Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στην κόλαση του εμφυλίου η Ουκρανία

banner roots

Στην κόλαση του εμφυλίου η Ουκρανία
06.05.2014 | 09:47

Στην κόλαση του εμφυλίου η Ουκρανία

Συντάκτης:  Ανδρέας Τσεκούρας
Κατηγορία: Διεθνή

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών που σημειώθηκαν στη Σλαβιάνσκ εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Οι μάχες συνεχίζονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι αυτονομιστές αντάρτες χρησιμοποιούν τον τοπικό πληθυσμό ως «ασπίδα» και έχουν επίσης πυρπολήσει κάποια σπίτια, προκαλώντας θύματα.

Επίσης, ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κατερρίφθη κοντά στην Σλαβιάνσκ, αλλά οι χειριστές του διασώθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο, συνετρίβη σε έναν ποταμό.

Το υπουργείο αναφέρει ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού έχουν καταρριφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές από την αρχή της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του έτους.

Νωρίτερα, φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

Οι εχθροπραξίες φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν πλησιέστερα του Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

"Το πρωί, μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων", δήλωσε ο Αβάκοφ.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Φιλορώσοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

"Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ", αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των παραστρατιωτικών που δεν κατονομάζεται.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες το βράδυ ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση "θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα", σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από την νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Οδησσό και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην πόλη.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοουκρανούς διαδηλωτές στην πόλη αυτή.

Ρωσία
Η Μόσχα κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τη χρήση ένοπλης βίας κατά του λαού της και να λάβει μέρος σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Η Μόσχα κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας "να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης".

                                                              Map showing eastern Ukraine

 

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel