Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΟΟΣΑ : “Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η δεύτερη χειρότερη στην G20 το επόμενο έτος”
ΟΟΣΑ :  “Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η δεύτερη χειρότερη στην G20 το επόμενο έτος”
20.09.2023 | 09:09

ΟΟΣΑ : “Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η δεύτερη χειρότερη στην G20 το επόμενο έτος”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η δεύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στην G20 το επόμενο έτος, αφού οι προβλέψεις για την ανάπτυξή υποβαθμίστηκαν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι τελευταίες ενδιάμεσες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ μείωσαν τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο 0,8% το 2024, από την προηγούμενη εκτίμηση του 1%, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που θα βάλει φρένο στην οικονομία το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι η δεύτερη χειρότερη στην ομάδα G20 μετά την Αργεντινή, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,2%, και να αντιστοιχεί στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% για την Ιταλία.

Ο οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ευρύτερη ευρωζώνη να μην αναπτύσσονται το επόμενο έτος με τον αναμενόμενο ρυθμό.

Οι περισσότερες οικονομίες, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα δυσκολευτούν να επιτύχουν αναπτυξιακή δυναμική υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, που οι κεντρικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

"Η αβεβαιότητα σχετικά με τη δύναμη και την ταχύτητα διάχυσης της νομισματικής πολιτικής και η επιμονή του πληθωρισμού αποτελούν βασικές ανησυχίες", αναφέρει η πρόβλεψη. "Οι δυσμενείς επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν και η μεγαλύτερη επιμονή του πληθωρισμού θα απαιτούσε πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής που είναι πιθανό να εκθέσει τις χρηματοπιστωτικές ευπάθειες", αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα αν θα προβούν σε νέα αύξηση των επιτοκίων ή θα διατηρήσουν σταθερό το κόστος δανεισμού τους, εν μέσω ενδείξεων ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι αγορές εργασίας εξασθενούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα τρία επιτόκια αναφοράς της την περασμένη εβδομάδα και σηματοδότησε ότι θα είναι η τελευταία αύξηση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο επιθετικής δράσης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία επέκτασης με ρυθμό 0,3% φέτος, αμετάβλητη από προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου και η δεύτερη πιο αργή στην G20 μετά τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2%, σύμφωνα με την ενδιάμεση πρόβλεψη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ξεκινούν ένα τεράστιο πρόγραμμα ομοσπονδιακών δαπανών για την πράσινη ανάπτυξη, ήταν η μόνη οικονομία της G7 που αναβαθμίστηκε διπλά φέτος και το επόμενο έτος, με τις νέες προβλέψεις να λένε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα φέτος στο 2,2% και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα το 2024 στο 1,3%.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαμορφωθεί τώρα κατά μέσο όρο στο 7,3% για όλο το έτος, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την τελευταία πρόβλεψή του που έγινε τον Ιούνιο και χειρότερα μόνο από την Τουρκία και την Αργεντινή στην G20 φέτος, όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 52,1% και 118,6% αντίστοιχα.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων, θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος φέτος, με μέσο όρο 6,3%, πριν μειωθεί σε μέσο όρο 3,8% το 2024, σύμφωνα με την πρόβλεψη.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος θα είναι 2,9%, αναβαθμισμένος κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρόβλεψή του τον Ιούνιο.

Η νέα άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο έντονος πληθωρισμός και η αισθητή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας σημαίνουν ότι η αρχική έκρηξη αισιοδοξίας για ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης στις αρχές του έτους "μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια", δήλωσε η Κλερ Λομπαρντέλι, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και πρώην αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το