Ειδικότερα, από τους 270 παρόντες, 154ψήφισαν "ναι", 102 "όχι", ενώ 14 δήλωσαν "παρών". Απόντες ήταν 30 βουλευτές.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, τηςΔημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιούκαι της Ένωσης Κεντρώων.
"Παρών" δήλωσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτήςΣτάθης Παναγούλης.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Αρχικώς, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντισυνταγματική τροπολογία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα πολύωρος λεκτικός διαξιφισμός.
Λίγο μετά τις 21.00, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι "η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία", πως η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει τέλος στη διαπλοκή και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για σκόπιμη κωλυσιεργία.
Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να βλέπει παντού "μόνο εχθρούς, σταματήστε να βλέπετε τους πολίτες ως εχθρούς και να διχάζετε την κοινωνία". Κλιμακώνοντας την επίθεση του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μετατρέπει "τη χώρα βήμα- βήμα σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς".
Το λόγο πήραν επίσης η κ. Γεννηματά και οι κύριοι Θεοδωράκης και Λεβέντης, ενώ τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς εκπροσώπησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων τους.
Ομιλία Τσίπρα"Η μέχρι στιγμής συζήτηση δείχνει ποιοι θέλουν τελικά να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις της", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τον όρο διαπλοκή, τώρα όμως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τον όρο και πώς θα την αντιμετωπίσουμε".
"Είναι λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά και θα βάλουμε τέλος, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι κάλυπτε την ασυδοσία των ΜΜΕ επί 27 χρόνια.
"Ο λαός μας έδωσε εντολή να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα", είπε για να προσθέσει: "Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανείς ότι αργήσαμε, αλλά δεν αργήσαμε ότι συμβιβαστήκαμε, αλλά ότι τρέφαμε την αυταπάτη ότι σε αυτό τον τόπο μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί και να έρθει και η συντηρητική παράταξη να μας βοηθήσει να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο".
"Η πολιτική εξουσία τρέφει την οικονομική και μιντιακή εξουσία κι αυτή με τη σειρά της προσφέρει απλόχερη υποστήριξη στην πολιτική εξουσία για να αναπαράγεται το ίδιο χρεοκοπημένο σαθρό πολιτικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε", ανέφερε.
"Μέσα Ενημέρωσης που κατά κοινή ομολογία έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, σε κρατικές εργολαβίες και προμήθειες στη δυνατότητα ευνοϊκής δανειοδότησης και για τα ίδια τα Μέσα και για άλλες επιχειρήσεις όταν οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις και μέσα από την ευνοϊκή συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών και την πολλές φορές την ανυπαρξία φορολογικών μηχανισμών", υπογράμμισε.
"Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης", αλλά -όπως είπε- ¨σκορπούν το γέλιο, γιατί ο λαός γνωρίζει". "Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε δεν είναι λίγες, είναι πολλές", τόνισε."Όσες εξουσίες λέγατε ότι είχε ο υπουργός τις φέραμε στην εθνική αντιπροσωπεία, για να αποφασίσει πως πρέπει να γίνει η διαδικασία. Όλα όμως ήταν μία πρόφαση, Η ΝΔ μας είπε ένα πράγμα, δεν θέλουμε να γίνει διαγωνισμός και δεν πρόκειται να συναινέσουμε", επισήμανε.
Αναφερόμενος στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με προσχήματα και διάφορα προσκόμματα που προέβαλε είχε στόχο να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση. "Αρχικά, σεβαστήκαμε το αίτημα της ΝΔ να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία συγκρότησης. Και φρονώ ότι από ορισμένους ήταν ειλικρινές αυτό το αίτημα. Μόλις όμως ήρθε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έσπευσε από την αρχή να παρακωλύσει τη διαδικασία. Αργότερα μας είπε ότι ο υπουργός έχει υπερεξουσίες".
"Στη συνέχεια η κυβέρνηση όσες εξουσίες έχει ο υπουργός τις έφερε στην εθνική αντιπροσωπεία ώστε το πιο αντιπροσωπευτικό σώμα να αποφασίσει ποιος και πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Δυστυχώς και αυτό ήταν πρόφαση. Ακολούθησαν τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής και η ΝΔ μας απάντησε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Αρνείστε να προσφέρετε συναίνεση για την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής επειδή δεν θέλετε να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η συναίνεση είναι συνταγματική επιταγή και η στάση της παραβιάζει μια σαφή συνταγματική υποχρέωση και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε".
Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε.
"Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ευρωπαϊκή μπανανία η Ελλάδα", είπε, και πρόσθεσε: "Αυτοί οι παρανοϊκοί νεοφιλελεύθεροι που λένε ότι όλα τα λύνει η αγορά, γιατί επί 27 χρόνια δεν το έχει λύσει;""Η αγορά έχει κανόνες που οφείλει να εγγυάται το κράτος, άλλωστε αυτό μας συμβουλεύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", επισήμανε, για να υπογραμμίσει: "Μας λέτε ότι με βάση το σύνταγμα δεν μπορεί να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, αλλά το σύνταγμα λέει ότι το κράτος αποφασίζει, όχι το ΕΣΡ".
"Αν δεν ζητήσατε εσείς ονομαστική ψηφοφορία, θα ζητήσουμε εμείς", σημείωσε.
Ομιλία Μητσοτάκη"Επιδοθήκατε κ. πρωθυπουργέ σε μία άσκηση αποπροσανατολισμού", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλείται, όπως και η διεθνής θέση της χώρας".
"Το σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται κατάφωρα, κύριε πρωθυπουργέ έχετε πει ψέματα σε όλους", τόνισε και πρόσθεσε: "Η παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα είναι απέναντι σας, γιατί τους είπατε ψέματα, μπορείτε να κινηθείτε από το Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε".
"Σταματήστε να βλέπετε παντού μόνο εχθρούς, σταματήστε να βλέπετε τους πολίτες ως εχθρούς και να διχάζετε την κοινωνία", τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
"Η ΝΔ πάντα θα υπερασπίζεται την ελευθερία των ΜΜΕ, πάντα υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής, ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες πρέπει να να ισχύει και για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών Μέσων. Με αυτή την τροπολογία θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ", τόνισε.
"Επιστρέψτε τις αρμοδιότητες πίσω στο ΕΣΡ και εμείς θα το ψηφίσουμε, αυτό σας είπα", υπογράμμισε και συνέχισε: "Χρειάζεστε υπενθύμιση για το τι λέει το Σύνταγμα".
"Γιατί μόνο 4 άδειες, και όχι 14 ή 34; Αν θέλατε να τιθασεύσετε τη διαπλοκή, φανταζόμουν ότι θα θέλατε να δώσετε περισσότερες άδειες", παρατήρησε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει μπλέξει το καθεστώς της αδειοδότησης με τη λειτουργία των καναλιών.
"Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά τα στοιχεία είναι λάθος, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.
"Γιατί τότε κ. πρωθυπουργέ δεν επιβάλλετε συγκεκριμένο αριθμό κομμωτηρίων, κινηματογράφων, κλπ, έτσι αντιλαμβάνεστε την αγορά. Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα, είστε το πιο παλιό από το παλιό. Δεν μπορείτε να ποδοπατείτε την ενημέρωση του λαού. Μετατρέπετε τη χώρα βήμα- βήμα σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς, χειραγωγείτε ανεξάρτητες αρχές, παρακάμπτετε κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, επισπεύσατε τις κρίσεις στην Αστυνομία, νομοθετείτε μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και τώρα καταργείτε το ΕΣΡ", είπε.
"Παραγνωρίσατε να πείτε ότι όλα τα κόμματα, όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απέναντι σας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό το θεσμικό Grexit που προωθείτε", σχολίασε.
Ομιλία Γεννηματά"Κύριοι της κυβέρνησης προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια. Φέρνετε υποτίθεται τη μητέρα των μαχών. Να χτυπηθεί η διαπλοκή, ενώ θέλετε να στήσετε μία δική σας διαπλοκή", τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
"Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει αοριστίες για μία αόρατη διαπλοκή που κάνεις δεν αντιμετωπίζει και κανείς δεν ονομάζει", τόνισε.
"Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αλλά υπάρχει μόνο ένα τρόπος: το συνταγματικό πλαίσιο", είπε.
"Δεν θα εκθέσετε μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τη χώρα. Η τροπολογία θα σταματήσει από τα όργανα της ΕΕ", τόνισε και αναφέρθηκε στο ΕΣΡ ως συνταγματικό θεσμό: "Κάθε προσπάθεια ουσιώδους συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του ακυρώνει τη συνταγματική κατοχύρωση".
"Επιχειρείτε με τρόπο άκομψο να παρέμβετε σε ένα ευαίσθητο τομέα, με αλαζονικό τρόπο να ελέγχετε το τοπίο από σας", υπογράμμισε, και διερωτήθηκε από που προκύπτει ο αριθμός των τεσσάρων αδειών.
"Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου να ρυθμίσουμε το τοπίο. Δεν έχετε δικαίωμα να καθορίσετε αυτό το τοπίο. Συνέλθετε, υπάρχει ακόμα χρόνος να μην εκθέσετε τη χώρα. Κυβερνήστε ή αποχωρήστε έντιμα, και μην κάνετε άλλη ζημιά στη χώρα".
Ομιλία Θεοδωράκη"Φέρνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος στην πολιτική εξουσία αυτής της εποχής", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να "κόψουμε την τροφοδότηση των ΜΜΕ με πολιτικό χρήμα".
"Moιράζετε τα λεφτά σε λιγότερους και κάνετε ισχυρότερους τους καινούριους καναλάρχες", είπε και έθεσε το ερώτημα: "Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, που θα πάνε; Αδιαφορείτε για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική τηλεόραση και ανεβαίνετε στα κάγκελα για τη δημόσια".
"Εμείς προτείνουμε να κλείσουμε την στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος & να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις", είπε.
"Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα καινούργιο ελεγχόμενο καθεστώς στα ΜΜΕ, αλλά και στην Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, κλπ", πρόσθεσε.
"Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τα περιθώρια στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, να υπάρχει μία αληθινή επιχειρηματική σύγκρουση χωρίς νόθευση. Θα υπάρχει ανάλογη ρύθμιση και για τις εφημερίδες;", διερωτήθηκε.
"Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνετε η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα κλείσει ιδιωτικούς σταθμούς", είπε και υπογράμμισε: "Είστε το παλιό, που σέρνεται πάνω σε καινούργια δεκανίκια. Αλλά αυτό δεν σας κάνει νέο".
Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε επικαλούμενος μία φράση του Π. Λαφαζάνη: "Το Μαξίμου προσπαθεί να βάλει στη θέση των παλιών καναλαρχών νέους πιο συνεργάσιμους".
Ομιλία Λεβέντη"Η αίθουσα αυτή έχει γίνει θέατρο του παραλόγου", είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Κατηγόρησε την ΕΡΤ για έλλειψη δημοκρατίας και ρώτησε τον κ. Παππά αν θέλει να φτιάξει τέτοια δημοκρατία και στα ιδιωτικά κανάλια.
"Κάνω μία πρόβλεψη, δεν θα κλείσουν τα ιδιωτικά κανάλια, η ΕΡΤ θα κλείσει, γιατί είναι λιβανιστήρι", τόνισε.
"Επί 5 χρόνια ήσασταν κατά του Μνημονίου, και μία μέρα του Ιουλίου του 2015 καταλάβατε ότι όσα λέγατε ήταν ασυναρτησίες και πήγατε και υπογράψατε", σχολίασε.
"Αν ήταν διαπλεκόμενοι, γιατί ήσασταν όλη μέρα στα κανάλια τους;" διερωτήθηκε, και τόνισε ότι "με διαπλοκή δεν πατάσσεται η διαπλοκή".
"Φρονώ ότι ο χρόνος σας τελείωσε. Ο ελληνικός λαός σας κατάλαβε", είπε και επανέλαβε την πρόταση του για κυβέρνηση τεχνοκρατών.
"Δεν είναι ήττα του κ. Τσίπρα να χάσει την εξουσία, είναι γενναιότητα", τόνισε και παρομοίασε τη θητεία του Γ. Παπανδρέου με εκείνη του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο χαρακτήρισε πράξη γενναιότητας την παράδοση της εξουσίας από τον κ. Παπανδρέου.
"Τα μηνύματα έρχονται από παντού, ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν ακούει, τους ονομάζει όλους ακροδεξιούς", κατέληξε.
Ομιλία Παππά
"Δεν περιμέναμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέτρεχε στην ιστορία της γαλλικής επανάστασης για να μας διορθώσει", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
"Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση", συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.
"Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο. Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης", δήλωσε.
"Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό παρόλο που ακόμα και τώρα προσπαθείτε να υπονομεύσετε τη διαδικασία", σημείωσε.
Ομιλία Βούτση
Για πολιτικό θράσος μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε όσους απευθύνονται στην Αριστερά που επιχειρεί να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο.
"Για τη χώρα μας, με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες", είπε, σημειώνοντας ότι "δεν μπορούν πολλά κανάλια να επιβιώσουν με όρους αγοράς".
"Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. 8 κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς", τόνισε.
Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, είπε, υπογραμμίζοντας ότι "οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ".
Ομιλία Παφίλη
Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, "την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους".
Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μαζέψει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, "με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα".
Ομιλία Χρ. Παππά
Πυρά και προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και την ΝΔ και τον αρχηγό της, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς.
Ανέφερε ότι το κόμμα του, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε προσχηματικά τα όσα υποστήριξε η ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας λόγο για την στάση αρκετών από το κόμμα στην υπόθεση του βασικού μετόχου επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
Μάλιστα, είπε ότι πλέον δεν έχει καμία σημασία του ποιος θα κυβερνά, αναφέροντας χαρακτηριστικά "τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας".
Εξάλλου, είπε πως ο δικτάτορας Μεταξάς "κατάφερε να ενώσει όλους τους ‘Έλληνες", αφού "στα βουνά πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός", ενώ ο κ. Τσίπρας, που του δόθηκαν τόσες ευκαιρίες να αναδειχθεί ως μεγάλος ηγέτης, κλώτσησε αυτή την ευκαιρία "και φάνηκε πως είναι φτιαγμένος για τα μικρά και τα λίγα", προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Τέλος, μίλησε για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζοντας ατόπημα την επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας να αφιερώσει στους νεκρούς αεροπόρους την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Ομιλία Δένδια
Η ΝΔ δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει να συναινέσει στη διαδικασία για το ΕΣΡ, "απλώς δεν σας εμπιστευόμαστε" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά.
"Συζητάμε για τα 4, 5 ή 6 κανάλια τη στιγμή που γίνονται κοσμοϊστορικά γεγονότα στη χώρα", δήλωσε αναφορικά με την ανάμιξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις κοινές περιπολίες που αποφασίστηκαν στο Αιγαίο.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το μεταναστευτικό ενώ πρότεινε να δεχθούν την τροπολογία της ΝΔ για το ΕΣΡ, για να λύσουν από κοινού τα προβλήματα καθώς "η κυβέρνηση σε λίγους μήνες δεν θα είναι εδώ".
Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την "κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με την Λευκορωσία", γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.
"Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι βιαζόμαστε και αυτό είναι συγκλονιστικό, διότι δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε", είπε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. "Όλοι καταλαβαίνουν ότι εσύ δεν βιαζόσασταν γιατί ζήσατε μαζί με το καθεστώς της ανομίας", πρόσθεσε. "Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα", είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μην διεξαχθεί η συζήτηση επειδή στον τίτλο του νομοσχεδίου δεν έχει προστεθεί η φράση "και άλλες διατάξεις". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η διάταξη είναι προκλητική, αντισυνταγματική, επιβλαβής".
Και τόνισε: "Σας προβλέπω με βεβαιότητα ότι αυτή η διοικητική πράξη για τις άδειες θα καταπέσει στο ΣτΕ. Δεν αντέχει από νομική άποψη". "Μέσα σε όλα τα άλλα αρνητικά θα γίνουμε δακτυλοδεικτούμενοι στην Ευρώπη και για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου", συμπλήρωσε.
"Η τροπολογία που εισάγεται είναι προφανώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορεί να εισαχθεί η τροπολογία αυτή προς συζήτηση. Η κυβέρνηση απλώς δημιουργεί σκηνικό αντιπερισπασμού", τόνισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, θέτοντας θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απευθυνόμενος στην προεδρεύουσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε: "Δεν μπορείτε να αποφασίσετε εν ψυχρώ παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής".
Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Δένδιας προανήγγειλαν προσφυγή στο ΣτΕ.
"Η τροπολογία είναι καταφανώς αντισυνταγματική", τόνισε ο Θ. Φορτσάκης."Ό,τι θα φύγει από δω απόψε εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ρυθμιστή του πολιτεύματος",δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Τελικά είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυντάγματος".
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία και ο Θ. Παφίλης, εκ μέρους του ΚΚΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει καθεστωτική και μπολσεβίκικη αντίληψη ότι πρέπει να καταλάβουν το κράτος. "Είστε υπέρ της διαπλοκής, ορίζοντας τον αριθμό των καναλιών", τόνισε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καράς, ζήτησε να υπάρξει γνωμοδοτική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το θέμα και να υπάρξει "ανοικτή και διευρυμένη συζήτηση".
"Κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας" χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς.Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Σύνταγμα", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι βάση της ρύθμισης ο αριθμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας προσδιορίζεται σε τέσσερα, ενώ όλες οι αρμοδιότητες επί του διαγωνισμού παραδίδονται στον υπουργό Επικρατείας,Νίκο Παππά.
Τα tweets του πρωθυπουργού
Κομισιόν: Μνημονιακή υποχρέωση
Είναι μνημονιακή υποχρέωση η συγκέντρωση εσόδων από την πώληση των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών, απάντησε ότι το μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Πηγή: Nooz.gr