Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τις επιτυχημένες πτυχές του προγράμματος αναδεικνύει στην έκθεσή της η τρόικα

the roots web banners 06

Τις επιτυχημένες πτυχές του προγράμματος αναδεικνύει στην έκθεσή της η τρόικα
13.11.2012 | 13:11

Τις επιτυχημένες πτυχές του προγράμματος αναδεικνύει στην έκθεσή της η τρόικα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Στις επιτυχημένες εκφάνσεις του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αναφέρεται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει σε έξι τομείς στους οποίος οι μεταρρυθμίσεις παράγουν ήδη αποτελέσματα με επιπτώσεις θετικές τόσο στο χρέος όσο και στην ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας. Αυτοί είναι:

 

  1. Η δημοσιονομική εξυγίανση: Όπως σημειώνεται από την έναρξη του προγράμματος, η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, μια από τις μεγαλύτερες προσαρμογές παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος περίπου κατά 6% του ΑΕΠ από το Μάιο του 2010, εν μέσω σημαντικής ύφεσης και πολύ δύσκολων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών.
  2. Η μείωση του κόστους εργασίας: Σύμφωνα με τις προβολές της Τράπεζας της Ελλάδας ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατά 15% το διάστημα 2012- 2014 κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το τέλος του 2012 το σύνολο της απώλειας ανταγωνιστικότητας που έπληξε την Ελλάδα το διάστημα 2001-2009 θα έχει αποσβεστεί. Μέχρι το τέλος δε του 2013, τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας θα έχουν βελτιωθεί.
  3. Ο περιορισμός των δαπανών υγείας: Οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας έχουν μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ή 25% το 2012 και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω (κατά περισσότερο από 800 εκατ. ευρώ) κατά τα επόμενα δύο χρόνια μέσω σειράς μέτρων που αποσκοπούν στον έλεγχο της υπερ-συνταγογράφησης φαρμάκων και στην μείωση των τιμών. Το λογιστικό σύστημα των νοσοκομείων έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλέον όλα τα νοσοκομεία παράγουν ισολογισμούς σε δεδουλευμένη βάση κάτι που δεν συνέβαινε το 2010. Η τρόικα σημειώνει πως η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, το οποίο είναι από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Το εν λόγων σύστημα επιτρέπει ήδη την εξοικονόμηση περίπου 30 εκατ. ευρώ το μήνα από το 2012.
  4. Το ασφαλιστικό σύστημα: Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010 μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης, εισήγαγε την ελάχιστη εγγυημένη βασική σύνταξη, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη για όλους, και εισήγαγε τη σύνδεση μεταξύ της ηλικίας συνταξιοδότησης και του προσδόκιμου ζωής. Πλέον αυτή η μεταρρύθμιση συμπληρώθηκε από τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, την περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και την εισαγωγή μιας αυστηρής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών. Η τρόικα θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος μακροπρόθεσμα.
  5.  Οι απελευθερωμένες αγορές και υπηρεσίες: Αν και η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αργή, ο ανταγωνισμός ενισχύεται και τα ελλείμματα των βασικών δημοσίων οργανισμών έχουν περιοριστεί κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην επιτυχή αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, αλλά και στο άνοιγμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στην απελευθέρωση των επιβατικών μεταφορών. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχουν ενισχυθεί. Αρκετοί περιττοί περιορισμοί στην άσκηση των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων έχουν αρθεί και πολλοί άλλοι θα αρθούν πριν από το τέλος του 2012.
  6. Το τραπεζικό σύστημα: Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει διατηρηθεί, ενώ τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα υποβάλλονται σε διαδικασία ενοποίησης. Με την υποστήριξη του προγράμματος η φερεγγυότητα και η ρευστότητα του τομέα παρέμεινε υγιής, η κεφαλαιακή επάρκεια των βιώσιμων τραπεζών έχει αποκατασταθεί και παράσχετε ρευστότητα. Οι καταθέσεις έχουν ανακάμψει σημαντικά και μετά την διπλή εκλογική περίοδο καταγράφεται αυξημένη εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel