Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η κουμπάρα με τα... μπλε

the roots web banners 06

Η κουμπάρα με τα... μπλε
24.01.2013 | 16:34

Η κουμπάρα με τα... μπλε

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

 Μια 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης και παράγοντας του κόμματος σε θέματα ομογενών, είναι μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του κυκλώματος με τους «λευκούς γάμους», στο οποίο εμπλέκονται έως τώρα 172 άτομα και ανάμεσά τους με ενεργό ρόλο 7 δικηγόροι, 2 μεταφραστές, 1 υπάλληλος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 2 υπάλληλοι των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου.

Η Μάρθα Τσαρτσίδου, που εργαζόταν ως μεταφράστρια και μεσίτρια στη Θεσσαλονίκη, ενώ το διάστημα 2006-2010 ήταν δημοτική σύμβουλος Χορτιάτη, συνελήφθη σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, μαζί με άλλα 10 άτομα και φέρεται ως ένα από τα τρία ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα άλλα δύο είναι μία 40χρονη Γεωργιανή, η Μ.Κ., και ο 36χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Στ. Χ., ενώ σύμφωνα και με τις καταγραφές του «κοριού», που για μια ακόμη φορά βοήθησε σημαντικά στην εξάρθρωση ενός μεγάλου εγκληματικού κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη, μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες τελέστηκαν 69 γάμοι και ήταν στα... σκαριά άλλοι 78.

Η «ταρίφα» από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν ιθαγένεια μέσω ενός εικονικού γάμου έφτανε μέχρι 7.000 ευρώ, ενώ «γαμπροί» και «νύφες» ήταν άτομα με οικονομικά προβλήματα ή τοξικομανείς που εισέπρατταν 500-1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ αν ταξίδευαν στο εξωτερικό για να γίνει εκεί η τελετή.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τους αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, μέσα από τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας, ενώ η Μ. Τσαρτσίδου χρησιμοποιούσε τη διπλή της ιδιότητα, αυτή της μεταφράστριας-μεσίτριας αλλά και του κομματικού στελέχους που είχε προσβάσεις σε περιφέρεια και δήμους.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής Ασφάλειας, ταξίαρχος, Αθηναγόρας Παζαρλής, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2010 και μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες τα μέλη της αποκόμισαν από 68 εικονικούς γάμους 230.000 ευρώ και σχεδίαζαν άμεσα άλλους 78, που θα τους απέφεραν άλλα 300.000 ευρώ.

Οι συλλήψεις έγιναν σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση και μεταξύ των συλληφθέντων είναι -εκτός από τα τρία ηγετικά στελέχη- ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ένας υπάλληλος του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ αναζητούνται 5 άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Γάμοι... αλά ελληνικά
Πώς εντόπιζαν «γαμπρούς» και «νύφες»

Το κύκλωμα των «λευκών» γάμων συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010 και φέρεται να έχει αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Οι τρεις «εγκέφαλοι» εντόπιζαν Γεωργιανούς που έρχονταν στη χώρα μας και τους κατηύθυναν στο να υποβάλουν αίτημα για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες. Μάλιστα, αναζητούσαν Γεωργιανούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπου επίσης έψαχναν για «γαμπρούς» και «νύφες».

Μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, οι Γεωργιανοί έπαιρναν δελτίο αιτούντος ασύλου (ροζ κάρτα), το οποίο νομιμοποιούσε την προσωρινή τους παραμονή. Τότε γινόταν η έρευνα για τους «γαμπρούς» και τις «νύφες», Ελληνες όλοι, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν τους «λευκούς» γάμους.

Η 40χρονη Γεωργιανή αναλάμβανε την ανεύρεση των αλλοδαπών, ενώ ο 36χρονος δικηγόρος και η 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά ζητήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι «σύζυγοι» δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, δεν συναντήθηκαν ποτέ, δεν ήξεραν καν ο ένας τα στοιχεία του άλλου.

Καταγγελία
Πώς... «σχόλασαν» τον γάμο

Ενας ηλικιωμένος από τις Κρηνίδες Καβάλας κατήγγειλε στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 πως η κόρη του, που είναι τοξικομανής, «παντρεύτηκε» με Γεωργιανό, τον οποίο ποτέ δεν είδε, μόνο και μόνο για να πάρει 800 ευρώ και να εξασφαλίσει τις δόσεις της.

Οι αρχές ασφαλείας κινήθηκαν για τέσσερις μήνες με άκρα μυστικότητα και από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε χρήση τον «κοριό», καταγράφοντας συνομιλίες των υπόπτων.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν «εκδώσει» κανονικό τιμοκατάλογο για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Ετσι για κάθε γάμο που γινόταν επί ελληνικού εδάφους εισέπρατταν 4.500 ευρώ, ενώ όταν ο γάμος τελούνταν στη Γεωργία, η «ταρίφα» ανέβαινε στις 7.000 ευρώ.

Την απόκτηση δελτίου αιτούντος ασύλου χρέωναν 700-1.000 ευρώ, την έκδοση άδειας παραμονής 4.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός ή η αλλοδαπή είχαν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα βίζα, το ποσό μειωνόταν στις 3.500 ευρώ.

Προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική τους δράση, τα μέλη της οργάνωσης και οι συνεργοί τους πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό όλων όσοι αναζητούνται, αλλά και τυχόν άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel