Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Διευθυντήριο στο ΥΠΟΙΚ για φοροδιαφυγή και σπατάλη

the roots web banners 06

Διευθυντήριο στο ΥΠΟΙΚ για φοροδιαφυγή και σπατάλη
25.01.2013 | 09:44

Διευθυντήριο στο ΥΠΟΙΚ για φοροδιαφυγή και σπατάλη

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Διευθυντήριο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης δημιουργείται στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την επιτροπή που συστάθηκε αυτήν την εβδομάδα και η οποία θα συνεδριάζει δυο φορές κάθε εβδομάδα υπό την προεδρία του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με στόχο τον καλύτερο αλλά και συνεχή συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φορολογικού μηχανισμού αλλά και τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το έργο της επιτροπής θα είναι πολύπλευρο και δεν θα περιορίζεται μόνο στην υποβολή προτάσεων για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση για τη σύστασή της. Ειδικότερα, η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Τετάρτη και κάθε Παρασκευή και κάθε φορά θα εξετάζεται αν έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένοι στόχοι που θα τίθενται από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή θα επιφορτισθεί με τα εξής: 

- υλοποίηση του σχεδιασμού για την επίτευξη των στόχων που τίθενται αναφορικά με τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Η τρόικα έχει αφήσει μετεξεταστέο το φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό καθώς δεν έχει πετύχει τους περισσότερους από τους ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν στις αρχές του 2012. Ο έλεγχος γα την επίτευξη των στόχων αναφορικά με τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και εισπράξεων από αυτούς θα είναι συνεχής και όπου εντοπίζονται αδυναμίες, καθυστερήσεις και κωλυσιεργία θα γίνονται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις (αντικατάσταση στελεχών, επαναπρογραμματισμός ελέγχων κλπ). 

- υλοποίηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό, όπως είναι η πρόσληψη των νέων ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης, η εφαρμογή των οργανωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο μνημόνιο (π.χ. έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στο ΥΠΟΙΚ). 

- εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, όπως αυτές ορίζονται στις σχετικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (παρακολούθηση των ορίων δαπάνης στους φορείς του δημοσίου, εφαρμογή των κυρώσεων για τους φορείς που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους κ.ά.). 

- υποβολή πορίσματος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με στόχο την απλοποίησή του και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η επιτροπή θα ασχοληθεί και με την προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στην επιτροπή, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

 

 

Πηγή: Capital.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το