Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Trafficking γυναικών από τη μαφία των εξωσωματικών

banner roots

Trafficking γυναικών από τη μαφία των εξωσωματικών
28.04.2013 | 14:32

Trafficking γυναικών από τη μαφία των εξωσωματικών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε ακραία κοινωνικά σενάρια οδηγούν οι εκτροπές στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωάρια από συγκεκριμένες αλλοδαπές δότριες έχουν κατακλύσει την... αγορά. Πολλά παιδιά, που γεννιούνται με εξωσωματική στη χώρα μας, φέρουν το γενετικό υλικό τους. Ενδέχεται, λοιπόν, να είναι ετεροθαλή αδέλφια χωρίς να το γνωρίζουν.

Η πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας φαρμάκων για εξωσωματική είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δείχνει απλά την υψηλή ζήτηση φθηνών ορμονών, με τις οποίες καθίσταται εφικτή η μαζική λήψη ωαρίων από κάθε δότρια. Χορηγούνται αφειδώς σε Βουλγάρες, Αλβανές και Ρωσίδες, οι οποίες φιλοξενούνται στη χώρα μας, με μοναδικό σκοπό να... τροφοδοτούν με ωάρια τη βαριά «βιομηχανία» της εξωσωματικής, έναντι τιμήματος 1.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγείται της ωοληψίας, πρέπει να υποβληθούν σε ένα πρόγραμμα λήψης βαρέων ορμονικών σκευασμάτων, προκειμένου να παράγουν, σε μικρό διάστημα, τον μέγιστο αριθμό των ωοκυττάρων. Η απόλυτη έλλειψη ελέγχου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθιστά στην Ελλάδα χώρα - μαγνήτη για ώριμες γυναίκες από όλη την Ευρώπη. Γαλλίδες, Ιταλίδες, Γερμανίδες, ακόμη και Τουρκάλες συρρέουν, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί.

Ο ιατρικός τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ στον συγκεκριμένο τομέα. Από τους 15.000 κύκλους εξωσωματικής, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα, περίπου 5.000 αφορούν ζευγάρια από το εξωτερικό.

Ο ετήσιος τζίρος -μαζί με τα φάρμακα- ξεπερνά κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό «θαύμα» έχει -κατά καιρούς- αποτελέσει αντικείμενο ρεπορτάζ μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Με τίτλους, όπως «μωρό με το κλειδί στο χέρι και όλα πληρωμένα», η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών οι οποίες παρέχουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών εξωσωματικής τηρώντας την ανωνυμία.

Οι δυνητικοί «πελάτες» αυξάνονται, κυρίως λόγω της αυστηροποίησης στη νομοθεσία ορισμένων χωρών. Από το 2004, η Ιταλία έχει απαγορεύσει τη δωρεά γαμετών, η Βρετανία δεν αποδέχεται την αρχή ανωνυμίας του δότη, ενώ σε ανάλογες ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει η Σουηδία και η Ολλανδία. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να συνδυαστεί και με ολιγοήμερες διακοπές. Οι Ευρωπαίες ακολουθούν μια ειδική αγωγή στη χώρα τους, ώστε να είναι έτοιμη η μήτρα να δεχτεί το έμβρυο. Οταν ολοκληρωθεί, έρχονται στη χώρα μας, όπου σε μία μέρα γίνεται η εμφύτευση.

Η νομοθεσία στις χώρες τους προβλέπει αυστηρούς ηλικιακούς και λοιπούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Εναντι αμοιβής 4.000 έως 7.000 ευρώ, μπορούν να γίνουν μητέρες (ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν), ακόμη κι αν είναι 50 ετών ή μεγαλύτερες.

Το πλαίσιο είναι πολύ βολικό. Ελεγχοι δεν πραγματοποιούνται, ενώ από το 2010 έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η αρχή ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2005 και τον Ιούνιο του 2010 παραιτήθηκε, ελλείψει προσωπικού και υποδομών.

Ανεξέλεγκτοι
Η απουσία αρχής, η εξωσωματική γονιμοποίηση επέστρεψε στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας. Οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης δεν αδειοδοτήθηκαν ενώ ποτέ δεν ξεκίνησε η εθνική καταγραφή των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε εθνικό επίπεδο. Το κενό άφησε ανεξέλεγκτη τη δραστηριότητα κυκλωμάτων trafficking, καθώς και κυκλωμάτων διακίνησης γεννητικού υλικού.

Με απλά λόγια, κανείς δεν ελέγχει εάν διακινείται παράνομα γεννητικό υλικό έναντι ανταλλάγματος ή εάν παραβιάζεται η απαγόρευση του περιορισμένου αριθμού μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωαρίων στη μήτρα. Κανείς, επίσης, δεν ελέγχει εάν τηρείται το ηλικιακό όριο.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», διαμαρτύρεται ειδικός σε θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξαιτίας του θορύβου που έχει προκαλέσει η εξάρθρωση του κυκλώματος. Υπάρχουν -εξηγεί- και κέντρα, τα οποία λειτουργούν με πολύ υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και τηρώντας τη δεοντολογία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το καλό όνομα που έχουν οι Ελληνες επιστήμονες διεθνώς.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

  • 50 ΕΚΑΤ.€ είναι ο ετήσιος τζίρος μαζί με τα φάρμακα
  • 15.000 εξωσωματικές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και 5.000 αφορούν ζευγάρια από το εξωτερικό
  • 4.000- 7.000 € το κόστος για να γίνει μια γυναίκα μητέρα

ΛΑΘΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
150€ το σκεύασμα στην Τουρκία, 700€ στην Ελλάδα

Εβλεπα χρησιμοποιημένα κουτιά από ορμόνες για εξωσωματική σε ιατρεία. Τα ίδια φάρμακα, της ίδιας εταιρείας, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, αλλά τα γράμματα των συγκεκριμένων ήταν στα τουρκικά. Τώρα, αν ήταν ή όχι σωστά, δεν το γνωρίζω».

Η μαρτυρία ανήκει σε γιατρό, ο οποίος γνωρίζει πολλά για το κύκλωμα που διακινούσε παράνομα σκευάσματα στη χώρα μας. Γνωρίζει, επίσης, ότι η ιστορία αφορά πολλά κέντρα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι τιμές των σκευασμάτων αυτών ήταν εξόχως δελεαστικές: «Ενα σκεύασμα που πωλείται στην Ελλάδα με 700 ευρώ, ερχόταν από την Τουρκία με 150 και ?μαύρα?. Δύο άτομα έκαναν συστηματικά αυτήν τη δουλειά. Πήγαιναν στην Τουρκία και τα έφερναν σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα εμπλέκονται 13 άτομα, εκ των οποίων δύο μεγαλογιατροί της Θεσσαλονίκης και δύο της Αθήνας. Η έρευνα διήρκεσε πάνω από έξι μήνες και ήταν αποκαλυπτική.

Το κύκλωμα εισήγε λαθραία από την Τουρκία μεγάλες ποσότητες φαρμάκων. Τα αποθήκευαν σε συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νό?ι?ων φόρων, τελών και δασμών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκε ότι ποσότητες των εν λόγω σκευασμάτων προέρχονταν και από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία.

Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν είχε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε έλεγχο ποιότητας των σκευασμάτων, όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή τους από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι, από τον περασμένο Οκτώβριο, εισήχθησαν παράνομα στην Ελλάδα περίπου 1.000 συσκευασίες φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Θεσσαλονίκης.

Ελεγχος σε φαρμακεία
Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσι?η μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων». Ενας από τους συλληφθέντες γιατρούς φέρεται να δήλωσε ότι, εκ?εταλλευό?ενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε ?ε τη συναίνεσή τους, τα ωάρια, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, και έπειτα από την κατάλληλη εργαστηριακή επεξεργασία, τα χορηγούσε στις υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν ?ε τη μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Αστυνομία έχει ελέγξει περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες. Εχει ξεκινήσει άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα για τα οποία θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος και όλη τους η δραστηριότητα στην Ελλάδα και ενδεχομένως και στο εξωτερικό.

Οι ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ
Εναν... σωρό εξετάσεις και ατελείωτη γραφειοκρατία

Γραφειοκρατία και πλήθος εξετάσεων ζητεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ζευγάρια που θέλουν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε πρόσφατη εγκύκλιο του προέδρου του Οργανισμού Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να προσφύγουν προκειμένου να αποκτήσουν παιδί έγγαμες και άγαμες ενήλικες γυναίκες, ηλικίας έως 50 ετών.

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνολικά μέχρι τέσσερις φορές και τουλάχιστον ανά τετράμηνο.

Οι ασφαλισμένες θα πρέπει να επισκεφθούν γυναικολόγο ιατρό των κατά τόπους Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, συμβεβλημένους και πιστοποιημένους ιατρούς ΕΟΠΥΥ και γιατρούς κρατικών νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των προϋποθέσεων και η κατάρτιση του σχετικού φακέλου.

Στη συνέχεια, παραπέμπονται στην Εκτακτη Ειδική Επιτροπή Εξωσωματικής, με τα εξής δικαιολογητικά: Παραπεμπτικό από γυναικολόγο, βιβλιάριο υγείας με ασφαλιστική ικανότητα, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ληξιαρχική πράξου γάμου τελευταίου εξαμήνου (και όχι πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

Αν η υποβοήθηση αφορά άγαμη γυναίκα, η συναίνεση αυτής και, εφόσον συντρέχει περίπτωση ελεύθερης ένωσης, του άνδρα με τον οποίο συζεί, παρέχεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Πριν από την υποβολή σε εξωσωματική, διενεργείται υποχρεωτικός έλεγχος, ιδίως για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1, HIV-2), ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη. Υποβάλλεται, επίσης, έλεγχος οιστρογόνων, γοναδροτροπινών, προλακτίνης και θυρεοειδικών ορμονών τελευταίου τριμήνου, υπογεγραμμένο από βιοπαθολόγο.

Για τους οροθετικούς, ο θεράπων ιατρός θα βεβαιώνει ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σε περίπτωση δότη σπέρματος, απαιτείται πιστοποιητικό από την τράπεζα σπέρματος, το οποίο θα αναφέρει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του δείγματος, την ηλικία του δότη καθώς και τον αριθμό των κυήσεων που έχουν επιτευχθεί με το ίδιο δείγμα.

Θεραπεία
Η επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις στις εξής περιπτώσεις: Σε περιπτώσεις ανωμαλιών ή ευρημάτων από την ενδομητρική κοιλότητα (βάσει της σαλπιγγογραφίας), οπότε απαιτείται υστεροσκόπηση ή θεραπεία και επανεξέταση του θέματος.

Σε ενδομητριωσικές κύστες μεγαλύτερες των 3 εκατοστών, οπότε απαιτείται να προηγηθεί της εξωσωματικής θεραπευτική αντιμετώπιση και επανεξέταση του θέματος μετά έξι μήνες.

Η κρίση της επιτροπής αφορά δύο προσπάθειες, οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από τέσσερις μήνες, ούτε περισσότερο από έτος. Η ασφαλισμένη ξαναπερνάει από επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, καθώς επίσης και ότι περνάει κάθε φορά από επιτροπή όταν οι προσπάθειες γίνονται ανά έτος.

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της επιτροπής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ασφαλισμένη μπορεί να ζητήσει νέο ραντεβού έπειτα από έξι μήνες.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel