Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Πέμπτη και Παρασκευή

the roots web banners 06

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Πέμπτη και Παρασκευή
29.01.2013 | 20:58

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Πέμπτη και Παρασκευή

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

 


Υπογράμμισαν, επίσης, ότι έχουν τη στήριξη των αγροτών της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίοι τους δήλωσαν ότι κατανοούν τα δίκαια αιτήματά τους.
 
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ρόλο του Έλληνα ναυτεργάτη και τόνισε ότι η Παγκόσμια Ναυτιλία δίνει ό,τι περισσότερο μπορεί στην ελληνική οικονομία.
 
Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου «αιτία πολέμου» για τη ναυτεργασία και ζήτησε άμεσα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και την παρέμβαση του υπουργείου, για εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται από πλοιοκτήτριες εταιρείες σε ναυτικούς της ακτοπλοΐας.
 
Σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας από Έλληνες ναυτικούς, σε επτά πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ οι απλήρωτες οφειλές φθάνουν έως και τους 7 μήνες.
 
«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι έξω από κάθε προσδοκία και έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, ωστόσο ύστερα από 10.000 χρόνια θαλασσινής ιστορίας της χώρας και παγκόσμιας κυριαρχίας, ίσως κάτω από τις διαταγές υπαλλήλων της τρόικας να οδεύουμε σε ολική καταστροφή και απομάκρυνση των Ελλήνων ναυτικών από τη θάλασσα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των πλοιάρχων, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος έκανε λόγο για «διωγμό της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών και για καταστροφή της εισόδου συναλλάγματος στη χώρα».
 
«Αν πέσει η ναυτιλία, είναι το τελευταίο οχυρό αυτής της χώρας, πρόκειται για τον πιο υγιή και δυνατό πυλώνα αυτής της κατεστραμμένης οικονομίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ και είπε ότι το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όπως τη μοναξιά και την απώλεια των μικρών χαρών που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν οι στεριανοί.
Πρόσθεσε ότι ο ναυτικός πληρώνεται για το διάστημα για το οποίο θαλασσοπνίγεται και όχι όταν βρίσκεται στη στεριά.
 
Ο πρόεδρος των θαλαμηπόλων, Γιάννης Φραγκουλίδης, είπε ότι το ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων είναι ο κλάδος που θίγεται περισσότερο από όλους και έκανε λόγο για ανεργία της τάξης του 65% στους ναυτικούς αυτής της κατηγορίας, αυτή τη στιγμή.
 
Για τη χειρότερη επίθεση που βιώνουν τα τελευταία 40 χρόνια οι εργαζόμενοι της χώρας αλλά και οι Έλληνες ναυτεργάτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, ο οποίος δήλωσε ότι με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών.
 
Πρόσθεσε ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό με απόφασή του να καθορίζει τις συνθέσεις των πλοίων στις γραμμές της Αδριατικής, αλλά και των πορθμείων, παίρνοντας ως βάση τον απαιτούμενο αριθμό των ναυτικών για τη στελέχωση των σωστικών μέσων, που σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, ότι αυτόματα θα χαθεί και το ¼ των θέσεων εργασίας.
 
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας έχει δοθεί ήδη στα κόμματα της συγκυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση τόνισε ότι στηρίζει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ζήτησε παράλληλα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
 
Μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδεχόμενο επίταξής τους από την κυβέρνηση, είπαν ότι έχουν δοκιμαστεί από το συγκεκριμένο μέτρο στο παρελθόν, αλλά αυτό που θα πρέπει, όπως είπαν, να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή κυλιόμενων 48ωρων, κάτι όμως που θα πρέπει να αποφασίσει σε ψηφοφορία της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ την προσεχή Παρασκευή.
 
Στη διάρκεια της απεργίας, που θα είναι σε πανελλαδικό επίπεδο, θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σχεδόν σε όλα τα λιμάνια, ενώ την Πέμπτη στις 10:30 θα γίνει συγκέντρωση έξω απο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Άγιο Διονύσιο.
 
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΝΟ είναι το εξής:
 
* Άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου
 
* Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς
 
* Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων
 
* Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας
 
* Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας
 
* Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε
 
* Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel