Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Υποχωρεί η στερλίνα – Βαριά τα σύννεφα της ύφεσης

the roots web banners 06

Βρετανία : Υποχωρεί η στερλίνα – Βαριά τα σύννεφα της ύφεσης
25.01.2023 | 09:05

Βρετανία : Υποχωρεί η στερλίνα – Βαριά τα σύννεφα της ύφεσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η στερλίνα υποχώρησε την Τρίτη, έναντι όλων των άλλων σημαντικών νομισμάτων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα εξασθένησε περαιτέρω τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η Βρετανία να διολισθήσει σε ύφεση το 2023.

Ο Guardian της Δευτέρας είχε κεντρικό τίτλο : “Οι προβλέψεις της Βρετανίας για την επίτευξη του εξαγωγών ενός τρισεκατομμυρίου λιρών θα καθυστερήσουν 15 χρόνια λόγω του Brexit”. Ειδικότερα το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2035.

Η κατάσταση της οικονομίας προβλημάτισε πολλές από τις εφημερίδες της Τετάρτης. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Mail - "2,5 τρισεκατομμύρια λόγοι για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη". H εφημερίδα αναφέρεται στα τελευταία στοιχεία για το εθνικό χρέος, τα οποία χαρακτηρίζει "σοκαριστικά". Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μια σειρά από οικονομικά δεδομένα ασκούν πίεση στον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη.

Η εφημερίδα The Times προβάλλει την προειδοποίηση ότι η υπηρεσία ελέγχου των κυβερνητικών δαπανών σκοπεύει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, αφήνοντας τον υπουργό Οικονομικών με μια μαύρη τρύπα 9 δισ. λιρών λίγο πριν από τον προϋπολογισμό του Μαρτίου. Η εφημερίδα γράφει ότι αντιλαμβάνεται ότι το Γραφείο Ελέγχου του Προϋπολογισμού θεωρεί τώρα ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι επίσης πιο δυσοίωνες, αν και η όποια ύφεση φέτος είναι πιθανό να είναι "μικρότερη και λιγότερο βαθιά" απ' ό,τι αναμενόταν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για μείωση των φόρων αυτή την άνοιξη, αφού τα νούμερα δείχνουν ότι τα νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο 821 λίρες περισσότερο φόρο αυτό το οικονομικό έτος.

Η Daily Mail υποστηρίζει ότι ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές θεωρούν ότι οι φορολογικές περικοπές είναι απαραίτητες τώρα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών, αφού το δημόσιο χρέος έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Daily Express καλεί τους υπουργούς να μην προχωρήσουν στις προτάσεις για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη - 11 χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση. "Αυξήστε την ηλικία συνταξιοδότησής μας με δική σας ευθύνη", προειδοποιεί. . Σύμφωνα με την Express η κίνηση αυτή θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τους ηλικιωμένους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους θα αναγκάζονταν να αναβάλουν τα σχέδια συνταξιοδότησής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, είχε την ιδέα να πιέσει την κυβέρνηση για να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 66 στα 68 χρόνια προκειμένου να βοηθήσει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ωστόσο, άναψε φωτιές διχάζοντας το υπουργικό συμβούλιο, όπως γράφει η Daily Mail.

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη έως το 2035. Εάν οι προτάσεις του Χαντ εγκριθούν, τότε θα επηρεαστούν οι νυν εργαζόμενοι κάτω των 54 ετών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το