Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup

banner roots

Βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup
27.11.2012 | 02:33

Βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

 Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο για το ελληνικό χρέος βάζει το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν επίσημες πηγές. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η πολυπόθητη συμφωνία για το ύψος του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι επιτεύχθηκε και αυτή την ώρα καθαρογράφεται το τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup βρίσκεται κοντά σε συμφωνία προκειμένου να ληφθεί upfront action για να κοπεί χρέος 20 μονάδων του ΑΕΠ. Αν συμβεί αυτό τότε το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στο ύψος του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Πηγές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι γράφουν ένα draft deal και μια μόνιμη αντιπροσωπεία λέει πως «γράφουμε το κείμενο».Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία προκειμένου το επιτόκιο των διμερών δανείων να μειωθεί στις 90 μονάδες βάσεις, από 150 που ήταν αρχικά και στη συνέχεια υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στους ελληνικούς προϋπολογισμούς αποφασίστηκε τα επιτόκια να μειωθούν στις 50 μονάδες βάσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποχωρώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε: «Η συμφωνία θα βοηθήσει να υποχωρήσει η αβεβαιότητα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου το ύψος της δανειοδότησης «έκλεισε» στα 43,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί τμηματικά σε αρχής γενομένης με 8 δισ. μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, 26 δισ. πολύ σύντομα, μέσα στο 2012 και τα υπόλοιπα τμηματικά τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2013.

Νωρίτερα, πηγές που βρίσκονταν κοντά στην διαπραγμάτευση υποστήριζαν ότι το ΔΝΤ ζητά την άμεση μείωση 20 μονάδων του ελληνικού ΑΕΠ δηλαδή περίπου 40 δισ ευρώ. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ήδη έχουν καλυφθεί τα 32 δισ ευρώ από τα 40 δισ ευρώ.

«Καλώ τους ευρωπαίους να κάνουμε μαζί το τελευταίο μίλι. Εϊναι σημαντικό να πάρουμε μια απόφαση για τη δόση για να πάψει η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική υπόθεση. Πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για τη δόση σήμερα, σήμερα το απόγευμα. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Είναι πλήρως πιθανό και τους ζητώ να βρούμε ένα συμβιβασμό για να φτιάξουμε μια συμφωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Πηγή: real.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το