Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το ούζο Μυτιλήνης εκπέμπει SOS

banner roots

Το ούζο Μυτιλήνης εκπέμπει SOS
01.02.2013 | 11:46

Το ούζο Μυτιλήνης εκπέμπει SOS

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Κινδυνεύει το παραδοσιακό ούζο της Μυτιλήνης. Οι ποτοποιοί της Λέσβου, μέλη του Συνδέσμου Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών του νησιού, εκπέμπουν SOS.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, στο σύνδεσμο δραστηριοποιούνται 16 επιχειρήσεις παραγωγής ούζου από τις πιο γνωστές πανελλαδικά που καλύπτουν το 50% της ετήσιας εθνικής κατανάλωσης. Με εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού και με περίπου 200 εργαζόμενους που στηρίζουν την τοπική παραγωγή.

Οι παραγωγοί του ονομαστού παραδοσιακού ελληνικού ποτού επισημαίνουν ότι ο κλάδος οδηγείται στον αφανισμό από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 123% μέσα σε 16 μήνες, την επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου των λοιπών φόρων, την άμεση απόδοση του ΕΦΚ εντός 25 ημερών, μαζί με την απόδοση του ΦΠΑ, το μεγάλο κόστος των μεταφορών και την υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή εστίασης.

Σύμφωνα με τα όσα λένε στην εφημερίδα, όλα αυτά οδηγούν στη λαθραία εισαγωγή και διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης και προϊόντων ούζου. Όπως υπολογίζουν περίπου 30.000 τόνοι προϊόντων τσίπουρου εισήχθησαν στην Ελλάδα.

Χθες οι εκπρόσωποι των ποτοποιών κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή, που μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση μείωση του ΕΦΚ για την αποκατάσταση της τιμής του ούζου  και την παράταση του χρόνου καταβολής του, την τροποποίηση του λανθασμένου τρόπου τιμολόγησης της αιθυλικής αλκοόλης, την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγές, την ενεργοποίηση του ελέγχου των ναύλων των εταιρειών ναυσιπλοΐας.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το