπείες του Αλτσχάιμερ, αφού μια κλινική δοκιμή επιβεβαίωσε ότι ένα φάρμακο επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε ασθενείς με πρώιμα στάδια της νόσου.

Το αποτέλεσμα έρχεται μετά από δεκαετίες αποτυχίας στον τομέα και ενθάρρυνε τους ειδικούς να πουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ –η οποία επηρεάζει 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως– θα μπορούσε να θεραπευτεί, διαβάζουμε στην εφημερίδα The Guardian,

«Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια πραγματική επιλογή θεραπείας για ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Bart De Strooper, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο University College του Λονδίνου.

«Ενώ τα κλινικά οφέλη φαίνονται κάπως περιορισμένα, μπορεί να αναμένεται ότι θα γίνουν πιο εμφανή με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Η θεραπεία με το φάρμακο lecanemab, είναι μια θεραπεία με αντισώματα που αφαιρεί συστάδες πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, μας ενημερώνει ο Guardian.

Δεν είναι σαφές πόσο οι συστάδες συντείνουν στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά σε ασθενείς με κληρονομικές μορφές της νόσου, φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για αλυσιδωτές αλλαγές στον εγκέφαλο που καταστρέφουν σταθερά τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η χρήση του lecanemab περιόρισε τη μείωση των συνολικών νοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών – ένα μέτριο αλλά σημαντικό αποτέλεσμα.

Όμως, από την άλλη, το lecanemab - ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλέβια - φαίνεται επίσης να ενέχει κινδύνους σοβαρών παρενεργειών, ακόμη και θανάτου, λόγω πρηξίματος του εγκεφάλου (στο 13% των συμμετεχόντων) και αιμορραγίας (στο 17%), ενώ στο 7% χρειάστηκε να διακόψουν τη δοκιμή λόγω των παρενεργειών, γι' αυτό το φάρμακο θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται για σχεδόν τα δύο τρίτα των 55 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως. Είναι η κύρια αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο: οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν εντός επτά ετών από τη διάγνωση.

Η πάθηση κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 25 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν στα 47 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2050. Τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια της νόσου είναι προβλήματα μνήμης, αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να χαθούν σε οικεία μέρη, να έχουν πρόβλημα να παίρνουν αποφάσεις , έχουν δυσκολίες με απλές εργασίες και τελικά δεν μπορεί να φάνε ή να κινηθούν χωρίς βοήθεια.

Για δεκαετίες, οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί, να σταματήσει ή να αντιστραφεί η ασθένεια απέτυχαν, κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια στις φαρμακευτικές εταιρείες και αναγκάζοντας ορισμένες να εγκαταλείψουν εντελώς τον τομέα. Πολλά φάρμακα δεν έδειξαν κανένα όφελος στις δοκιμές επειδή πέτυχαν τον λάθος μοριακό στόχο ή δοκιμάστηκαν σε ασθενείς των οποίων η νόσος ήταν πολύ προχωρημένη. Τα θετικά αποτελέσματα από το lecanemab αναμένεται να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά φαρμάκων που προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της νόσου, καταλήγει το δημοσίευμα στην εφημερίδα The Guardian.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018