Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Οι εφορίες θα γνωστοποιούν τις περιουσίες όσων πρέπει να πληρώνουν διατροφή

banner roots

Οι εφορίες θα γνωστοποιούν τις περιουσίες όσων πρέπει να πληρώνουν διατροφή
09.11.2012 | 02:11

Οι εφορίες θα γνωστοποιούν τις περιουσίες όσων πρέπει να πληρώνουν διατροφή

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Υποχρεωτικά οι ΔΟΥ πρέπει, στις περιπτώσεις διατροφών, να γνωστοποιούν την πλήρη περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να μπορεί να καθοριστεί το ύψος της, υπογραμμίζει σε εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Παντελής, προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ερμηνεύοντας τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και το Ν. 3842/2010, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση από τις ΔΟΥ των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση πληροφοριών των υποχρέων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της -κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών- είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, η ποινική ευθύνη ανάγεται στην άρνηση υπαλλήλου να υλοποιήσει νόμιμο αίτημα πολίτη ή στην άρνησή του που αποσκοπεί στο να προσπορίσει στον ίδιο ή σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, παράνομο όφελος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής, αυτή η εγκύκλιος (7/2012) εκδόθηκε καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι αρμόδιες ΔΟΥ να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.) με αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα». Όμως, η αρνητική αυτή στάση των υπαλλήλων των ΔΟΥ, καταλήγει ο αντεισαγγελέας, είναι «αυθαίρετη».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel