Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ηλεία: Πόρισμα σοκ! Αποχαρακτήρισαν τα καμμένα του 2007!

the roots web banners 06

Ηλεία: Πόρισμα σοκ! Αποχαρακτήρισαν τα καμμένα του 2007!
27.01.2013 | 17:16

Ηλεία: Πόρισμα σοκ! Αποχαρακτήρισαν τα καμμένα του 2007!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σύμφωνα με το πόρισμα – βόμβα, που αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το οποίο διαβιβάσθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ο πρώην δασάρχης (έως το 2011) και ένας δασολόγος του δασαρχείου του Πύργου φέρονται να εισηγήθηκαν και ενέκριναν το 2011 με επτά πράξεις τους τον αποχαρακτηρισμό ως γεωργικής, δημόσιας και αναδασωτέας λόγω των πυρκαγιών δασικής έκτασης 47,5 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Οι Επιθεωρητές προτείνουν την πειθαρχική δίωξη του πρώην δασάρχη και του δασολόγου αλλά και την ανάκληση των επτά πράξεων αποχαρακτηρισμού για τα 47,5 στρέμματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η υπόθεση όπως εξιστορείται στο πόρισμα μοιάζει απίστευτη καθώς φέρεται ότι γύρω από τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις από την φονική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία στήθηκε ένας "χορός" αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων και μάλιστα δημοσίων, οι οποίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έμειναν άφωνοι από το σκεπτικό των πράξεων αποχαρακτηρισμού καθώς χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους προσχήματα και έωλα επιχειρήματα προκειμένου να παραχωρηθούν 47,5 στρέμματα δάσους σε ιδιώτη σε διαφορετικές τοποθεσίες τις οποίες χαρακτήρισαν ως αγροτικές εκτάσεις.

Δείτε τι αναφέρουν στο πόρισμα οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

«Οι προς έλεγχο πράξεις χαρακτηρισμού, αναφέρεται στο πόρισμα, τις οποίες εξέδωσε ο Δασάρχης Πύργου, αφορούν σε εκτάσεις κείμενες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις εκτάσεις που κάηκαν κατά την από 24.08.2007 έως 08.09.2007 πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες με την αριθ. 3647/19.10.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 562/Δ/2007). Συγκεκριμένα, με την προαναφερόμενη απόφαση κηρύχθηκε ως αναδασωτέα «με σκοπό την επαναδημιουργία, με φυσική αναγέννηση ή τεχνική αναδάσωση, της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από πυρκαγιά, … δημόσια δασική έκταση εμβαδού 250.283,00 στρεμμάτων που βρίσκεται σε διάφορες θέσεις Περιφερειών Δήμων Αρχ. Ολυμπίας, Ωλένης, Ιαρδάνου, Φολόης και Πύργου Ν. Ηλείας, εξαιρουμένων των γεωργικών εκτάσεων που ευρίσκονται εντός των ορίων της κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης».

Η ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι εκτάσεις των προς έλεγχο πράξεων χαρακτηρισμού, αποτελείται από δάση, δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, ενώ «οι δασικές εκτάσεις της εξεταζόμενης περιοχής,… είναι κατά τεκμήριο Δημόσιες, εξαιρουμένων όσων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές».

Η πρώτη πράξη αποχαρακτηρισμού όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο πόρισμα εκδόθηκε στις 16.05.2011 και αφορούσε έκταση 7 στρεμμάτων στη θέση «Λάκα Λιβάδι» της τοπικής κοινότητας Μηλεών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η έκταση χαρακτηρίστηκε ως μη δάσος και μη δασική έκταση και μη εμπίπτουσα στις προστατευτικές διατάξεις για τα δάση. Η εισήγηση έγινε από τον δασολόγο του δασαρχείου που πρότεινε τον χαρακτηρισμό της ως αγροτικής έκτασης, επικαλούμενος αεροφωτογραφίες του 1945, 1960, 1988 και 1998 καθώς και αυτοψία που έκανε στην περιοχή.

Οι Επιθεωρητές κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν από τον δασολόγο για την σύνταξη της σχετικής εισήγησης (αγροτική έκταση αντί δάσος) εμφανίζουν την ίδια έκταση να έχει εκχερσωθεί στο παρελθόν και να αποτελεί μέρος ευρύτερης δασικής έκτασης. Μάλιστα ο ιδιώτης που έκανε την αίτηση αποχαρακτηρισμού υποστήριξε ότι του ανήκει η έκταση των 7 στρεμμάτων παρότι δεν προσκόμισε τίτλους κυριότητας ούτε στοιχεία ότι του παραχωρήθηκε στο παρελθόν για γεωργική καλλιέργεια.

Στις 24.05.2011 ακολουθεί η δεύτερη πράξη αποχαρακτηρισμού αυτή τη φορά για έκταση 28,8 στρεμμάτων στη θέση «Δερβένι» της Κοινότητας Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Για την συγκεκριμένη έκταση ο δασολόγος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι ήταν ανέκαθεν αγροτική έκταση καθώς «το 1945 όλη η έκταση καλύπτεται από πενιχρή δασική βλάστηση (ποώδη με λίγες μικρές λόγχμες από αείφυλλα, πλατύφυλλα) οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν την ύπαρξη δασικής βλάστησης. Από το 1960 και εντεύθεν όλη η έκταση έχει τη μορφή καλλιεργούμενης έκτασης». Αντίθετα οι Επιθεωρητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν από το 1945 δασική, ουδέποτε καλλιεργήθηκε, είχαν όμως κάποιοι φροντίσει το μεγαλύτερο μέρος της να το εκχερσώσουν το 1960 και το υπόλοιπο το 1988 (αντίστοιχα έχει συμβεί και με άλλα δασικά τμήματα πέριξ που είχαν εκχερσωθεί και έγιναν καλλιέργειες).

«Η έκταση, εμβαδού 7.000 τ.μ. περίπου, επισημαίνουν στο πόρισμα οι Επιθεωρητές, το έτος 1945 δεν εμφάνιζε ίχνη καλλιέργειας, αλλά συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον…

Η έκταση, το έτος 1945, έφερε άγρια ξυλώδη βλάστηση και ως όμορη δασικών εκτάσεων συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον με αυτές (…..)

Από το έτος 1960 και εντεύθεν, σταδιακά εκχερσωνόταν (….)

Από το γεγονός ότι στο φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία περί παραχώρησης της δασικής έκτασης προς γεωργική καλλιέργεια, έπεται ότι η έκταση, εμβαδού 28.810,42 τ.μ., ανήκει στην κατηγορία των εκτάσεων του αρθρ. 3 παρ. 2 του Ν.998/1979, όπως ισχύει, ως δασική έκταση και μετά την πυρκαγιά αναδασωτέα και εμπίπτει ως εκ τούτου στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επομένως, ο δασολόγος αναληθώς εισηγήθηκε την κατάταξη της στις αγροτικές εκτάσεις και ο Δασάρχης αναληθώς χαρακτήρισε την έκταση ως μη δάσος και μη δασική έκταση.»

Ένα μήνα μετά στις 24.06.2011 ακολουθεί η τρίτη κατά σειρά πράξη χαρακτηρισμού από δασική σε γεωργική έκταση για 2 στρέμματα στην τοποθεσία «Μεσοβούνι» στην ίδια κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και για την περίπτωση αυτή ο δασολόγος εισηγείται και ο πρώην δασάρχης Πύργου εγκρίνει ότι πρόκειται για αγροτική έκταση.

Ο δασολόγος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «όλη η έκταση ήταν μέχρι το 1960 αγροτική και από το 1988 έως σήμερα είναι τεχνητή φυτεία με κουκουναριές». Οι Επιθεωρητές αμφισβητούν τα υποστηριζόμενά του και στην περίπτωση αυτή επικαλούνται το γεγονός ότι καλύπτεται εδώ και πολλά χρόνια από πυκνή ξυλώδη βλάστηση και μάλιστα ένα από τα 2 στρέμματα είχαν εκχερσωθεί.

Ακολουθεί ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού (η τέταρτη στη σειρά) για δύο εκτάσεις συνολικού εμβαδού 891 τ.μ. στις θέσεις «Κουκουναριές» της ίδιας περιοχής η οποία εκδίδεται στις 24.07.2011. Και εδώ σύμφωνα με τον δασολόγο επρόκειτο για τεχνητή φυτεία με κουκουναριές και καστανιές.

Στις 06.07.2011 προηγήθηκε αποχαρακτηρισμός (ή χαρακτηρισμός ως γεωργικής) έκτασης 2 στρεμμάτων (πέντε πράξεις χαρακτηρισμού) που βρίσκεται στην τοποθεσία «Κάτω Ρούγα» στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις 08.07.2011 ακολουθεί με το ίδιο σκεπτικό η έκτη κατά σειρά πράξη αποχαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στη θέση «Εκκλησία» και πάλι στην Κοινότητα Δούκα της Ολυμπίας.

«Στην εισήγησή του ο δασολόγος, υποστηρίζουν οι Επιθεωρητές, κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας, δεν αναφέρει ότι η έκταση έχει καεί και στο φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη της τεχνητής φυτείας της κουκουναριάς, που διαπιστώθηκε από το δασολόγο του Δασαρχείου.»

Την ίδια μέρα στις 08.07.2011 ακολουθεί η τελευταία (έβδομη στη σειρά) πράξη αποχαρακτηρισμού μετά από αίτηση ενδιαφερομένου έκτασης 3 στρεμμάτων στη θέση «Μεσοβούνι» στην ίδια περιοχή.

«Η έκταση εμβαδού 3.000 τ.μ. περίπου, επισημαίνουν οι Επιθεωρητές, από το έτος 1996 και εντεύθεν προκύπτει να έχει καταληφθεί πλήρως από υψηλή ξυλώδη βλάστηση και να συνιστά ενιαίο δασογενές περιβάλλον με τις όμορες δημόσιες δασικές εκτάσεις, ως ευρισκόμενη σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασης με αυτές».

 

 

Πηγή: Newsit.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το