Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων στον Δένδια για τη συνεχώς αυξανόμενη εισροή μεταναστών στα νησιά μας
Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων στον Δένδια για τη συνεχώς αυξανόμενη εισροή μεταναστών στα νησιά μας
08.11.2012 | 17:35

Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων στον Δένδια για τη συνεχώς αυξανόμενη εισροή μεταναστών στα νησιά μας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά νησιά από την ολοένα και αυξανόμενη εισροή μεταναστών οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το θέμα με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε τον έντομο προβληματισμό μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά μας τον τελευταίο καιρό με την αυξημένη ροή αφίξεων μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια.

Όπως γνωρίζετε στα νησιά στου Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο το 2009 αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αθρόα εισροή μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια και την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να προσφέρει στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες. Οι εικόνες ντροπής από το κέντρο υποδοχής μεταναστών της Παγανής έκαναν τον γύρο του κόσμου. Για το ζήτημα αυτό πρόσφατα καταδικάστηκε η Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά μας το 2010 με την μετατόπιση του βάρους στα σύνορα μας στον Έβρο, έκρυψε το ζήτημα αδυναμίας της νησιών μας να προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες. Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της μεγάλης έντασης που επικρατεί στη Σύρια αλλά και της εντατικοποίησης των ελέγχων στον Έβρο, μεταφέρεται και πάλι το μεταναστευτικό ρεύμα στα νησιά μας. Μόνο για το μήνα Οκτώβριο του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Α.Δ.Π. Βορείου Αιγαίου συνελήφθησαν 577 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών) από τα Τουρκικά παράλια.

Ο Υπουργός κ Δένδιας σε σχετική ερώτηση στη βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε απαντήσει ότι το Υπουργείο προχωρά στην «αναβάθμιση των κέντρων σε Σάμο και Χίο σε κέντρα πρώτης υποδοχής και τη λειτουργία τέτοιων κέντρων στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο». Δυστυχώς 1,5 μήνας μετά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να εμφανίζεται μεγάλο πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στη Μυτιλήνη με το τραγικό φαινόμενο να κρατούνται ανήλικα παιδιά στα κρατητήρια μαζί με ποινικούς κρατούμενους ενώ καθώς τα κρατητήρια είναι κατάμεστα από μετανάστες, έγκυες γυναίκες και μωρά κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες περιμένοντας τη «σύλληψη» τους από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία των προσφύγων σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας αλλά και η προετοιμασία των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής μέριμνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας".

 

                                   DSC00351sm

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018