Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Φον ντερ Λάιεν στο debate για Κομισιόν: Χρειαζόμαστε την ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότεινε ο Μητσοτάκης

the roots web banners 06

Φον ντερ Λάιεν στο debate για Κομισιόν: Χρειαζόμαστε την ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότεινε ο Μητσοτάκης
23.05.2024 | 15:50

Φον ντερ Λάιεν στο debate για Κομισιόν: Χρειαζόμαστε την ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότεινε ο Μητσοτάκης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε το debate ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των ευρωεκλογών 2024, όπου η νυν πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν επέμεινε σε πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την ασφάλεια.

Η νυν επικεφαλής της Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ενότητα για την ασφάλεια ευρύτερα στην ΕΕ, ανέφερε την πρόσφατη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «κοινή ασπίδα αεράμυνας».
 
«Πρώτα από όλα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» είπε η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, επιμένοντας στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
 
«Ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφίσταται στις αμυντικές παραγγελίες πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ»», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ απέστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.
 
 
Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».
 
Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.
 
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.
 
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.
 
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας -που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ- όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.
 
Ευρωεκλογές 2024 -Debate Commission: Οι 5 υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις στα ακόλουθα πεδία:
Οικονομία και θέσεις εργασίας
Άμυνα και ασφάλεια
Κλίμα και περιβάλλον
Δημοκρατία και ηγεσία
Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική
Καινοτομία και τεχνολογία
Tα ξίφη τους διασταυρώνουν οι:
 
Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά)
Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now)
Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι)
Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το