Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρτσίνοφ: Άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ανατολή

banner roots

Τουρτσίνοφ: Άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ανατολή
15.04.2014 | 11:59

Τουρτσίνοφ: Άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ανατολή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Την έναρξη της μεγάλης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» για την ανακατάληψη των πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ.

Η επιχείρηση άρχισε στον απόηχο της ουσιαστικά άκαρπης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρτσίνοφ, η επιχείρηση άρχισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις που έχουν καταληφθεί.

«[Η επιχείρηση] θα γίνει σταδιακά, θα γίνει υπεύθυνα και ισορροπημένα», τόνισε ο κ. Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στη Βουλή το πρωί της Τρίτης.

Την Κυριακή ο κ. Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους αντάρτες πως θα εξαπέλυε «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εναντίον τους, με τη συμμετοχή και των ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που δεν κατέθεταν τα όπλα έως το πρωί της Δευτέρας.

Η προθεσμία εξέπνευσε με τις φιλορωσικές δυνάμεις να μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση προς το Κίεβο να μη χρησιμοποιήσει βία στις ανατολικές περιοχές απηύθυνε νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο βίας για την καταστολή των φιλορωσικών κινητοποιήσεων, προσθέτοντας πως θα υπέσκαπτε τις τετραμερείς επαφές ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη στη Γενεύη.Στον αντίποδα, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε με καλά λόγια στην παλαιότερη πρόταση του μεταβατικού ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ για παραχώρηση περισσότερης αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες, σχολιάζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα του Κιέβου έγινε με καθυστέρηση.

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το