Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Επανέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα
Βρετανία: Επανέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα
27.03.2023 | 09:47

Βρετανία: Επανέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η i είναι μία από τις πολλές εφημερίδες που έχει ως κύριο θέμα το σημαντικό  νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λαθρομετανάστευση, το οποίο επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων αργότερα σήμερα. 

Γράφει ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις για να "αποτρέψει μια εξέγερση", καθώς έως και 60 Τόρις της δεξιάς πτέρυγας θέλουν να καταστήσουν αυστηρότερο τον αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος έχει ως στόχο να "σταματήσει τις μικρές βάρκες" που διασχίζουν τη Μάγχη.

Οι Times εξετάζουν επίσης την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, αναφέροντας ότι η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν κατηγορήθηκε ότι "υποστήριξε κρυφά μια εξέγερση των οπισθοφυλακών" κατά του δικού της νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση του νόμου. Με την υποστήριξή τους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα έχει την ισχύ να απαγορεύει στους μετανάστες να "χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πτυχή" των εσωτερικών νόμων της Βρετανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αποφύγουν την απέλαση.

Η Daily Express αναφέρεται στην ίδια ιστορία. Υποστηρίζει ότι υπουργοί αγωνίζονται για να "καταστείλουν" τις ενέργειες ορισμένων βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι θέλουν ο πρωθυπουργός να "κλείσει κάθε νομικό παραθυράκι" που "επιτρέπει σε ξένους δικαστές να παρεμβαίνουν στα σύνορα της Βρετανίας".

Οι Συντηρητικοί θεωρούν προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που ήταν και μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit. Όμως ο αριθμός των μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους αυξάνεται: από τις αρχές του έτους έχουν ήδη φτάσει στα παράλια της Αγγλίας περίπου 45.000 άνθρωποι, έναντι 28.526 το 2021.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε το πράσινο φως σε αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θέλει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως έναν μήνα αργότερα η βρετανική δικαιοσύνη δέχτηκε να εξετάσει μια έφεση κατά της συμφωνίας αυτής.

Η πρώτη πτήση που θα μετέφερε μετανάστες στη Ρουάντα, τον περασμένο Ιούνιο, ματαιώθηκε κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζήτησε να εξεταστεί σε βάθος αυτή η πολιτική.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το