Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Economist

the roots web banners 06

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  Economist
04.06.2024 | 12:00

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Economist

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης,

H Ουκρανία αξιοποιεί αποτελεσματικά τις νέες στρατιωτικές της δυνατότητες.

Η έγκριση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ενός πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, έχει αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα: η εισαγωγή βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, ικανών να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων, επέτρεψε στην Ουκρανία να χτυπήσει με θανατηφόρα ακρίβεια στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Ο Economist γράφει ότι αν και μια χερσαία επιχείρηση στην Κριμαία "παραμένει μακρινή προοπτική", η Ρωσία χάνει τον έλεγχο στην εναέρια φάση αυτής της μάχης. Με πολλά στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στην Κριμαία να είναι πλέον ευάλωτα, η Ουκρανία αξιοποιεί αποτελεσματικά τις νέες στρατιωτικές της δυνατότητες. Παρά τη διατήρηση ορισμένων περιορισμών στα αμερικανικά όπλα που στοχεύουν ρωσικό έδαφος, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε τη χρήση αυτών των ισχυρών πυραύλων στην Κριμαία, όπου η Ουκρανία δεν χρειάζεται να πολεμήσει με "το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της".

Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, τονίζει τη στρατηγική σημασία της Κριμαίας για τη Ρωσία. Στη χερσόνησο, η οποία θεωρείται από τη Ρωσία ως "αβύθιστο αεροπλανοφόρο", έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε στρατιωτικές υποδομές, οι οποίες τώρα κινδυνεύουν. Ο Βρετανός στρατηγικός σερ Λόρενς Φρίντμαν επισημαίνει ότι μια αμφίβια επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Κριμαία δεν είναι εφικτή, αλλά οι πολυάριθμοι ευάλωτοι στόχοι της χερσονήσου την καθιστούν αδύναμο σημείο για τη Ρωσία.

Στόχος της Ουκρανίας είναι να απομονώσει την Κριμαία, απομακρύνοντας τις ρωσικές αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις από τη νότια Ουκρανία και στραγγαλίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή της χερσονήσου.

Το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών και γαλλικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP, των αυτοσχέδιων θαλάσσιων και εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τώρα του ATACMS, έχει επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική άμυνα. Οι συστηματικές επιθέσεις έχουν ήδη αναγκάσει το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να φύγει από την Κριμαία, έχουν υποβαθμίσει την αεράμυνα και έχουν στοχεύσει βασικές αεροπορικές βάσεις. Τα πολυδιαφημισμένα συστήματα αεράμυνας S-400 έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά, με συνδυασμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους να κοστίζουν στη Ρωσία αρκετά.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το